Joekim Nielsen.
Hjem til gården

Succesfrisør gik konkurs og mistede alt – det var en gave

Da Joekim Nielsen lå rystende på gulvet i sit sommerhus, stod det først for alvor klart for ham, at han skulle ændre på sit liv.

Han lagde sig ned på den golde, krakelerede ørkenjord og mærkede, hvordan tudsegiften begyndte at virke.

Sammen med en kvindelig shaman havde Joekim Nielsen forladt Burning Man-området og de andre 70.000 deltagere og var nået ud til en lille, fatamorgana-lignende oase. Han var langt væk fra hverdagen som frisør og stylist i København.

Kvinden lagde hånden på hans bryst, og med ét blev han sendt afsted i gifttrippet.

Joekim Nielsen så sig selv forsvinde ud fra sin egen brystkasse og stige til vejrs i en guldkugle.

Kroppen lå stadig på ørkenjorden og trak vejret, men bevidstheden havde forladt den og svævede oppe i ingenting.

Han mærkede ingen bekymringer, intet økonomisk pres og ingen frygt for, hvad andre tænkte om ham.

Trippet varede i ti minutter, og da han vendte tilbage, var han fyldt op af kærlighed, men også rystet.

Rystet over, hvad trippet havde vist ham.

Det var tid til at gøre op med den gamle livsstil, men det skulle vise sig at være sværere, end han havde regnet med.

Ligeglad med en halv million

42-årige Joekim Nielsen er aktuel i tv-programmet 'Hjem til gården'. Men da han meldte sig, var det ikke for at vinde den halve million, der er på spil. Pengene var slet ikke en faktor i hans valg.

Det var en del af en længere proces om at blive bedre til at sætte sig selv først, der fik ham til at tilmelde sig. I alt for mange år havde Joekim Nielsen nemlig ladet sig styre af, hvad han følte, at andre forventede af ham.

Indtil han for tre og et halvt år siden endte med at ligge rystende på gulvet på toppen af sin karriere.

Et barn med et særligt talent

Et ensomt barn. Sådan beskriver Joekim Nielsen sig selv, når han tænker tilbage på sin barndom i Ishøj.

Her voksede han op sammen med sine forældre. Han brugte meget tid i sin fars autoværksted, med sine to hunde og ikke mindst i stalden med sin hest.

- Jeg var meget alene og connectede nok bedst med dyr.

Måske gjorde han det, fordi det til tider var svært at være Joekim. I hvert fald i skoletiden, hvor drengene ofte var efter ham.

Joekim Nielsen var pigernes ven – og han elskede at flette deres hår. Det provokerede drengene, der allerede i de helt små klasser råbte "bøssekim" efter ham.

Eksempelvis havde han til en fest kysset med en korthåret pige, og det blev efterfølgende til en historie om, at han havde været sammen med en fyr.

Joekim Nielsen vidste ikke dengang, at han var homoseksuel, og derfor var det hårdt, at børnene i området drillede ham.

Det gjorde, at han trak sig og havde svært ved at stå ved sig selv og sine meninger. Noget, som han senere i livet er blevet meget optaget af at ændre på.

Men der var ét sted, hvor han for alvor tog kegler. Nemlig i frisørsalonen.

Hver gang man kunne komme i folkeskolepraktik, valgte Joekim Nielsen at komme i praktik som frisør. Og hver gang blev han tilbudt en læreplads – også selvom han kun var 11 år.

Allerede som helt lille havde han kundetække og kunne få folk til at føle sig tilpas og trygge i hans nærvær.

Han takkede ja til en læreplads, da han var 14 år, og herfra gik det slag i slag.

Fik aldrig rigtig trukket vejret dybt

Som 19-årig fik han job som frisør på Det Kongelige Teater og ved siden af arbejdede på tv-serien 'Hvide Løgne'.

Op gennem 20'erne og 30'erne arbejdede Joekim Nielsen dag ud og dag ind. Og når han ikke stylede andre og klippede deres hår, festede han.

Branchen flød med alkohol og hårde stoffer, og Joekim Nielsen holdt sig ikke tilbage, når han var ude.

Han etablerede sig som anerkendt frisør og stylist i modebranchen og stylede blandt andet modeller til modeugen i København.

Med succesen fulgte forventningerne. Joekim Nielsen bildte i hvert fald sig selv ind, at folk forventede, at hans livsstil og lejlighed matchede den vilde karriere.

Så Joekim Nielsen flyttede ind i en dyr lejlighed i en smart bygning og kørte i en dyr bil. Han levede det liv, han forestillede sig, at folk forventede.

