X Factor

Han skulle have solgt landbrugsmaskiner, men endte med at lave et af verdens største hits

X Factor-dommer Martin Jensen skulle egentlig overtage sin fars firma, men da han som teenager opdagede sit talent for musik, måtte han tage et valg.

Havde du spurgt Martin Jensen om hans fremtidsplaner for bare ti år siden, så havde de lydt nogenlunde sådan her:

Arbejde som sælger og stå for markedsføringen. Og med tiden overtage sin fars firma, der sælger landbrugsmaskiner.

I dag ser den 29-årige dj og nye ‘X Factor’-dommers liv helt anderledes ud.

Hans musik er streamet over 2,5 milliarder gange, og han har markeret sig som en af Danmarks største internationale artister. De seneste år har han tilbragt de fleste dage foran et dansende publikum eller i et fly på vej mod destinationer over hele verden.

Dette er historien om de syv vendepunkter i hans liv, der har været altafgørende for, at den unge knægt fra midtjyske Sorring endte som verdensstjerne.

Ifølge ham selv er det ikke bare et talent. Det handler endnu mere om hans arbejdsmoral og at blive ved trods forhindringer på vejen.

1: Forretningen, der startede det hele

Det var weekend, Sorring Forsamlingshus var fyldt til 18-års fødselsdag, og Martin Jensen stod bag dj-pulten.

Egentlig vidste den 15-årige dreng ikke rigtig, hvad han lavede. Det var første gang, at han spillede for et publikum nogensinde, men at tyde på det fulde dansegulv, så gik det godt.

Med sin ven Paw Wackerhausen fra teknisk skoles mekaniker-linje havde han set en forretningsmulighed og investeret 10.000 kroner i lyd og lys til et komplet mobildiskotek.

Martin Jensens tilgang til det nye job var learning by doing. Derfor var langt fra alle deres første tjanser lige succesfulde, indrømmer han. Det skete, at han spillede for et næsten tomt dansegulv.

Men det slog ham bestemt ikke ud. Det var nærmere motivation for at optimere og finde ud af præcis, hvad der virkede til provinsfesterne, fortæller han:

- Jeg opdagede: “Hvis man sammensætter de her to numre og laver et mashup af de her, så bliver det et nyt og folk reagerer helt anderledes, end hvis man bare står og spiller ‘Kærligheden brænder’ af Fede Finn og Funny Boyz”.

Martin Jensen blev selv mere interesseret i, hvad han kunne med pulten. Han begyndte at deltage i dj-battles, og mens han blev dygtigere og dygtigere, voksede vennernes “lille” forretning sig til at blive et af Danmarks største mobildiskoteker. Klar til at indtage Jylland og Fyn.

2: Svindel vendt til mulighed

Det føltes som en drøm for Martin Jensen.

“Vi har set nogle af dine dj-set online”, stod der i mailen fra den kendte promoter og hotelarvingen Paris Hiltons daværende kæreste, Cy Waits.

“Vi vil gerne invitere dig til at spille på klubben XS i Las Vegas.”

Lige der tænkte jeg: “Det der, det er det, skal jeg”

Martin Jensen

For den unge dj var det en kæmpe mulighed. Ja tak, svarede han uden den store betænkningstid.

Inden afrejse skulle han dog lægge ud for hotel og flybilletterne til USA, forklarede promoteren, som Martin Jensen skypede og snakkede med.

- En chance er en chance, tænkte den unge dj, som over de næste uger gennemførte flere overførsler til USA – tilsammen 27.000 kroner.

Der var intet, der virkede suspekt, holder Martin Jensen fast i i dag, men ikke desto mindre tabte han pengene. Pludselig var Hilton-hotellet og American Airlines-billetterne afbestilt igen og promoteren gået under jorden. Han var ikke den kendis, han udgav sig for. Blot en svindler, som med sit udseende og fremtoning lignede overbevisende meget.

