X Factor

Oh Land bestormet af voldsomme beskeder efter 'X Factor'-beslutning

I de seneste år har Oh Land oplevet, at tonen på sociale medier er blevet direkte ondskabsfuld, fortæller hun.

- Hvor er du bare for sygt et menneske.

- Fuck, hvor jeg hader dig. Alle hader dig som dommer.

- Du har brug for hjælp.

Ordene stammer fra kommentarsporet på 'X Factor'-dommer Oh Lands sociale medier.

Efter hun fredag aften sendte 26-årige Hiba Chehade ud af programmet, er dommeren blevet overdynget med både vrede og personrettede kommentarer.

- Beskederne er modbydelige. Det er et direkte forsøg på at såre mig og få mig ned med nakken, siger hun.

Nervøs for at bruge medierne

Men det er ikke kun denne fredag, at kommentarsporene har været fyldt med de hadefulde beskeder.

Især i det seneste år har Oh Land oplevet, at tonen er blevet tiltagende hård og ”underskudsagtig” på de sociale medier.

- Jeg er chokeret over, hvor voldsomt sprogbruget er. Det, der står under billederne, er bare toppen af isbjerget. Beskederne i min indbakke er endnu værre, siger hun.

I den seneste tid har de voldsomme tilkendegivelser betydet, at dommeren har været både utryg og nervøs for at tjekke sine sociale medier.

Og sommetider tager hun følelsen med sig ud i virkeligheden, når hun går tur med sine børn eller bevæger sig rundt i byen.

- Jeg kan helt komme til at frygte, at folk kommer hen og siger de her ting til mig. Men forhåbentlig har folk så meget selvrespekt, at de ikke opfører sig sådan over for nogen, siger hun.

Og netop den dobbelthed mener dommeren, at de vrede brugere på medierne bør tænke over. For selvom man kan gemme sig bag en skærm, når man skriver beskederne, sidder der et rigtigt menneske som modtager af de hadefulde ytringer, lyder det.

Det her er så massivt ondskabsfuldt. Man skal være en robot for ikke at lade det sætte rifter i en

Oh Land

Oh Land: - Jeg har fået nok nu

Efter lang tid i branchen som musiker er Oh Land klar over, at folk har en holdning til hende. Og det er helt okay, understreger hun.

Men det er et problem, når debatten bliver nedværdigende og tonen så hård, at der ikke er noget konstruktivitet tilbage, mener dommeren.

- Jeg er en voksen kvinde og er vant til at få kommentarer med på vejen. Men det her er så massivt ondskabsfuldt. Man skal være en robot for ikke at lade det sætte rifter i en, siger Oh Land.

Derfor mener hun, at det er vigtigt at tale højt om den forråelse, der i den seneste tid er sket i det online univers.

- Jeg har fået nok nu. Det her er ikke bare maskiner, der kommunikerer. Det er mennesker, der taler med mennesker, og det bliver vi nødt til at huske på, siger hun.

Meddommere stemmer i

Også Oh Lands meddommere har lagt mærke til de negative toner i kommentarerne på hendes sociale medier.

Thomas Blachman peger på, at folks "indre svinehund" kommer frem i skyggen af den anonymitet, der kan opnås på de digitale platforme.

- Jeg har altid været stor fortaler for, at der i stedet for nummerplader på biler hang folks telefonnumre, hvilket prompte ville bringe ro og orden i trafikken. På samme måde ville jeg ønske, at det var uladsiggørligt at kunne udtrykke sig anonymt over alt, hvor man så end måtte udtrykke sig, siger Thomas Blachman.

Jeg har lært, at man skal sige fra, når noget bliver for meget, og jeg er ved at knække over nu

Umut Sakarya i 2019

På samme måde bekymrer det dommer Martin Jensen, at fredagens afgørelse fra Oh Land har affødt så stor vrede.

Det var hans solist Hiba Chehade, som meddommeren valgte at sende ud efter aftenens liveshow.

- Jeg har set flere kommentarer på de sociale medier her i går morges, og jeg er ked af, at nogle mennesker går personligt til Nanna. Vi kan være dybt uenige om valget i fredags, men det hører ingen steder hjemme, at man går personligt på andre mennesker. Jeg takker for alles opbakning, og jeg glæder mig til at vise, hvad Dan og Vilson skal synge for jer næste uge, men jeg håber virkelig, at alle vil holde den gode tone, siger han.

Ikke første gang

'X Factor'-dommerne er da heller ikke de eneste, der har oplevet den hårde tone i kommentarfelterne.

I 2019 valgte kokken Umut Sakarya at trække sig fra ’Vild med dans’ på grund af den nedsættende og hadefulde medfart, som både han og hans restauranter fik på sociale medier.

- Jeg har lært, at man skal sige fra, når noget bliver for meget, og jeg er ved at knække over nu. Alt det hate, der er kommet på de sociale medier gennem hele sæsonen, er blevet endnu vildere, sagde Umut Sakarya dengang.

I samme ombæring åbnede den professionelle danser Silas Holst op om sine oplevelser med aggressivitet i den online verden.

Han fortalte, at han selv – blandt meget andet – var blevet kaldt “pædofile svin” på de sociale medier, mens nogen ligeledes havde skrevet: “Fuck af, danse-bøssesvin!” hen over ruderne på hans bil. Alene gennem den ene sæson af programmet.