X Factor

”Far er med i ’X Bak-tor’” - 36-årig i hårdt corona-dilemma

I halvanden måned har 'X Factor'-deltageren Dan Laursen boet væk fra sin kæreste og toårige datter. Og det har krævet nogle hårde beslutninger.

De små ben bevæger sig som to fjedre, og med blikket rettet mod tv-skærmen udbryder toårige Rosa:

- Hej far! Hej far!

Jeg skal da være ærlig og sige, at det har ikke været nemt

Dan Laursen, 'X Factor'-deltager

Hun taler ikke til nogen i rummet, men til manden, der toner frem på skærmen: 36-årige Dan Laursen, der under sin første live-optræden i 'X Factor' synger 'Before you go' af Lewis Capaldi.

Som den eneste deltager i programmet har han et barn - og det har gjort, at han som inkarneret familiemenneske har skullet forholde sig til flere dilemmaer under sin deltagelse i konkurrencen.

Dan Laursens datter og forlovede fulgte med hjemmefra under liveshowet sidste fredag. Det er dem, der sidder i midten af billedet.
Dan Laursen vinker til datteren fra scenen. Han musikalske passion har også smittet af på datteren. Hun følger nysgerrigt med, når han bruger det lille musikstudie, han har i deres hjem, og hun synger også selv en hel del.

Den sidste halvanden måned har Dan Laursen nemlig været indlogeret på et hotel i København for at kunne dedikere sin tid til forberedelserne til ugens liveshows, og på grund af risikoen for coronasmitte kan familien kun se hinanden i meget begrænset omfang.

- Det har krævet noget tilvænning at være væk fra de vante rammer. Og jeg skal da være ærlig og sige, at det har ikke været nemt, siger Dan Laursen.

Datteren Rosa og hans forlovede Maria har måttet følge med i hans 'X Factor'-eventyr fra hjemmet i Haslev på Sydsjælland. Sammen har de måttet finde en løsning, så han i jagten på drømmen ikke ofrer sit familieliv.

Alvorssnak måneder inden liveshow

For Dan Laursen trængte en alvorssnak sig allerede på i sommeren 2020, da han kunne gå hjem fra sin 'X Factor'-audition med tre positive tilkendegivelser fra dommerne.

De tre 'X Factor'-dommere

Selvom han ikke anede, hvor lang tid han ville være en del af 'X Factor', vidste han, at det potentielt kunne få indflydelse på familien. Til dagligt er Dan Laursen it-konsulent med faste arbejdstider, så Rosas putning, hentning og hverdagens andre rutiner er normalt fælles for parret.

Men hvis Danmark endte i endnu en lockdown med anbefalinger om at holde sig til "sociale bobler" igen, kunne det blive sat over styr.

- Som familie var vi nødt til at diskutere på et lavpraktisk plan, hvad det ville betyde, hvis jeg gik videre, fortæller han.

Dan Laursen beskriver sig selv som fritids-singer-songwriter med en særlig forkærlighed for guitar og det, han kalder "modern country" eller poppet folk-musik. Han sammenligner sin egen stil med kunstnere som Ed Sheeran.

Dan Laursens forlovede, Maria, var dog ikke i tvivl. Han havde hendes fulde støtte. Hvis hans drøm om en musikkarriere krævede, at hun skulle være alene i hjemmet med datteren Rosa i en periode, så var hun klar.

Når man kender sit barn, så ved man godt, at det er hendes måde at udtrykke savn

Dan Laursen, deltager i 'X Factor' om sin datter Rosa

På det tidspunkt var det rent hypotetisk, men dommer Martin Jensen gjorde det til virkelighed få måneder senere: Dan Laursen skulle være med i liveshows, lød beskeden.

Og her kom det familien til gode, at de allerede var gearet til det.

Facetimer og hænger på far

For at forberede Rosa på perioden, fortalte Dan Laursen i god tid, at han "flytter ind i 'X Factor'-huset" i midten af januar.