For mange vil en sådan oplevelse nok føre til, at man trækker følehornene til sig, men Martin Jensen valgte en anden vej: Han kontaktede TV 2 ØSTJYLLAND for at advare andre djs mod det samme fupnummer – og det blev afgørende for hans karriere som dj.

3: Hoppede foran 10.000 mennesker

Dj-scenen i Danmark er ikke stor. Historien om “dj’en fra Låsby, der blev svindlet” og fik taget sin drøm fra sig blev delt blandt flere danske djs i tiden efter.

Og det var her, at de to radioværter Pelle Peter Jencel og Nicholas Kawamura stødte på den.

De var begge etablerede djs og fik ondt af den unge dj, så de inviterede Martin Jensen ind i deres populære P3-program ‘Lågsus’. De havde nemlig en idé. Et tilbud, som kunne give ham den oplevelse tilbage, som han var blevet snydt for – denne gang fuldstændig uden fup.

Martin Jensen fik 10 minutter bag pulten under deres egen optræden på Skanderborg Festival samme år.

Cirka 10.000 publikummer dansede, skreg og sang med, da han med hånden i vejret gik ind på scenen. For første gang mærkede han det sus, som han siden har levet højt på.

- Man mærker energien fra folk. Jeg laver ikke bare festen, men er festen. Lige der tænkte jeg: “Det der, det er det, skal jeg”. Jeg elsker at entertaine, jeg elsker at spille, siger Martin Jensen.

4: De første singler

Martin Jensen var 22 år. Han spillede som dj på forskellige klubber – også rundt i Norden – men det kriblede samtidig i fingrene for noget mere. For at producere noget originalt, som ikke kun var mashups af andres sange.

Hans reaktion på svindelnummeret er et godt eksempel på, at Martin Jensens metoder til at komme frem i verden sommetider har været uortodokse. Det samme var det, da han skrev en mail til et pladeselskab i håbet om, at de ville udgive hans første single: ‘Night after night’.

På det københavnske pladeselskab Disco Wax blev mailen modtaget med en smule skepsis. Normalt kræver det kontakter at “blive opdaget” som artist. Martin Jensen var mere ligefrem:

- Jeg er nysgerrig på, hvad der skal til, for at I udgiver sådan et track og eventuelt får det på dancecharten, skrev han i den korte mail om sin udgivelse på tjenesten Soundcloud.

Havde det ikke været for nummeret, var mailen nok endt med en standardafvisning som til mange andre håbefulde artister. Men selskabet så et klart potentiale i ‘Night after night’, og Martin Jensen fik en minimal kontrakt: De ville udgive det ene nummer og – kun eventuelt – endnu ét.

Samme år eksploderede Martin Jensens popularitet. Han havde samplet fodboldstjernen Cristiano Ronaldos glædesskrig “Si!” fra FIFA’s Ballon d’Or-prisuddelingen – og lagt det ud. Alle elskede det. Dance-samplingen gik viralt og blev ekstremt populær i latinamerika.

Den endte på toppen af Spotifys globale viral-liste. Og da han samme år udgav den poppede ‘Miracles’ slog han for alvor sit navn fast som mere end et one hit wonder i dj-verdenen.

Det tvang ham samtidig til at tage et livsændrende valg.

5: Barndomsdrøm eller lovende chance?

Det var ikke en nem besked at give sin far. Det vidste Martin Jensen godt. Men orlov var den bedste mulighed midt i det gennembrud, han stod i.

På daværende tidspunkt var Martin Jensens liv var delt op i to: Weekenderne brugte han på spillesteder og natklubber ude i Europa og Asien. Men mandag klokken 07.00 skulle han stadig stå klar til at sælge landbrugsmaskiner for sin fars firma, Sorring Maskinhandel.

- Jeg kunne godt se, at jo flere fridage, jeg skulle komme og bede om, jo dummere blev det, siger han.

Jeg har aldrig været så nervøs i hele mit liv

Martin Jensen

Han elskede stadig maskinerne og arbejdet. Ingen tvivl om det. Det var jo hans barndomsdrøm at ende netop der. Men den nye succes markerede en uundgåelig skillevej. Han kunne ikke dedikere sig nok til begge dele.

