Britney Spears.
Framing Britney Spears

Hvad skete der med Britney Spears? Forstå hendes liv i 12 billeder

En ny dokumentar skildrer Britney Spears' op- og nedture gennem de sidste 20 år.

Britney Spears blev verdensberømt iført skoleuniform, rottehaler og uskyldige brune øjne.

Den dydige teenager blev voksen, og blikket blev mere vovet.

Men ligesom hele verden var vidne til hendes enorme succes, var det også for rullende kameraer, at hun barberede håret af og blev indlagt på et psykiatrisk hospital.

I en ny dokumentar 'Framing Britney Spears', der sendes på TV 2 PLAY, får man hele historien om popprinsessens op- og nedture. Om talentet, kærligheden og det mentale helbred.

Og ikke mindst om faderen Jamie Spears, der siden 2008 har været værge for sin datter og reelt er herre over hendes liv og økonomi.

Et værgemål, som Britney Spears - med opbakning fra en hær af fans - i dag kæmper for at blive fri af.

Men hvordan kom det dertil?

Her får du et overblik over hendes liv gennem 12 billeder.

1. 'Baby one more time'

Britney Spears bragede for alvor ind på hitlisterne i 1998.

Med hittet 'Baby one more time' dansede og sang den 16-årige Britney Spears sig ind i alle teenagepigers hjerter iført skoleuniform og rottehaler.

Sangen blev den bedst sælgende det år, og en popstjerne var født.

Britney Spears havde forinden været en del af Disney Channel’s The New Mickey Mouse Club sammen med Justin Timberlake og Christina Aguilera, der også blev popstjerner.

2. Finder sammen med Justin Timberlake

Britney Spears og Justin Timberlake blev hele verdens wonder couple ved MTV Video Music Awards i 2000, da de lykkelige og uadskillige afslørede for verdenspressen, at de var kærester.

3. Fra pige til kvinde

Britney Spears var 17 år, da fotografen David Chapelle rettede kameraet mod hende og fangede forsiden til Rolling Stone Magazine i 1999.

Og billedet af en afklædt Britney - liggende på et lyserødt silkelagen med en lyserød telefon - gik over i historien og markerede overgangen fra uskyldig skolepige til sexet og selvsikker sangerinde.

4. Britney Spears udfolder sig

Britney Spears optrådte i 2001 ved MTV Video Music Awards, hvor en levende slange var med på scenen.

Det vakte stor debat, at teenagepigernes søde, uskyldige popidol og rollemodel pludselig var et sexsymbol, men hendes energiske danserutine og hede shows blev hendes nye varemærke.

5. Justin Timberlake og Britney Spears slår op

Det kom som et chok for mange, da Britney Spears og Justin Timberlake i 2002 gik fra hinanden.

Efter bruddet blev det ifølge dokumentaren udlagt, som om at Britney Spears havde været utro, og medierne gik hårdt til hende med private spørgsmål.

Rygterne blev kun forstærket, da Justin Timberlake kort efter udgav singlen 'Cry me a river', der handler om utroskab og en mand med et knust hjerte.

Den nye dokumentar behandler netop bruddet mellem Britney Spears og Justin Timberlake, og den har fået fans til at kræve, at Timberlake giver en undskyldning for sin opførsel efter deres brud.

6. Et hedt kys

Til MTV Video Music Awards i 2003 stødte Britney Spears' og Madonnas læber og tunger sammen i et hedt kys, der for alvor begravede myten om 21-årige Britney Spears som "naboens datter".

7. Kevin Federline

I 2004 fandt Britney Spears sammen med model og skuespiller Kevin Federline. Efter få måneder blev parret forlovet og kort efter gift.

Sammen fik de to sønner Sean Preston og Jayden James.

Få uger efter, at Britney Spears havde født sit andet barn, gik de fra hinanden, og de indledte et juridisk slagsmål om forældremyndigheden over de to børn.

8. Nedturen begynder

Dokumentaren tegner et billede af en kulørt presse og paparazzifotografer, der konstant ville have en bid af Britney Spears.

Efter at Britney og Federlines første barn kom til verden, eksploderede interessen.

I medierne tegnede der sig et billede af Britney Spears som en uansvarlig mor. Hun blev blandt andet fotograferet med sit spædbarn på skødet, mens hun kørte væk fra horderne af fotografer.

I et interview med NBC brød hun grædende sammen og sagde, at hendes største ønske var, at fotograferne ville lade hende være i fred.

9. Britney Spears barberer sig skaldet

I 2007 blev hele verden vidne til Britney Spears' totale sammenbrud.

Hun gik ind i en frisørsalon og bad om at blive klippet skaldet. Da ejeren nægtede, gik hun selv i gang med at barbere de lange lokker af lige i skudlinjen for de blitzende kameraer.

Kort efter gik hun amok og slog løs på en bil med en paraply, hvorefter hun blev indlagt på psykiatrisk hospital.

10. Hendes far bliver værge

I forbindelse med indlæggelsen overtog hendes far, Jamie Spears, ansvaret for hendes liv og økonomi som hendes værge.

Værgemålet kan sammenlignes med det, som demente, ældre eller svagelige kan komme under.

Til at starte med var værgeordningen tidsbegrænset, men den blev senere gjort permanent.

11. Tilbage på scenen

Men allerede kort efter var Britney Spears tilbage på scenen.

I 2008 udgav hun sit sjette album 'Circus' med sange som 'Womanizer' og 'Circus'.

Her er hun på scenen ved MTV Video Music Awards i 2008 for at modtage en pris for videoen til 'Piece of me'.

12. #FreeBritney

Frem til 2019 fortsatte Britney Spears med at udgive musik og optræde. Men selvom nedturen virker til at være vendt, har Jamie Spears stadig formynderretten over sin datters liv og økonomi.

En ordning, som hun kæmper for at komme ud af, og som hendes fans har engageret sig i under hashtagget #freeBritney og ved at møde op med skilte og tilråb ved retten.

Det skabte yderligere bekymring, da en podcast, der analyserede Britney Spears' Instagram billede for billede, satte spørgsmålstegn ved hendes helbred, fordi hendes opslag havde skiftet karakter og ifølge fansene kunne tolkes som råb om hjælp.

Sagen om værgemålet er endnu ikke afgjort.

Se hele dokumentaren 'Framing Britney Spears' på TV 2 mandag 15. februar klokken 23 eller på TV PLAY fra lørdag 13. februar.