Underholdning

Trækker sig fra film på grund af rygter: - Sociale medier har ekstremt stor betydning, siger ekspert

Indhold præget af saftige historier og sensation spredes hurtigt på sociale medier, siger ekspert.

Endnu en tv-produktion må nu vinke farvel til den 34-årige skuespiller Armie Hammers navn på rollelisten.

Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra den prisvindende film ’Call Me by Your Name’, har nemlig trukket sig fra Paramount-serien ’The Offer'.

Det sker i kølvandet på, at der på sociale medier har floreret rygter om ham.

Her bliver han blandt andet kædet sammen med kannibalisme og krænkelser over for kvinder, efter at en påstået tidligere elskerinde på Instagram har offentliggjort, hvad der ifølge hende er foruroligende sms’er fra Armie Hammer.

Samtidig har skuespillerens ekskæreste Courtney Vucekovich ifølge mediet Page Six været ude med lignende beskyldninger mod ham.

Armie Hammer har blandt andet spillet med i film som 'Call Me by Your Name', 'Rebecca', 'The Social Network' og 'The Lone Ranger'.

Skuespiller: - Bullshit-rygter

Det er bare to uger siden, at Armie Hammer af samme grund trak sig fra den romantiske komedie ’Shotgun Wedding’, hvor han skulle have spillet over for Jennifer Lopez.

Han har endnu ikke udtalt sig om sit nyeste exit, men kom dengang med en bemærkning om sit farvel til komedien:

- Jeg vil ikke kommentere på de her bullshit-rygter, men i lyset af de ondskabsfulde og falske onlineangreb kan jeg ikke med god samvittighed forlade mine børn i fire måneder for at optage en film i Den Dominikanske Republik, sagde han ifølge mediet Variety.

Sociale medier udfordrer den klassiske tanke om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist

Astrid Haug, ekspert i sociale medier

Saftige historier spredes hurtigt

Hverken rygterne eller sms-beskederne om Armie Hammer er endeligt verificeret.

Men det spiller heller ikke altid en rolle, når internettet først slår sig løs, lyder det fra ekspert i sociale medier Astrid Haug.

- Det har ekstremt stor betydning, når rygter får luft under vingerne på sociale medier. Der er rigtig mange mennesker på de her platforme, så ting spreder sig hurtigt – om de er sande eller ej, siger hun.

Især når indholdet drejer sig om saftige historier eller sladder, bliver der hurtigt sat skub i udbredelsen, lyder det:

- Mange bliver jo draget af fascination. Der er noget instinktivt, der gør, at vi gerne vil dykke ned i den slags. Især når det er sensationelt som sagen om Armie Hammer her.

Sociale medier - Notifikationer

Ekspert: - En folkedomstol

På de sociale medier kan alle med en brugerprofil komme til orde, og der er ikke det samme medieansvar som i den almene presse. Derfor er der også god grobund for spredning af både sladder og misinformation på platformene, lyder det fra Astrid Haug.

Og sommetider glemmer brugerne at tage de kritiske briller på, når der likes, scrolles og deles på eksempelvis Twitter, Instagram og Facebook.

- Det er bare ikke altid, at folk trækker i bremsen og vurderer, om indholdet holder vand, før de deler det. Det er der ikke tid til på internettet, siger hun.

Armie Hammer spiller sammen med skuespiller Timothée Chalamet i filmen 'Call Me by Your Name' 2017.

Delingerne kan hurtigt få konsekvenser for den indblandede. Når først indholdet ligger online, er skaden ifølge eksperten nemlig allerede sket.

For selvom man som offentlig person går ud og benægter historierne, vil man stadig skulle forklare sig over for omverdenen og derved forholde sig til historierne.

- Det udfordrer den klassiske tanke om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Internettet kan i høj grad også være en folkedomstol, og det er svært at slippe ud af, siger Astrid Haug.

Perspektiv

Jodel under kritik

Brugere på Jodel deler stort og småt med hinanden fra anonyme profiler.

Sidste år kom det sociale medie Jodel i politisk modvind, efter der på mediets ”sladderkanaler” var begyndt at florere anonyme rygter om navngivne danskere.

Sladderen rettede sig især mod politikere og tv-værter, hvor flere personer blev hængt ud med navn af de anonyme brugere.

Især i forbindelse med #MeToo-debatten fik beskyldningerne og efterspørgslen efter sladder frit løb i en sådan grad, at Jodel selv valgte at lukke ned for ”sladderkanalerne.”

Det skete ved, at alle kanaler, hvor ordet sladder - på alle sprog – optrådte, simpelthen blev fjernet fra det sociale medie.