Framing Britney Spears

Britney Spears’ far bryder tavsheden efter dokumentar

Jamie Spears har siden 2008 været værge for sin datter. Et værgemål, som Britney Spears - med opbakning fra fans - kæmper for at blive fri af.

Navnet Britney Spears har i den seneste tid givet genlyd på tværs af verden, efter dokumentaren 'Framing Britney Spears' har haft premiere.

Fra én bestemt side har der dog været fuldkommen stilhed: Britneys egen far – Jamie Spears.

Han har siden 2008 været værge for sin datter, og lige netop den aftale er løbet med stor opmærksomhed efter filmen.

Men nu bryder Jamie Spears gennem sin advokat stilheden for at adressere popikonets dedikerede fans, som gennem #freebritney-bevægelsen kæmper for at befri hende fra værgemålet.

- Jeg forstår, at enhver historie har brug for en skurk, men folk har misforstået det her, siger advokat for Jamie Spears, Vivian Thoreen, i programmet Good Morning America.

Hashtagget #FreeBritney optrådte første gang i 2009, da en Britney Spears-fanside opfordrede folk til at støtte op om en kampagne, der skulle ”løslade Britney” fra værgeaftalen.

#Freebritney

Værgemålet betyder, at en domstol har givet Jamie Spears myndigheden til reelt at råde over popstjernens liv og økonomi. En sådan ordning bliver oftest brugt til at beskytte ældre, demensramte og svagelige.

Men efter Britney Spears’ mentale sammenbrud i 2007, hvor hun blandt andet barberede sig skaldet og blev indlagt på et psykiatrisk hospital, overtog hendes far styringen som hendes værge.

Gennem flere år har bekymrede fans dog gennem bevægelsen #freebritney kæmpet for at gøre popstjernen fri af værgeaftalen, som de mener, hun bliver fastholdt i mod sin vilje til sin fars økonomiske vinding.

Blandt andet peger de på, at faren ikke var en stor del af sangerens liv, før pengene begyndte at rulle ind på datterens konto.

Selv er sangerinden også blevet en del af bevægelsen ved flere gange at trække sin far i retten for at fjerne ham som formynder. Uden held.

Jamie Spears er 68 år, og popsangerindens fan kritiserer ham for, at han først rigtigt er blevet en del af datterens liv, efter hun opnåede rigdom og berømmelse.

Det er dog ifølge advokaten Vivian Thoreen helt forkert at se Jamie Spears som skurken i historien. Han har nærmere har været en form for helt, lyder det.

- Det her er en historie om en voldsomt kærlig, dedikeret og loyal far, der reddede sin datter fra en livstruende situation. Folk skadede hende, og de udnyttede hende. Jamie reddede Britneys liv, siger hun i Good Morning America.

Til det tilføjer Vivian Thoreen, at faren gennem værgemålet var med til at redde sin datters økonomi fra at skrabe bunden under hendes sammenbrud.

Britney Spears i 2007, kort efter hun barberede sit hår af i en frisør i Los Angeles. Episoden var på mange måder et udtryk for sangerindens daværende nedsmeltning, som mundede ud i værgeordningen.

På trods af Britney Spears' store succes i begyndelsen af ​​2000'erne har flere medier skrevet, at hendes formue var skrumpet til omkring 16 millioner kroner i 2008, hvor faren overtog styringen med stjernens økonomi.

Siden da er formuen ifølge mediet The Guardian steget til mere end 500 millioner kroner i 2020. En stigning, som Jamie Spears’ advokat tilskriver, at der nu bliver taget ordentlig hånd om popstjernens finanser.

Slog tilbage i 2019

Det er heller ikke første gang, at Jamie Spears slår tilbage mod #FreeBritney-bevægelsen.

I 2019 lagde han sag an mod stifteren af bloggen ’Absolute Britney’, der er dedikeret til teorierne om, at popsangerinden bliver kontrolleret af sin far.

I forbindelse med den seneste retssag, hvor faren bevarede rollen som værge, meddelte Britney Spears, at hun ikke længere vil optræde, mens han besidder den rolle.

Senest i november 2020 slog retten fast, at Jamie Spears’ skal fortsætte som Britney Spears’ værge på trods af, at sangeren af flere omgange har forsøgt at fjerne ham fra ordningen.

Dommeren lod dog dengang forstå, at der endnu ikke er sat et endegyldigt punktum i sagen, hvis Britney Spears i fremtiden skulle ønske at forsøge at stå på egne ben igen.

Dømt af omverdenen

Men den omdiskuterede dokumentar 'Framing Britney Spears' handler ikke kun om #FreeBritney og popprinsessens forhold til sin far.

Et gennemgående tema er, hvordan Britney Spears er blevet dømt af omverdenen og har skullet balancere på den tynde linje mellem at være sexsymbol og rollemodel.

Billedet af en afklædt Britney gik over i historien og markerede overgangen fra uskyldig skolepige til sexet og selvsikker sangerinde. Men ikke uden kritik.

Samtidig behandler filmen, hvordan Britney Spears og sanger Justin Timberlakes brud blev fremstillet.

De var et af Hollywoods allerstørste popkulturelle power couples, og medierne flød over med overskrifter om utroskab med Britney Spears som den helt store synder. Blandt andet fordi Timberlake pustede til de rygter.

Efter dokumentaren var der på sociale medier voldsom kritik og et krav om undskyldning fra Timberlake.

I kølvandet på dokumentaren har Justin Timberlake selv været ude og undskylde sin opførsel i forbindelse med bruddet mellem de to teenageidoler i 2003.