De største øjeblikke

Shu-bi-dua ville nødigt lade andre spille deres musik, men denne kunstner var en undtagelse

Kun få måtte spille Shu-bi-dua-sange – men denne kunstner havde Michael Bundesens velsignelse.

Danskerne har i 42 år skrålet med på sangen 'Den røde tråd', men altid med Michael Bundesens stemme i front.

Men under årskavalkadeshowet 'De største øjeblikke' skete der noget usædvanligt, da sangeren Burhan G sad på scenen.

Her sang 'Jeg' i live'-sangeren nemlig netop 'Den røde tråd' med Danmarks Underholdningsorkester (det orkester, der tidligere hed DR's Underholdningsorkester) og billeder af Bundesen i baggrunden.

Den rørende optræden var opsigtsvækkende, og historien bag ligger flere år tilbage.

Andre måtte ikke spille Shu-bi-dua

Shu-bi-dua stod i deres lange levetid bag kæmpe hits som ’Hvalen Valborg’, ’Sexchikane’ og ’Den røde tråd’ – og det var hits, som de i udgangspunktet helst ville holde for sig selv.

Således sagde de oftest nej tak, hvis andre musikere eller bands spurgte, om de måtte udgive coverversioner af nogle af deres mange populære sange.

Det fortæller Kaare Sørensen, der er forfatter bag Shu-bi-dua-forsangeren Michael Bundesens biografi ’Alting har en ende’.

- Grundlæggende var de ikke interesseret i, at andre end Shu-bi-dua-medlemmer spillede deres sange, siger han.

Derfor stod bandet også udenfor Nordisk Copyright Bureau, som forvalter danske sangskriveres rettigheder.

Ifølge Kaare Sørensen var det en beslutning bandet traf ganske tidligt i karrieren.

Ærekærheden over numrene var både et spørgsmål om følelser og penge.

- De ville gerne have, at hvis man skulle høre Shu-bi-dua, så måtte man bestille dem. Musikken var deres – sangene er som deres børn, og de elskede at spille deres sange, fortæller Kaare Sørensen.

Kunster fik carte blanche

Men i 2011 fik en dansk kunstner carte blanche til at lave et covernummer af Michael Bundesen.

Det var samme år, hvor Michael Bundesen blev ramt af en blodprop, hvilket betød, at bandet måtte aflyse en koncert i Odense. Her sprang Burhan G til for at hjælpe og afholdt en koncert i stedet for bandet.

Da han flere år senere blev interviewet til sin biografi gjorde Michael Bundesen en særlig pointe ud af at give netop Burhan G en unik mulighed, hvis han en dag skulle få lyst.

- Vi har gennem årene ikke været meget for at lade andre lave covernumre af vores musik, men hvis Burhan G en dag vil lave et covernummer af ’Den røde tråd’, så har han min velsignelse, fortalte Michael Bundesen i ’Alting har en ende’.

Michael Bundesen har nemlig altid fulgt nøje med i den danske musikbranche og danske kunstnere, og Kaare Sørensen fortæller, at det var kombinationen af Burhan G’s talent og den hjælpende hånd, der gav ham forsangerens velsignelse.

- Det handlede i høj grad om, at Michael Bundesen synes, at Burhan G var dygtig. Men han satte også pris på det ordentlige og reelle menneske, der hjalp til, forklarer han.

Hvorfor det lige var 'Den røde tråd', Michael Bundesen nævnte som en sang, som Burhan G gerne måtte kaste sig over, ved Kaare Sørensen ikke.

Men han har et bud. Det er nemlig en af de mest ”shubiduaske” Shu-bi-dua-sange, som han selv formulerer det.

- Den er en af deres ikoniske og afgørende sange. Den har noget særligt over sig. Den har stor poesi, og det er også en særlig sang for Shu-bi-dua, siger han.

Hele årskavalkadeshowet 'De største øjeblikke' kan ses 30. december på TV 2 eller på TV 2 PLAY.