Underholdning

Fem film, der fortæller historien om Thomas Vinterberg

Thomas Vinterbergs film 'Druk' var natten til mandag nomineret ved årets Golden Globes-show. Her får du et indblik i instruktørens karriere.

Thomas Vinterberg er én af de største instruktører, vi nogensinde har haft.

Det prædikat tøver filmredaktør på Soundvenue Jacob Ludvigsen ikke med at sætte på Thomas Vinterberg.

Selv er Ludvigsen stor fan af Vinterberg, og hvis man tvang ham til at pege på sin yndlingsfilm, ville 'Festen' være det bedste bud for ham.

Når han er på sit bedste, har han en evne til at skildre menneskeskæbner på en intim og troværdig måde, lyder Jacob Ludvigsens forklaring på hans succes.

- Han har en sindssygt god sans for dynamikker mellem mennesker, og så har han virkelig stærkt øre for naturlig dialog, siger han.

Samtidig er han god til at finde et koncept og en præmis for filmen, der giver historien et ekstra lag og tilfører spænding, samtidig med at han tager nogle tematikker op, som har en samfundsmæssig betydning. Det kan være falske misbrugsanklager i 'Jagten' eller alkoholkultur i 'Druk'.

- Det er en ret perfekt balance mellem skarpe koncepter, stærke menneskefortællinger og nogle temaer, som han behandler på en frisk og nogle gange lidt provokerende måde, siger Jacob Ludvigsen.

Men der har været både op- og nedture, siden Thomas Vinterberg som helt ungt talent første gang satte sit præg på dansk filmhistorie.

Jacob Ludvigsen har udpeget fem film, der indkapsler Thomas Vinterberg som instruktør.

'Festen', 1998

Thomas Vinterberg var et instruktørtalent på bare 29 år, da hans anden film 'Festen' eksploderede internationalt.

Filmen handler om Christian, der til sin fars 60-års fødselsdag beder faderen om at vælge mellem en gul og en grøn tale. Faderen vælger den grønne tale, som viser sig at være ”sandhedstalen”. Christian holder en tale om faderens seksuelle overgreb og moderens tavshed.

Thomas Vinterberg blev med 'Festen' på et øjeblik en verdensstjerne, og filmen blev overdænget med priser i Danmark og udlandet.

- Thomas Vinterberg var den unge, meget flotte fyr, der havde den her star quality. Og så kom han med en film, der blæste alle bagover, siger Jacob Ludvigsen.

'Festen' var den første film, der fulgte konceptet for dogmefilm, som Vinterberg sammen med Lars von Trier var en af hovedfigurerne bag. Dogmekonceptet var ellers en vej, som Vinterberg blev advaret mod at gå ned ad, fordi det her med håndholdte film var lidt noget pjat i nogles øjne, og han risikerede at slukke sin ellers lovende karriere, forklarer Jacob Ludvigsen.

- Men han tog chancen, og det er han nok meget glad for i dag, siger han.

Thomas Vinterberg kom som 20-årig ind på filmskolens instruktørlinje som den yngste nogensinde i 1989, og ni år efter stod han pludselig på toppen af verden som én af verdens hotteste filmskabere.

Men hvor går man hen, når man står på toppen?

'It’s All About Love', 2003

Thomas Vinterberg besluttede at lave noget helt andet end det, der gav ham hans gennembrud.

Han gik til udlandet og lavede en overnaturlig fremtidsfilm med et krimiplot med nogle af tidens største stjerner i hovedrollerne.

Og den svære toer fra Vinterbergs hånd blev da også et stort flop.

Priserne udeblev, og anmelderne var mildt sagt skeptiske. Filmen missede ”alt for skødesløst sine egne skønhedsfejl”, lød det i en lunken anmeldelse i Politiken.

- Det er én af dansk films mest famøse fejlskud, siger Jacob Ludvigsen.

- Det var virkelig en kold dukkert for manden, der lige havde stået på toppen, siger han.