Hans største frygt var, at hun ville bliver ked af det eller forvirret over, at han pludselig var væk. Det har dog vist sig, at den lille pige tager det på den bedst mulige måde.

- Vi snakkede meget om 'X Factor', så jeg tror godt, at hun forstår det, selvom hun ikke har en klar tidsfornemmelse. Jeg tror, det hjælper at snakke om det i stedet for at pakke det ind, siger han.

Dan Laursen har stillet op i 'X Factor' i 2013, 2014 og i 2018. Ingen af gangene er han nået længere end audition. Han tror, at han denne gang er gået videre, fordi han har turdet vise, hvem han er. - Jeg er nok mere åben end før og så har jeg arbejdet mere seriøst med musikken, siger han.

Øvelser, lydprøver og styling fylder nu i løbet af Dan Laursens hverdag, men det ændrer ikke på familiens rutiner. Hver morgen er han med på Facetime, mens Rosa spiser sin morgenmad, så han kan høre om hendes dag, ligesom at han hver aften siger godnat.

De dage, hvor han har tid, tager han den 35-40 lange køretur for at gå en tur med Maria og Rosa, fortæller han. Selvfølgelig under coronasikre forhold.

- Hun er for lille til at sige “jeg har savner dig". I stedet hænger hun meget op ad mig, når vi er sammen. Når man kender sit barn, så ved man godt, at det er hendes måde at udtrykke savn. Men det er heldigvis på en måde, hvor hun ikke er ked af det, når jeg tager afsted igen, siger han.

Samtidig fortæller Maria, at Rosas venner og pædagogerne i hendes daginstitution helt sikkert ved, hvad hendes far laver:

- Hun kan ikke udtale F'et, så det bliver: "Far er med i 'X Bak-tor", griner Dan Laursen.

En drøm fra ungdommen

At være velforberedt er dog ikke det samme som ikke at savne sin familie. Og det gør Dan Laursen bestemt.

Jeg kunne ikke gjort det uden den styrke, Maria har vist i dagligdagen

Dan Laursen, deltager i 'X Factor'

Når han ser videoen med Rosa, der hopper med til hans sang i 'X Factor', bliver han glad og varm indeni.

- Det vigtigste for mig er, at hun trives, siger han.

Hvor lang tid han bliver boende i København i "'X Factor'-huset" afgøres af seernes stemmer og dommernes valg i konkurrencen denne fredag og potentielt de næste uger. Selvom det er hårdt at være væk fra familien, så har pladsen blandt livedeltagerne været en chance, han ikke kunne forspilde.

Dj og dommer Martin Jensen har lært Dan Laursen, hvad der skal til for at lave en radioaktuel single. - Det kræver en ekstremt seriøs indstilling, siger Dan Laursen, som allerhelst vil lave sin egen musik og spille koncerter rundt på de danske scener.

Den sparring, han får med Martin Jensen og det øvrige professionelle hold bag, er uvurderlig, når man som Dan Laursen har drømt om en karriere indenfor musik siden sin tidlige ungdom. Han kan mærke, at han udvikler sig som artist og musiker.

- Jeg får værktøjerne til at kunne klare mig og få musik i radioen - også når eksponeringen gennem 'X Factor' forsvinder, siger han.

Solisterne over 23 år er udover Dan Laursen også Vilson Ferati og Hiba Chehade.

Drømmen er at kunne indspille og producere de sange, som han har liggende i skuffen derhjemme og med tiden leve af det. Netop derfor kan han retfærdiggøre overfor sig selv, at han bor væk fra familien i en kort periode:

- Det er noget, jeg brænder for og måske kan gøre en levevej, siger han.

- Og jeg er fuldt ud klar over, at jeg kunne ikke gjort det uden den styrke, Maria har vist i dagligdagen.

Han har allerede sendt den første buket blomster hjem til hende for at vise sin taknemmelighed over hendes støtte.

Se Dan i 'X Factor' fredag klokken 20.00 på TV 2 eller TV 2 PLAY.