Framing Britney Spears

Ny dokumentar om Britney Spears får kendisser til at kræve hendes frihed

Det er tredje gang, at hashtagget #FreeBritney dukker op på sociale medier.

#FreeBritney.

Hashtagget er igen blevet aktuelt.

Det sker, efter en ny dokumentar om Britney Spears har haft premiere i USA.

I dokumentaren 'Framing Britney Spears' følger man den verdensberømte sangerindes liv, fra hun var på toppen af sin karriere og frem til i dag.

Centralt i filmen står hendes far, Jamie Spears, som ifølge dokumentaren ikke var en stor del af hendes liv, før pengene begyndte at rulle ind på datterens konto.

- Han er den onde, pengegriske, usympatiske, magtliderlige superskurk. Det er hele tiden den underliggende historie i filmen, siger kulturjournalist Aminata Amanda Corr, der har set filmen og skrevet om den i Berlingske.

Derfor har filmen på ny sat gang i hashtagget #FreeBritney, der bliver brugt som et forsøg på få sangerinden ”løsladt” fra den aftale, som blev indgået med hendes far i 2008. En aftale som betyder, at han er hendes formynder og dermed styrer hendes økonomi.

Britney Spears far, Jamie Spears, i 2008.

Selv har Britney Spears forsøgt at ændre på formynderskabet ved at tage sagen i retten.

We love Britney

Efter dokumentaren kom ud i fredags, har flere stjerner på sociale medier udtrykt støtte til Britney Spears.

Sangerinden Miley Cyrus, skuespiller Sarah Jessica Parker og skuespiller Bette Midler er blot nogle af de store navne, der har meldt sig på banen.

Sarah Jessica Parker og Bette Midler har begge tweetet #FreeBritney, mens Miley Cyrus under sin optræden ved Super Bowl sagde "Vi elsker Britney".

#FreeBritney

Det er tredje gang at hashtagget #FreeBritney stormer frem på sociale medier.

BRITNEYS BLÅ BOG

  • Britney Jean Spears er født 2. december 1981 i Louisiana
  • Som treårig begyndte hun at få danseundervisning, og som otteårig var hun en del af TV-programmet ’Mickey Mouse Club’ sammen med blandt andre Christina Aguilera og Justin Timberlake.
  • Brød i gennem i 1999 med ’Baby One More Time’, hvor hun med rottehaler og skolepigeuniform dansede sig ind på førstepladsen af den amerikanske Billboard-hitliste.
  • Siden har hun udgivet ni albums, medvirket i seks film og været dommer i ’X Factor’.
  • Hun har solgt over 100 millioner albums.
  • Har to børn fra et tidligere ægteskab med danseren Kevin Federline.

Første gang var i 2009, da en Britney Spears-fanside opfordrede folk til at støtte op om en kampagne, der skulle ”løslade Britney” fra den værgeaftale, der blev indgået efter et af sangerindens mentale sammenbrud i 2007, hvor hun blandt andet barberede sig skaldet og overfaldt en paparazzifotograf.

Britney Spears i 2007, kort efter hun barberede sit hår af i en frisør i Los Angeles. Salonen var lukket, men åbnede, da Britney Spears kom forbi.

I 2019 begyndte hashtagget endnu en gang at brede sig på sociale medier, da sangerinden satte sine koncertplaner på pause og lod sig indlægge på et psykiatrisk hospital.

Det skabte yderligere bekymring, at en podcast, der analyserede Britney Spears' Instagram billede for billede, satte spørgsmålstegn ved hendes helbred, fordi hendes opslag havde skiftet karakter.

Selv har sangerinden flere gange været i retten for at fjerne sin far som formynder. Senest i november 2020. Sagen blev ikke afgjort, men fortsætter med en ny høring 11. februar, skriver flere medier.

Britney Spears indvilgede ellers i første omgang i, at en værge overtog styringen med hendes økonomi, men ifølge dokumentaren ville hun ikke have, at det skulle være hendes far.

En anden tid

Men 'Framing Britney Spears' handler ikke kun om #FreeBritney og popprinsessens forhold til sin far. Et gennemgående tema er, hvordan Britney Spears er blevet dømt af omverdenen og har skullet balancere på den fine linje mellem at være sexsymbol og rollemodel.

Britney Spears og Justin Timberlake, da de var kærester i 2002.

- Vi ser en ung Britney Spears, der får på puklen for at være for letpåklædt, og som bliver gjort til skurken i bruddet med Justin Timberlake. Senere ser vi en lidt ældre Britney Spears, der får på puklen for at gå for meget i byen til at være en god mor, siger Aminata Amanda Corr.

- Det ligger meget godt i forlængelse af de kulturdebatter, vi har nu, men som vi ikke havde dengang. Så der var ikke rigtig nogen, der holdt med hende, forklarer kulturjournalisten.

En anden side af popikonet

Samantha Stark, som har været med til at producere 'Framing Britney Spears', fortæller også, at de har forsøgt at vise en anden side af Britney Spears end den, de fleste kender.

I filmen ser man blandt andet, hvordan hun reagerer, da en mandlig journalist kommenterer hendes bryster, ligesom hun heller ikke svarer, da hun som helt ung blev spurgt om sin seksuelle debut.

I 1999 brød Britney Spears igennem med 'Baby One More Time'.

- Alle gik ud fra, at Britney var denne her dukke, som blev kontrolleret af disse ældre mandlige ledertyper, og så blev hun 'skør' – og det var alt, hvad man tænkte om hende, men når man så ser de her arkivvideoer: Hun er så ung, og man ser, hvordan hun er i kontrol, lyder det fra produceren bag dokumentaren.

- Det var vigtigt, at da vi genså al den gamle mediedækning, som er så ondsindet over for hende, at vi inkluderede alt, hvad vi kunne finde, hvor hun kæmpede tilbage og udtrykte en anderledes holdning end den, journalisterne ønskede, hun havde.

Det er endnu uvist, hvorvidt 'Framing Britney Spears', som ligger på streamingtjenesten Hulu, vil blive vist på danske streamingtjenester.