X Factor

Fløjkrig ved dommerbordet - Blachman kritiserede særligt én ting

Der er lagt i kakkelovnen til en sæson med store uenigheder mellem de to herrer ved dommerbordet.

- Det er simpelthen sådan et pensionistvalg, lød det fra Thomas Blachman, da 'X Factor'-deltager Dan Laursen havde sunget.

Og hans kritiske ord fortsatte, da det var Vilson Ferati, der havde været på scenen.

- Var det federe end originalen? spurgte han retorisk.

Historisk set ryger man hurtigst ud på en stor sang

Thomas Blachman

Det var bare et par af de stikpiller, Thomas Blachman sendte over på dommerbordets modsatte fløj til meddommeren Martin Jensen under første liveshow i 'X Factor' fredag aften.

Alle var de møntet på det samme, nemlig den nyslåede dommers sangvalg til sine solister over 23 år.

For spørger man den garvede dommer er det både kritisabelt og risikabelt at vælge så store hits, som Martin Jensen gjorde.

Modsat mener Martin Jensen, at det er det eneste rigtige i et show som 'X Factor'.

- Strategisk er det ikke det klogeste

Aftenens tema var signatursange, og for hver af Martin Jensens tre deltagere - Vilson Ferati, Dan Laursen og Hiba Chehade - stod det på store popsange, som er kendt fra hitlisterne og radioen.

Thomas Blachman påpegede blandt andet, at Vilson Ferati optrådte med "det største hit i fem år" med sit cover af The Weeknds 'Blinding lights'.

Thomas Blachman mener, det er en god ting, dommerne har forskellig stil, selvom de af og til ikke forstår hinandens valg.

Og i dommerens øjne er det en strategi, som er dømt til at gå galt.

- Det bliver meget hurtigt et benspænd, for artisten har ikke mulighed for at få en selvstændig oplevelse af at stå med noget der er friskt, uddyber dommeren sine kommentarer fra aftenen.

Igennem sine nu 13 år ved dommerbordet har har han kun oplevet det som en ulempe at lade sine deltagere synge store hits:

- Strategisk er det ikke det klogeste, for historisk set ryger man hurtigst ud på en stor sang, lyder det fra dommeren.

Hermed blev det for alvor tydeligt, at jazzmusikeren og dj'en har vidt forskellig smag i konkurrencen - noget som sandsynligvis kommer til at fortsætte de næste fredage.

Martin Jensen havde sin livedebut som dommer ved fredagens liveshow, hvor han fik en del kritik fra Blachman for sangvalget.

Et meget bevidst valg

For Martin Jensen har det været intentionen hele vejen igennem at vælge sange, som har været på hitlisterne.

Jeg ved godt, hvad der fungerer

Martin Jensen

- Jeg har valgt mine sange 100 procent ud fra, at folk har skullet kunne genkende og have en relation til dem. Jeg er ikke alternativ, og jeg kan ikke connecte med en sang, jeg ikke kender, siger han.

Selvom han også opsøger nyt musik, så er han sikker på, at han på intet tidspunkt kommer til at vælge sange som sin meddommer.

Thomas Blachman mente det var meget risikabelt, at Martin Jensen havde sat Vilson Ferati til at synge 'Blinding lights' af The Weeknd

Ifølge ham har Thomas Blachman en tendens til at vælge sange, som "ingen i danmarkshistorien har hørt om". Han selv vælger efter det, det er populært. Og han synes hverken Dan Laursens sang var "et pensionistvalg" eller at Vilson Feratis version af 'Blinding lights' kunne direkte sammenlignes med den originale.

- Jeg ved godt, hvad der fungerer på hitlisterne. Det er også den måde jeg selv laver musik – det er mere mainstream, siger han.

Vi er forskellige

Selvom Thomas Blachman altså kritiserer Martin Jensen valg, mener dommeren dog stadig, at det er en naturlig del af programmet, at dommerne har forskellig stil.

- Det er jo en af de der indbyggede ting i programmet, at man skal være forskellige. Og nogle gange tænker man så: “Hvad fanden sker der”, siger dommeren og tilføjer:

- Det giver jo også noget, når man slet ikke kan forstå hinanden.

Selvom der blev delt stikpiller ud under fredagens liveshow, har begge dommere stadig en positiv indstilling.

Og selvom dommeren altså havde hårde ord til Martin Jensen slutter han dog på en mere positiv note:

- Men det er fedt, at de gør det, for fanden! Jeg er måske bare blevet for gammel til det, siger dommeren.

Det går heller ikke Martin Jensen på, at Thomas Blachman er uenig i hans valg. Og han forudser, at det vil fortsætte sæsonen ud:

- Man kunne godt mærke, at den skaldede onkel havde noget han skulle ud med i aften. Så det er fint nok, jeg kan godt tage det, siger han med et glimt i øjet

Se eller gense 'X Factor' på TV 2 PLAY.