GO'

Danskere overrasker dem, de ikke kan holde jul med i år

Julen i år bliver ikke, som den plejer. Men en lille hilsen kan få stor betydning.

Denne juleaften har flere familier måttet skære ned i antallet af gæster om julebordet.

Det kan være af hensyn til ældre familiemedlemmer i risikozonen, ændrede rejseplaner eller forsøg på at holde juleselskabet på under de tilrådede 10 personer.

På grund af de særlige omstændigheder har TV 2-programmet 'Go' jul Danmark' lavet et eksperiment, der skal få danskere til at sprede lidt juleglæde til de familiemedlemmer, de ikke holder jul med i år på grund af corona.

En række ganske almindelige danskere fik besked på at skrive et brev til de personer, de kom til at mangle denne jul. Her blev der blandt andet skrevet til en oldemor, mormor og 'onkel' Claus.

Se hele videoen øverst i artiklen.

Svært at sætte ord på

- Kære mormor. Vi ville ønske, du kunne være sammen med os juleaften, skrev Camilla Larsen og datteren Mynthe.

Valdemar Høyer valgte at skrive sit brev til 'onkel' Claus, der egentligt ikke er hans onkel, men som han er i familie med og normalt holder jul med. Men som han ikke ser i år på grund af corona.

- Du er som en onkel for mig, altid klar til at tale om fodbold eller historie, skrev han i brevet.

Afstemning

Kommer der færre gæster til din juleaften, end der plejer?

Fra nogle af deltagerne var det lidt svært at finde ud af, hvad man skulle skrive.

- Det kan være svært at sætte ord på, hvis man mest bare er vant til at have det sjovt og ikke tale så meget om det dybe, fortæller Monicka Kildeberg, der valgte at skrive et brev til sin veninde, som hun normalt ser til julefrokost i december, men som ikke blev til noget i år.

Bevæbnet med pen og papir gik Monicka Kildeberg til opgaven, selvom det også var lidt svært.

Julekort giver et stykke af dig

For mange kan det være svært at sætte tid af til at skrive et julekort.

'Go' jul Danmark' på TV2

  • 'Go' morgen Danmark' sender et særligt juleprogram den 24. december, der varmer op til den store aften.
  • Det bliver værterne Puk Elgaard, Mikkel Kryger og Steen Langeberg der kommer til at styre løjerne.
  • Programmet hedder 'Go' jul Danmark' og sendes fra klokken 9.00 til 14.00 på TV2 og TV2 PLAY.

Men det kan have stor betydning både for modtager og afsender. Det fortæller kommunikationsrådgiver og ph.d. i retorik Anne Katrine Lund i ’Go’ morgen Danmark’ 2. december.

- Jeg får et lille stykke af dig. Det der med at få et rigtigt brev fra et andet menneske, et lille stykke sendt til mig, det er stadigvæk julemagi, hvis man kan tage sig tiden til at give det til hinanden, siger hun.

Og det giver også mening for brevskriveren, siger hun:

- Først tænker man: ”Puh, det kræver alt muligt, jeg ikke plejer”. Men hvis man sætter sig ned med en kuglepen i hånden, så giver det lidt tanker. Det er et sjældent pitstop i en travl hverdag, hvor man sætter sig ned og tænker på andre mennesker.

Endnu en overraskelse

Da deltagerne i eksperimentet havde skrevet brevene, blev de bedt om at ringe til den, de havde skrevet til og læse brevet højt.

Det var de ikke forberedt på, og der var flere af deltagerne, der syntes, det var lidt "grænseoverskridende" eller "spændende" at skulle gøre.

- Normalt når jeg snakker med Claus, så er det om vores fælles interesser. Vi taler ikke så meget om det følelsesmæssige, siger Valdemar Høyer.

Men han synes, det var fedt at prøve som deltager i eksperimentet. Især fordi 'onkel' Claus blev rigtig glad for brevet, som blev læst højt over telefonen.

Valdemar Høyer synes, det var lidt specielt at ringe til sin 'onkel' Claus og sige, at han kommer til at savne ham juleaften.

Også Camilla Larsen og Mynthes brev til mormor blev godt modtaget:

- Tak skal I have. Det blev mormor glad for, lød det på Facetime.

Afstemning

Har du sendt julekort i år?

Se alle reaktionerne i videoen øverst i artiklen.

Du kan se mere 'Go' morgen Danmark' på TV2 PLAY.