Det tager én dag at filme fire minutters ’Badehotellet’ – her er 18 ting, du måske ikke vidste om serien
Hvor mange dage tager det at skrive et afsnit af 'Badehotellet'? Eksisterer hotellet i virkeligheden? Og hvor mange skuespillere har der været med?
Det er otte år siden, at hr. og fru Andersen første gang slog dørene op på det solbeskinnede Andersens Badehotel.
'Badehotellet' havde premiere 30. december 2013, og de søde stuepiger og småsnobbede gæsters store og små problemer i livet tog hurtigt seerne med storm.
Dengang var der cirka 30 karakterer med i serien, og forfatterne satsede på, at historien om det lille hotel kunne køre i fem sæsoner.
I dag følger to millioner seere nu med i seriens niende sæson, og en del flere skuespillere er kommet til gennem tiden.
Her tager seriens forfattere, producent og chefkostumier dig med bag om 'Badehotellet' og fortæller om 18 sjove detaljer, du måske ikke kendte til.
1. Den første scene
Den første scene, som forfatterne Stig Thorsboe og Hanna Lundblad skrev til 'Badehotellet', er den, hvor familien Madsen sidder i deres bil på vej til hotellet, og Amanda udbryder: "Det kan godt være, at I glæder jer, men det gør jeg ikke". Scenen skrev de allerede ind i projektbeskrivelsen som en lille forsmag på, hvad der var i vente. Og siden blev den brugt til casting af familien Madsen. Scenen endte som scene nummer to i første afsnit. Scene nummer ét blev den, hvor Fie køres af sin far til det nye arbejde på hotellet.
2. 1800 kvadratmeter
På trods af den meget livagtige stemning på Andersens Badehotel eksisterer bygningen slet ikke i virkeligheden. Hotellets facade er opbygget som en kulisse på en mark ved Risbystudierne i Albertslund. Badehotelskulisserne spreder sig over et grundareal på 1800 kvadratmeter. Det tog 15 håndværkere tre måneder at bygge det hele op fra bunden. På nær et par sandklitter, der er placeret på hver side af hotelkulissen, er resten af omgivelserne skabt via computergenerering på såkaldte blue screens.
3. Derfor er det ikke optaget på et rigtigt badehotel
Ifølge producent Michael Bille Frandsen var det ikke muligt at finde et eksisterende badehotel, som kunne danne baggrund for serien, da de nuværende hoteller ligger i områder, der er så tæt belagte med sommerhuse og anden bymæssig bebyggelse, at det var umuligt at skabe en illusion af livet i 1920'erne.
4. Serien skulle handle om herskaber og tjenestefolk
Idéen om, at serien skulle foregå på et badehotel, udsprang af Stig Thorsboe og Hanna Lundblads ønske om at skrive en to-i-én-serie med historier om både gæster og ansatte (en speciel dansk udgave af de britiske upstairs-downstairs-serier om herskab og tjenestefolk, red.). Gennem researcharbejdet faldt parret over en gammel annonce fra et af de populære klassiske badehoteller, hvor der prales med, at de samme celebre gæster fra København og Nordsjælland vender tilbage år efter år for at holde ferie på den jyske vestkyst. Hermed var der altså en sjov sæsonbestemt mulighed for at skildre samspillet mellem de rige københavnske sommergæster og de opvartende lokale piger.
5. Tøjet bliver syet på seks uger
Det tager fire skræddere seks uger at lave tøj til én sæson. Her kan flere karakterer dog genbruge noget af tøjet fra sidste sæson.
6. Fie eller Amanda?
Amalie Dollerup gik oprindeligt til casting på rollen som stuepigen Fie, men syntes selv, at hun passede bedre ind som den temperamentsfulde og forkælede overklassepige Amanda. Derfor fik hun til sidst lov også at aflægge prøve på rollen som Amanda, og den fik hun som bekendt.
7. Serien bliver skrevet i Sverige
Forfatterparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblad har skrevet en del sæsoner af 'Badehotellet' i deres hus i Småland.
8. Hele skriveprocessen tager ni måneder
Det tager forfatterne ni måneder at skrive en hel sæson af 'Badehotellet', da de bruger flere måneder på research, inden de går i gang med skriveriet. De begynder at skrive på en ny sæson i februar, samtidig med at den forrige sæson ruller over skærmen på TV 2.
9. Et afsnit bliver skrevet på fem uger
Det tager forfatterne fem uger at skrive ét afsnit. Ofte fordeler det sig sådan, at de bruger tre uger på at tale om indholdet og to uger på koncentreret skrivning.
