Framing Britney Spears

Efter Britney Spears-dokumentar får et interview med Lindsay Lohan nu opmærksomhed

Kendisforsker kalder Lindsay Lohan-interview for et "skoleeksempel" på forskelsbehandling af mandlige og kvindelige stjerner.

De færreste kraftfulde bølger passerer uden efterfølgende skvulp. Dokumentaren 'Framing Britney Spears', der den seneste uge har rullet over alverdens skærme, er ingen undtagelse.

Dokumentaren fortæller historien om sangerinden Britney Spears og hendes karriere, der tog fart i 90’erne og 00’erne for i 2007 at tage en drastisk drejning, da presset blev for stort, og hun fik et mentalt sammenbrud.

Den beskriver, hvordan hun blev et offer for mediernes spotlight, samfundets søgelys og kønsstereotype opfattelser.

Og så har den har igangsat en samtale om, at Britney Spears ikke er et enestående eksempel.

'Burde du ikke være på afvænning lige nu?'

På sociale medier florerer der derfor nu lange lister med kvindenavne, som brugere mener har været udsat for hetz, der ligner den, Britney Spears har været offer for.

Navne som Amanda Bynes, Megan Fox, Miley Cyrus og Amy Winehouse bliver nævnt, men især skuespillerinden Lindsay Lohan går igen.

Særligt et klip fra et David Letterman-interview i 2013 har fået sindene på sociale medier i kog.

Lindsay Lohan var egentlig inviteret i 'The Late Show With David Letterman' for at tale om en dengang kommende film. Men programmets vært var mere interesseret i at tale om hendes forestående afvænningsophold.

- Burde du ikke være på afvænning lige nu? Hvor mange gange har du været på afvænning? Hvad skal der arbejdes på, når du denne gang træder gennem døren?, lød nogle af spørgsmålene fra David Letterman, imens Lindsay Lohan med små jokes og smil forsøgte at affeje spørgsmålene med henvisning til, at de ikke var en del af interviewaftalen.

På et tidspunkt trak David Letterman også et stykke papir frem med en liste over skuespillerindens skandaler, som han foran et grinende publikum ville læse højt.

Til det sagde Lindsay Lohan, at han ikke kunne lave sjov med hendes problemer.

- Det er så ondt, forsøgte hun at argumentere.

Lindsay Lohan i 2013.

Den offentlige hammer

Lene Bull Christiansen er lektor på Roskilde Universitet og forsker blandt andet i kendiskultur og kønsforskelle. Ifølge hende er interviewet et tydeligt eksempel på, hvordan kvindelige kendisser i underholdningsbranchen gennem tiden har været udsat for en anden behandling i pressen end deres mandlige pendanter.

- Yngre kvinder stilles ofte meget nærgående og personlige spørgsmål om emner som afvænningsophold, seksualitet, parforhold og udseende. Til gengæld får mænd lov til at tale om politiske holdninger og andre interesser, siger hun.

Lene Bull Christiansen mener også, at den offentlige hammer falder hårdere, når kvindelige kendisser er ude i problemer. Deres sammenbrud bliver oversat til barnlighed, naivitet og et råb på hjælp efter en faderfigur, siger hun. Og Britney Spears og Lindsay Lohan er de mest tydelige eksempler på netop det:

- Deres problemer med stoffer og misbrug er blevet gjort til en kønnet fortælling om, at de er følelsesmæssigt ustabile og barnlige i deres håndtering af deres liv, siger Lene Bull Christiansen.

Bad boy-opførsel

Ifølge kendisforskeren skorter det ikke med mandlige stjerner, der har haft svært ved at få tilværelsen til at hænge sammen.

- Men det bliver aldrig fortalt, som om de er barnlige, eller som om der er en faderfigur, der skal redde dem. Det beskrives nærmere som en form for bad boy-opførsel, siger Lene Bull Christiansen.

Hun nævner skuespillerne Robert Downey Jr. og Charlie Sheen. Begge har de haft misbrugsproblemer, men har ifølge Lene Bull Christiansen langtfra fået samme behandling i medierne som deres kvindelige modstykker.

- Og så er der hele tragedien om Heath Ledger, der døde af en overdosis. Det blev aldrig fremstillet, som om hans familie burde have grebet ind. Det var derimod bare tragisk, at han døde.

Et skoleeksempel

Når Lindsay Lohan i studiet med David Letterman forsøger at bibeholde den smilende og glade fremtoning, skriver det sig netop ind i den kønnede fortælling, mener Lene Bull Christiansen.

- Det er et skoleeksempel på, hvordan kvinder må forblive milde, blide og smilende - selv over for grove overskridelser af deres grænser og mobning for åben skærm. Idéen om, at kvinder ikke kan styre sig selv – især i det offentlige rum – er jo oldgammel, siger hun.

I 'Framing Britney Spears'-dokumentaren præsenteres seerne også for flere episoder, hvor Britney Spears gennem karrieren stilles spørgsmål, der med nutidens briller kan virke malplacerede.

Eksempelvis da en 11-årig Britney Spears netop har optrådt i et program, og efterfølgende af den 70-årige vært Ed McMahon bliver spurgt, om hun har en kæreste.

Den unge Spears svarer "nej, hr." og begrunder det med, at "alle mænd er onde". Det mente værten ikke passede på ham og spurgte derfor: "Men hvad så med mig?".

En større bevidsthed

De mange delinger rundt omkring på sociale medier af det efterhånden otte år gamle klip af Lindsay Lohan og David Letterman akkompagneres af kommentarer om, hvor ubehageligt det er at se klippet i dag.

Lettermans behandling beskrives derudover som uretfærdig og kvindehadsk, og han opfordres til at sige undskyld.

Måske noget derfor tyder på, at tiderne er på vej til at ændre sig:

- Der er ved at komme en større bevidsthed om, at der er en reel forskelsbehandling af kønnene, siger Lene Bull Christiansen.