Filmen efterlod Vinterberg og de undrende kritikere med et stort spørgsmål: Hvem er Vinterberg som instruktør i det længere løb?

'Submarino', 2010

Det tog Thomas Vinterberg et par år og et par forsøg at finde formen igen.

I 2010 fik han så sit comeback med filmen 'Submarino'.

Filmen er et socialrealistisk drama om to brødre, der efter mange års adskillelse mødes til deres alkoholiske mors begravelse. Begge kæmper de med druk, stoffer, kriminalitet og eftervirkningerne af barndommens traumer.

- Her kommer Vinterberg hjem. Han finder ud af, hvilken type historier han er allerbedst til, siger Jacob Ludvigsen.

I 'Submarino' er de rørende menneskeskæbner i centrum, og det er Vinterbergs store styrke.

- Nogle kritiserede ham dog for ikke at være den rette til at beskrive underklassen i Danmark, fordi det måske ikke er det, han har størst erfaring med selv, siger Jacob Ludvigsen.

Alligevel blev filmen belønnet med flere Bodil- og Robertpriser.

For første gang siden 'Festen' var Vinterberg efter 12 år endelig tilbage på rette spor.

'Jagten', 2012

Bare to år senere tog Vinterberg sit comeback til næste stadie med 'Jagten'.

'Jagten' vandt et hav af priser og blev en stor biografsucces. Den var endda blandt de nominerede til en Oscar for bedste udenlandske film.

- Nu vidste alle, at nu er Vinterberg virkelig tilbage i det fine selskab, siger Jacob Ludvigsen.

Filmen handler om den vellidte børnehavepædagog Lucas, der pludselig bliver beskyldt for at have begået overgreb mod en pige i børnehaven.

Med anklagen smuldrer Lucas' liv og omdømme i den lille danske provinsby, og selvom den viser sig at være falsk, lurer tvivlen stadig under overfladen.

En film der understreger Vinterbergs styrke.

- Han kommer tilbage til det, han gjorde så godt i 'Festen', hvor han har et skarpt koncept, som skaber en virkelig pirrende præmis, siger Jacob Ludvigsen.

'Druk', 2020

Thomas Vinterbergs seneste film er 'Druk'.

Den har allerede vundet flere danske og internationale priser. Natten til mandag var den nomineret ved årets Golden Globes-show for bedste ikke-engelsksprogede film, dog uden at vinde.

- Den bliver sandsynligvis også nomineret til en Oscar, og den er endda favorit til at vinde, siger Jacob Ludvigsen.

'Druk' handler om fire gymnasielærer, der bliver enige om at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Det bliver en underholdende og tankevækkende film om alkoholkultur og om at være kørt lidt sur i tilværelsens trummerum.

Igen er opskriften et sjovt og friskt koncept.

- Og så viser han humor i 'Druk', og det er en lidt underkendt dimension i hans værker, siger Jacob Ludvigsen, der også beskriver 'Festen' som en ”skidesjov film” på trods af det alvorstunge plot.

Thomas Vinterberg er i dag 51 år, og siden sit gennembrud med 'Festen' som 29-årig er han blevet en moden mand, der også har oplevet livet fra sin mest tragiske side.

Lige da optagelserne til 'Druk' var gået i gang, mistede Thomas Vinterberg sin 19-årige datter i en trafikulykke. Datteren skulle have spillet med i filmen, og optagelserne foregår på hendes gamle gymnasium.

Vinterberg har selv forklaret, at ’Druk’ gik fra at være en hyldest til alkohol til at være en hyldest til livet.

- Den tragedie har også kastet et andet skær over 'Druk', synes jeg, siger Jacob Ludvigsen.

Thomas Vinterbergs næste projekt er allerede sat i søen. Senere på året begynder optagelserne til 'Familier som vores', som er en tv-dramaserie i seks afsnit, der kommer til at køre på TV 2.