Han nåede da også alle sine mål, men hver gang han lykkedes med noget, kunne han ikke slappe af og nyde det. Nye mål skulle sættes.

- Jeg fik aldrig rigtig trukket vejret dybt. Jeg var bare så fokuseret på at få andre mennesker til at føle sig tilpas, for at jeg kunne føle mig god nok, siger han.

Men med tiden blev det svært at være nærværende over for kunderne – noget han ellers vægtede højere end alt andet.

Tudsegift gav åbenbaring

I 2015 tog han til Burning Man – en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor op mod 70.000 mennesker mødes midt i Nevadas ørken og sammen bygger den midlertidige by Black Rock City.

Det var her, at han prøvede at ryge tudsegift, og her han fik en nærdødsoplevelse, der satte livet i perspektiv.

- Jeg havde en oplevelse af at blive til ingenting, men samtidig også til alting. Det lyder forfærdeligt, men for mig var det en øjenåbner, fortæller Joekim Nielsen.

I trippet havde han en masse tanker om at ligge på sit dødsleje. Og her tænkte han kun på sin familie, sin kæreste, sin butik og sine kunder.

- Ingen af mine tanker handlede om mig selv. Det hele handlede om andre mennesker.

Det gik op for ham, at han var nødt til at trække stikket, hvis han overhovedet skulle kunne vende tilbage. Ændre radikalt på sin måde at være til på.

Joekim Nielsen besluttede sig derfor for at tage et år, hvor han blandt andet droppede alkohol – og han har ikke drukket siden.

- Jeg indså, at når jeg drak, gik jeg med mængden. Hvis jeg ikke drak, kunne jeg bevare kontakten til mig selv og være den, jeg havde lyst til. Være en sundere person, fortæller han.

Fuld af energi vendte Joekim Nielsen tilbage fra ørkenen til København. Nu skulle han leve helt anderledes. Men der gik ikke mange måneder, før han var tilbage i den samme mølle som før.

Pludselig så han sig selv gå og fortælle om, hvor vigtigt det var at være sig selv og til stede. Men i virkeligheden var han det ikke rigtig selv.

Det var bare blevet et nyt image.

Gik konkurs og mistede alt

Joekim Nielsen fortsatte med at skubbe sig selv og sine egne behov i baggrunden for at gøre andre tilpas og leve op til nogle forventninger.

Og pludselig blev det for meget.

Han endte med at ligge på sit gulv og ryste. Han kunne ingenting.

- Jeg var knækket. Jeg fik et sammenbrud, der var så voldsomt, at jeg ikke kunne stoppe med at græde.

Derfor måtte Joekim Nielsen trække stikket helt fra sit arbejde i et år. Han gik konkurs og mistede alt. Blandt andet sin salon, som var hans livsværk.

Men selvom det var en kæmpe nedtur, viste det sig faktisk at være en god ting. Det har Joekim Nielsen indset i dag.

Nedturen blev en gave

For Joekim Nielsen blev tvunget til at mærke efter og finde ind til sig selv. Han lærte at være sig selv – uden stoffer, uden alkohol og uden overfladiske samtaler.

- Når folk mødte mig, sagde de ofte: "Vi savner sjove Joe". Men de havde aldrig set, at sjove Joe i virkeligheden var usikre Joe, der hele tiden prøvede at få folk til at synes, jeg var fed.

Det var også på dette tidspunkt, at han tog beslutningen om at pakke sine ting og flytte på landet.

Det var tid til at komme væk fra storbyens stress og jag og tættere på naturen. På landet havde han igen mulighed for at omgive sig med dyr og få tid til at mærke sig selv.

- Da jeg ramte bunden, var det faktisk en gave. For det fik mig til at se, hvad der betyder noget for mig, siger Joekim Nielsen.

I dag arbejder han igen som frisør – dog kun tre gange om ugen. Derudover er Joekim Nielsen massør i hydroterapi, som er massage i varmt vand.

På den måde har han stadig tid til at mærke sig selv og have overskuddet til at være nærværende over for sine kunder, hvilket stadig betyder utroligt meget for ham.

Og faktisk har han netop igen åbnet sin egen salon i København. Selvom det var der, det hele væltede sidst, føler han sig stærkere nu.

- Så længe jeg har min fantastiske have og dyr, som jeg kan stå op til hver morgen, er jeg sikker på, at jeg nok skal klare arbejdet inde i storbyen uden at miste mig selv.

Du kan se 'Hjem til gården' hver søndag på TV 2 klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY, hvor der allerede om lørdagen er snigpremiere.