39-årig 'X Factor'-deltager skammer sig over sin fortid - her er hans historie

Anders Garcia er stadig ved at afsone sin dom, men når han i april er en fri mand, ved han godt, hvad han vil bruge tiden på.

Det var egentlig en tilfældighed, at københavnske Anders Garcia overhovedet gav det en chance.

Tidligere i mit liv har jeg haft en idé om, at lykke handler om penge

Anders Garcia, deltager i 'X Factor' og tidligere indsat

En af hans venner i fængslet skulle øve med fangekoret i den lokale kirke, og spurgte den dengang 37-årige nyligt indsatte, om han ikke skulle med.

"Hvorfor ikke?" tænkte Anders Garcia. Det var noget at få tiden til at gå med, men om han lød godt i et kor, det anede han intet om.

Dagen skulle komme til at ændre hans liv.

De seneste år har selvsamme kor nemlig været en enorm motivation.

Anders Garcia, som i dag er 39 år, har sagt farvel til den side af sig selv, han er mindst stolt af. Og så gav det ham modet til at synge foran et endnu større publikum, hvilket er grunden til, at han denne fredag kunne ses i 'X Factor'.

En mand, han tager afstand fra

Skruer man tiden tilbage til 2018, hvor Anders Garcia fra København fik sin dom, så var han ifølge eget udsagn en mand, der var risikovillig, søgte spænding og på nogle punkter "manglede et filter".

Af hensyn til sin familie ønsker han ikke at oplyse, hvilken kriminel handling han sad i fængsel for, men han fortæller, at der ikke er tale om personfarlig kriminalitet. Dommen lød på tre års fængsel.

- Jeg tog et dumt valg, siger han.

- Tidligere i mit liv har jeg haft en idé om, at lykke handler om penge. Der er jeg et andet sted nu, siger han.

Netop i fangekoret genopdagede han noget, som han havde forsømt, da han i sine 30'ere endte i en kriminel løbebane. Med koret fandt han tilbage til musikken og dens terapeutiske virkning på ham.

En ny dybde i livet

Som helt ung spillede Anders Garcia både rock og funk og sang en sjælden gang også i et band.

Og da han pludselig stod blandt de andre indsatte og sang, lagde korleder Louise Adrian hurtigt mærke til hans særlige dybe og rå lyd.

- Jeg tror, hun var den første, der sagde, at jeg havde en fed stemme. Det var en virkelig vild bekræftelse for mig, siger Anders Garcia.

Under sin afsoning blev musikken ikke bare en hobby. Det blev en måde at bearbejde de udfordringer, Anders Garcia har kæmpet med. Han oplever, at det giver en balance, som holder nogle uhensigtsmæssige impulser nede, forklarer han.

- Når jeg synger, så er det som om, jeg går ned i nogle dybere følelsesmæssige lag. Jeg har under min afsoning arbejdet med mig selv – blandt andet gennem musikken – og jeg er blevet bedre til at trække vejret, så jeg ikke handler febrilsk, siger han.

Anders Garcia begyndte på en uddannelse. Han involverede sig mere i koret, og han tog et aktivt valg om at lægge sin fortid bag sig. Både for sin families og sin egen skyld.

Nødvendigt at sidde i fængsel

I 2020 kom den besked, Anders Garcia havde håbet på: Han kunne forlade fængslet og flytte tilbage til København. Han var tilkendt prøveløsladelse på grund af god opførsel efter at have afsonet to af dommens tre år.

- Man skal vise sit værd og vise, at man kan byde samfundet noget godt, når man kommer ud, siger han.

Jeg er blevet bevidst om, at lykke ikke handler om at jagte alt muligt

Anders Garcia, deltager i 'X Factor' og tidligere indsat

Selvom det har været hårdt at være væk fra sin familie og venner, så kalder han det selv for "nødvendigt" for sin personlige udvikling, at han fik en dom.

- Tiden i fængslet har for mig sat gang i en proces. Jeg fik styr på tingene, og jeg planlagde en ny måde at leve mit liv på, mens jeg tog min straf, siger han.

At stille op i 'X Factor' var aldrig en del af planen om et nyt liv "på den anden side" for Anders Garcia.

Men da hans daværende kæreste i foråret 2020 taggede ham i et Facebook-opslag om konkurrencen – og opfordrede ham til at stille op – var der alligevel noget, som pirrede ham.

En ny start

- Jeg elsker jo at synge, så jeg tænkte: "Jeg runder snart de 40 år, og måske er det på tide at tage imod nogle sunde udfordringer". Så må det gå, som det går, siger Anders Garcia.

Foran de tre dommere sang han Rag'N'Bone Mans 'Skin'. Og som seerne kunne se fredag aften, høstede han tre "ja'er" og en billet videre i konkurrencen.

- Jeg vil sgu gerne give dig en chance, sagde dommer Thomas Blachman og tilføjede, at han kunne mærke, hvor overrasket Anders Garcia blev over rosen.

Med sin audition fik Anders Garcia bekræftet, hvor meget musik og det at optræde betyder for ham. Uanset hvor langt han når i 'X Factor', så er det en del af den positive personlige udvikling, som fangekoret startede, og han føler, han stadig er i gang med.

- Jeg er blevet bevidst om, at lykke ikke handler om at jagte alt muligt. Det handler om at have det godt, hvor man er. Og musik giver mig glæde, siger han.

I april 2021 er Anders Garcia færdig med at afsone sin dom. Der er han en fri mand, og én ting er sikkert: Han vil stadig spille guitar, synge og optræde, så meget, han kan.

TV 2 PLAY kan du se eller gense de sidste auditions i dette års 'X Factor.