Underholdning

Nederlag til ’Druk’, men den har stadig gode chancer for at vinde en Oscar

Der er mange, der vil æde deres hatte på, at ’Druk’ bliver blandt de nominerede ved årets Oscar, siger filmkritiker.

Der var ingen Golden Globe til danske ’Druk’ ved nattens prisuddeling.

Filmen, der var nomineret for ’Bedste ikke-engelsksprogede film’, måtte se sig slået af ’Minari’, som handler om en sydkoreansk immigrantfamilie, der forsøger at klare sig i USA i 1980'erne.

’Druk’ var ellers spået gode chancer for at vinde en pris.

Men selvom ’Druk’ måtte gå tomhændet fra prisuddelingen, betyder det ikke, at filmens chancer for at vinde en Oscar-statuette er blevet mindre, lyder det fra eksperter.

- Ved Oscar-uddelingen er det branchen, der hylder branchen. Ved Golden Globe er det udenlandske journalister, altså foreign press, der hylder branchen, så det hænger ikke sammen på den måde, siger Helle Sihm, der er filmkritiker og uddannet i filmvidenskab.

- Det havde selvfølgelig været en fjer i hatten, hvis ’Druk’ havde vundet, og det havde givet omtale, siger hun.

Et snævert felt

’Druk’ er en del af et snævert felt bestående af i alt 15 film, som har mulighed for at blive nomineret i kategorien ’Bedste Internationale Film’ ved årets Oscar-uddeling. Golden Globe-vinderen 'Minari' er ikke på denne såkaldte shortlist.

De endelige fem nomineringer bliver offentliggjort 15. marts.

Og både Helle Sihm og filmkritiker Casper Christensen spår, at ’Druk’ - der handler om fire gymnasielærere og venner, som eksperimenterer med alkohol ved at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt - kan ende med at løbe med en Oscar ved prisuddelingen 25. april i år.

- Det er en film, der handler om, hvad fanden man skal bruge sit liv på, og som har ramt en tone hos utroligt mange mennesker, siger Casper Christensen.

- Der er mange, der vil æde deres hatte på, at ’Druk’ bliver blandt de nominerede ved årets Oscar, og jeg synes ikke, at nattens udmeldinger gør synderligt meget for dens vinderchance. Men nu må vi se, siger han.