10. Et afsnit bliver indspillet på 11 dage
Det tager 11 dage at indspille et enkelt afsnit af 'Badehotellet', der varer 45 minutter. Det tager altså cirka en dag at indspille fire minutter af 'Badehotellet'.
11. 120 mennesker laver 'Badehotellet'
Cirka 120 mennesker arbejder hvert år på produktionen af 'Badehotellet'. Det inkluderer blandt andet skuespillere, kamera-, lys- og lydfolk, sminkører, skræddere, producere, instruktør, forfattere, special effects-folk, runnere og meget mere. På en arbejdsdag på settet er der dog sjældent mere end 50 på arbejde.
12. Over 200 lamper får solen til at skinne på Andersens Badehotel
For at give den helt rigtige stemning af sol og sommer er der opsat over 200 lamper i Risbystudierne i Albertslund, hvor størstedelen af serien er optaget. Når alle lamper er tændt, brænder i alt 50.000 watt over hovederne på skuespillerne. Det betyder selvfølgelig samtidig, at der kan være næsten ulideligt varmt under optagelserne. Omkring 50 graders varme er målt i studierne, hvilket er hårdt for skuespillerne, ikke mindst for Lars Ranthe, der i rollen som grosserer Madsen er udstyret med både jakkesæt, skjorte, vest og en stor kunstig mave.
13. Maden kan ikke spises bagefter
De mange lækre retter, som man ser blive serveret for hotellets gæster, ryger som regel i skraldespanden efter optagelserne. En spisestuescene tager nemlig gerne seks-otte timer at indspille, og derfor ender maden med at stå og blive rigtigt varm i studielampernes skær, så den ville være både ubehagelig og direkte sundhedsskadelig at sætte tænderne i efter en dag på bordet.
14. Arbejdsdagen begynder tidligt
En gennemsnitlig arbejdsdag på 'Badehotellet' begynder klokken 06.00, hvor runnere, sminkører og skuespillere gør klar i sminken og studierne. Dagen slutter typisk klokken 20. Skal der laves for eksempel en spisestuescene, hvor mange skuespillere medvirker, kan dagen dog starte allerede 04.30, da mange skuespillere skal igennem sminken.
15. Karaktererne har deres egen farveskala
Hver af hovedkaraktererne har sin egen farveskala, der er lavet af chefkostumieren Margrethe Rasmussen. Fru Madsen er for eksempel ofte iklædt kjoler i varme røde og rustfarver, hvorimod fru Frigh ofte er iklædt blåt og hvidt tøj.
16. Tøjstoffet er ikke dansk
Stofferne til kostumerne i 'Badehotellet' bliver fundet i London. Den by er ifølge chefkostumier Margrethe Rasmussen tilpas konservativ til, at de stadigvæk har stof, der kan bruges til serien, der begynder i 1928 og nu har ramt 1941. Hun køber stoffet i en helt særlig gade ved Shepherd Bush, hvor der ligger en masse stofbutikker.
17. Badescener er optaget ved Jammerbugten
Andersens Badehotel skal forestille at ligge tæt ved Skagen – eller i hvert fald på den nordligste del af den jyske vestkyst. Men selve bade- og strandscenerne er optaget længere sydpå ved Jammerbugten. Her er også scenerne, hvori gæsterne og de lokale beboere kommer kørende i de flotte veteranbiler, optaget. Det skyldes blandt andet, at omgivelserne var øde nok til at kunne danne rammen om et badehotel i 1920'erne. Samtidig lå lokationen tæt på Aalborg Lufthavn og var derfor nem at komme til for produktionen.
18. Et lille brunt gulv har stået model til mange scener
Risbystudierne i Albertslund er pakket til bristepunktet med hotelkulisser. Et sted i studiet findes dog et lille brunmalet gulv, der efterhånden har taget alskens former i serien. Således er blandt andet grev Ditmars gods Frisenholm, hr. og fru Weyses lejlighed, hattebutikken, som Ane arbejder i, og Mortens lejlighed i Aalborg optaget på samme sted med forskelligt opbyggede kulisser.
Kilder: chefkostumier Margrethe Rasmussen, producer Michael Bille Frandsen og forfatterne Hanna Lundblad og Stig Thorsboe.
Du kan se 'Badehotellet' mandag klokken 20 på TV 2 eller se snigpremiere på næste afsnit allerede nu på TV 2 PLAY