X Factor

Hvem er i boble med hinanden? Sådan laves ‘X Factor’ under coronapandemien

Coronapandemien medfører en række ændringer for 'X Factor'-liveshows. Her kan du læse mere om, hvordan 'X Factor' produceres.

Sidste år måtte 'X Factor' holde en ti-ugers pause midt i de store liveshows, da coronapandemien ramte Danmark.

Og da showet vendte tilbage, var det uden publikum i salen og med totalt fravær af krammere og high fives mellem deltagerne.

I år er coronavirussen stadig i blandt os, og det betyder også en række ændringer i årets liveshows.

Blandt andet er der blevet installeret 220 skærme i studiet, og der er ingen der ryger ud i første liveshow.

Lise Rønne vært på årets 'X Factor', efter Sofie Lindes afløser Melvin Kakooza måtte trække sig på grund af sygdom.

Nedenfor svarer TV 2s underholdningsredaktør Dorte Borregaard på en række spørgsmål om, hvordan 'X Factor' produceres ansvarligt under coronapandemien.

'X Factor' under coronapandemien

Kommer der publikum til 'X Factors' liveshows?

Indtil videre kan vi ikke have publikum til stede i studiet af coronahensyn. Men vi har gjort alt, hvad vi kan, for at skabe en fest i 'X Factor'-studiet alligevel. Vi har fået installeret 220 skærme på publikumsrækkerne, hvor folk er live igennem til studiet hjemmefra. På den måde kan deltagerne på scenen få en fornemmelse af de mange mennesker, der følger med og hepper. Selvfølgelig ville vi gerne have publikum i studiet, men når det nu ikke er muligt, er det her det bedst mulige alternativ. 

Hvad gør I for at minimere smitterisiko under ’X Factor'?

Vi overholder naturligvis sundhedsmyndighedernes retningslinjer og alle, der er til stede i studiet, er testet.

Desuden er coronavirus et vilkår, vi har kendt til under hele årets ’X Factor’-sæson, og det er derfor tænkt ind i alle led i produktionen. I forbindelse med afviklingen af ’X Factor’ er der fokus på, at alle - både på og bag scenen - følger rådene fra myndighederne.

Er det forsvarligt at producere ’X Factor’ live i disse tider?

Vi har lavet tv, siden coronavirussen lukkede landet ned i marts 2020, og vi har stor erfaring med at producere under de gældende restriktioner. På hver produktion er der en "coronaansvarlig", og der laves skriftlige redegørelser for håndtering af medvirkende, forplejning og lignende. Vi har forberedt os grundigt og konsulteret både politi og myndigheder, så der er trygge forhold for alle.

I samler mange folk i studiet - er det klogt?

Vi følger myndighedernes retningslinjer. Studiet og produktionen er at sidestille med en arbejdsplads og følger de regler, der gælder for en tv-optagelse.
Programmet bliver optaget i et ikke-offentligt tilgængeligt tv-studie.

Hvad gør I for at beskytte medvirkende bedst muligt mod smitte?

Vi har en række coronatiltag og følger nøje alle restriktioner og anbefalinger fra myndighederne. Både deltagere og produktion testes flere gange ugentligt. Alle, der ikke færdes dagligt i studiet, skal stille med en maksimalt 24 timer gammel coronatest.

Deltagerne bor med dem, de er i bobbel med, og færre bor sammen end i de tidligere år. I studiet er deltagerne også inddelt i bobler. Hver bobbel har eget opholdsrum. Produktionen arbejder i zoner, og der er så få som muligt til stede i studiet.

Er det på grund af corona, der ikke bliver stemt nogen ud i første liveshow?

Vi tager alle forholdsregler for at passe godt på de medvirkende og produktionen. Men der er stadig en risiko for, at nogen bliver syge. Derfor prøver vi noget nyt og freder alle i første liveshow. Seerne kan stemme, som de plejer, og alle stemmer går med videre til næste uge, hvor første deltager stemmes ud. Udover at vi holder lidt længere på deltagerne, har det også den fordel, at de får en chance for at "lande", og seerne får mulighed for at lære dem at kende, inden de første stemmes ud.

Må deltagerne udgå, hvis de bliver smittet med coronavirus?

Det må vi vurdere, hvis situationen opstår. Vi har naturligvis gjort os en del tanker omkring det, og vi er forberedte, hvis det skulle ske. Men det håber vi virkelig ikke, det gør. Én ting er dog helt sikkert: Hvis en deltager bliver smittet med coronavirus, er retningslinjerne nøjagtig de samme som for alle andre danskere. Retningslinjerne for isolation og karantæne vil naturligvis blive efterlevet, præcis som det gælder for alle andre. 

Hvilke retningslinjer følger I?

For tv-produktioner skal vi følge Kulturministeriets retningslinjer og myndighedernes generelle retningslinjer.

Har I overvejet at aflyse liveshowet?

Vi har stor erfaring i at producere tv og liveshows - også under coronapandemien med de restriktioner, der gør sig gældende. Derfor har vi ingen planer om at aflyse, og vi mener faktisk, at danskerne næsten mere end nogensinde fortjener alt den fredagsfest, der kan lade sig gøre og er forsvarligt i disse tider. 

Hvad skal der til, før I aflyser liveshowet?

Vi følger naturligvis retningslinjerne fra myndighederne. Hvis de udsteder påbud, som umuliggør at afvikle ’X Factor’, så kan vi selvfølgelig blive nødt til at aflyse.