X Factor

Han skjulte sit sangtalent i årevis - men pludselig ramte en personlig krise

Sang var Vilson Feratis største trøst under en personlig krise. Han sang for første gang foran andre til sin 'X Factor'-audition.

Til hans audition kaldte Oh Land hans stemme for en "meget smuk gave".

Og til 5 Chair Challenge gik han på scenen som den sidste og leverede så overbevisende en præstation, at det tvang dommer Martin Jensen til at give ham en stol og sende to andre favoritter ud i en dramatisk sing-off.

Men før han stillede op i 'X Factor', havde den 23-årige sønderjyde aldrig sunget foran andre.

Sangen for ham har nemlig været noget dybt privat, han kun har dyrket i kælderen i sine forældres hus, eller når han var helt alene.

- Jeg har længe vidst, at der lå en sanger gemt inde i mig. Men jeg har bare aldrig turdet, siger Vilson Ferati.

Det var dog først, da han pludselig stod midt i en personlig krise, at Vilson Ferati begyndte at tage sangen seriøst.

Vilson Ferati til audition med sin ene bror. Før den dag havde ingen hørt ham synge.

Trommeslageren i baggrunden

Vilson Ferati har altid elsket musik og har spillet trommer gennem hele sin opvækst. Han fik sit første trommesæt som syvårig, da forældrene blev trætte af, at han altid tog gryderne og panderne fra køkkenet og trommede på dem.

Netop trommerne passede også den unge musiker særdeles godt, fordi trommeslageren altid sidder bagerst på scenen gemt bag trommesættet.

For selvom han elskede musik, kunne Vilson Ferati ikke lide at have publikums opmærksomhed eller at være i rampelyset på nogen måde.

Når Vilson Ferati synger, er det vigtigt for ham, at det kommer fra hjertet.

Og selvom han også holdt af at synge, var det ikke noget, han gjorde sig så meget i.

Men sang kom til at betyde noget helt særligt for ham, da hans liv pludselig blev vendt op og ned.

Sang blev en trøst

Da Vilson Ferati var 20 år gammel, fik hans far problemer med hjertet. Problemerne var så alvorlige, at han blev indlagt på Odense Universitetshospital til en bypass-operation.

Men grundet flere komplikationer blev en indlæggelse, der skulle have varet godt tre uger, til et tre måneder langt hospitalsophold. Det var et hårdt forløb både for faren, moren og Vilson og hans to brødre.

Når jeg sang, følte jeg mig pludselig godt tilpas

Vilson Ferati

I tiden hvor faren var indlagt, stod Vilson Ferati i lære som sælger i Jack & Jones i Sønderborg. Fritiden brugte han på at køre frem og tilbage for at besøge sin far.

Det var i den periode, Vilson Ferati begyndte at synge. Når han satte en sørgelig sang på, kunne han mærke, at det hjalp ham at synge med, så højt han kunne.

- Det var en måde at berolige mig selv på. Når jeg sang, følte jeg mig pludselig godt tilpas, siger han.

Til 5 Chair Challege imponerede Vilson Ferati med James Arthurs 'Trainwreck'.

Sangen var trøst, og en måde han kunne få alle følelserne ud.

- Når jeg havde sunget, var jeg helt lettet bagefter.

Det var især, når han kørte den godt to timer lange tur mellem hjembyen Nordborg til hospitalet i Odense alene i bil, at Vilson Ferati sang sin smerte ud.

Og særligt ét nummer gav ham følelsen af at komme ud med al smerten og bekymringerne. Sangen 'All of me' af John Legend med dens mange høje toner var lige det, Vilson Ferati havde brug for at skråle med på.

Det skal komme fra hjertet

I dag er Vilson Feratis far rask igen, og sangen er ikke længere noget, Vilson Ferati kun bruger som trøst.

Men efter han havde fået øjnene op for, hvad sangen kunne give ham, blev sang noget, som Vilson Ferati begyndte at dyrke mere og mere. Dog stadig kun når han var alene.

Hvis jeg nogensinde skal lære at gøre det, så må jeg bare gøre det på tv

Vilson Ferati

Valget, om at gå fra ikke at have sunget for en sjæl til at synge for hele Danmark i 'X Factor', tog han af den grund, at han ville ryste angsten for at synge foran andre af sig én gang for alle.

- Jeg tænkte: "Hvis jeg nogensinde skal lære at gøre det, så må jeg bare gøre det på tv", siger Vilson Ferati.

Selvom sang ikke længere er noget, Vilson Ferati bruger til at bearbejde sine følelser, lærte han noget særligt af, hvad musikken betød for ham under sin fars sygdom.

23-årige Vilson Ferati brugte sangen som trøst, da hans far var syg. Oplevelsen lærte ham, at musik skal komme fra hjertet.

Nemlig at musik skal komme fra hjertet. For ham er det stadig vigtigt, at det kommer helt indefra, når han synger. At det kan mærkes.

- Det er sådan, jeg rammer folk og får det til at give mening.

Det vil Vilson Ferati også tage med sig videre i 'X Factor'.

Sangeren fik nemlig en af Martin Jensens fem stole og skal nu forsøge at imponere dommeren på bootcamp for at sikre sig en billet til liveshows.

Se 'X Factor' på TV 2 PLAY.