Gør man noget, så gør man det helt, har altid været hans mantra.

- Jeg blev nødt til at gå efter det her med musikken 100 procent, siger han.

- Jeg tror, jeg har haft noget, jeg gerne vil bevise. Jeg har altid fået at vide: “Det bliver aldrig til noget (med dj-karrieren, red.). Fokusér du bare på at sælge maskiner, for det er det, du er god til”. Det har jeg haft lyst til at modbevise, siger han.

Skridtet fra orlov til helt at stoppe i firmaet tog han først i slutningen af 2016. Der havde han netop fået et særligt gennembrud, som har formet hans karriere lige siden.

6: Hittet, der bragte ham på Wembley Stadium

Du har sikkert hørt den. Sangen ‘Solo dance’.

Hver gang Martin Jensen har produceret et nummer i sin karriere, er det med forventningen og forhåbningen om, at det bliver et hit. Hans mål er altid at opnå et bedre og større resultat – præcis som da han startede sit mobildiskotek.

Men at opdage, at ens sang ikke bare er et hit i dj-miljøet eller blandt ens fans, men kan markere sig på de globale hitlister blandt verdens største kunstnere, er noget andet. Det gjorde ‘Solo dance’ med sin poppede lyd og catchy tekst. Den appellerede ikke bare til klubben, men til et langt bredere publikum, skulle det vise sig.

- Vi begyndte at spille europæiske, amerikanske og asiatiske shows. Så startede hele maskineriet, og vi sad i et fly de her 200-250 dage om året for at flyve verden tynd.

‘Solo dance’ opnåede en top-20 placering på musiktjenesten Spotify over de mest spillede sange i verden. I skrivende stund er den spillet tæt på 800 millioner gange totalt.

Sangens succes betød, at Martin Jensen i august 2017 spillede på den ikoniske scene Wembley Stadium i London foran 80.000 stående tilskuere til radiostationen The Capitals årlige Summertime Ball.

- Jeg har aldrig været så nervøs i hele mit liv, siger Martin Jensen om den tv-transmitterede minifestival, hvor omkring ti millioner så med hjemmefra.

Siden har Martin Jensen været et dj-navn, som især giver genlyd udenfor Danmark. Han er de seneste år kravlet op ad den anerkendte liste Dj Mag top 100-liste over verdens største djs. I 2019 blev han kåret som nummer 45. – ingen dansker har nogensinde ligget så højt, og det er over store navne som Diplo (67), Deadmau5 (71) og Robin Schulz (82).

Han har udgivet nye hits som ‘Nobody’ med James Arthur, der har 180 millioner streams på Spotify, men ingen numre har endnu kunnet nå op i samme luftlag som ‘Solo dance’.

Sommetider har han spurgt sig selv, om han nogensinde kan lave et lige så stort hit.

For en mand, som er dybt optaget af at optimere, er det svært ikke at blive skuffet, når næste single, næste igen og den efter ikke opnår det samme.

- Du graver dig i et hul og får sendt dine forventninger helt op på månen, siger han.

- Der er det vigtigt, at du får forventningerne taget ned og siger: “Okay, cool, nu skal jeg bare fokusere på at lave noget fed musik”, siger han.

7: En ny udfordring i ‘X Factor’

Når Danmarks største underholdningsprogram ‘X Factor’ har premiere 1. januar 2021 er det med Martin Jensen bag dommerbordet.

Sammen med Thomas Blachman og Oh Land skal han forsøge at finde Danmarks nye stjerne.

Egentlig skulle dj’en år have været fyldt med shows rundt i verden, men når hele musikscenen er sat på standby på grund af coronapandemien, er det svært.

- Der blev min karriere trukket seriøst i håndbremsen, siger han.

‘X Factor’ er – set fra Martin Jensens synspunkt – endnu en mulighed for at udfordre sig selv og blive et endnu mere etableret artistnavn.

Han har ikke en musikalsk uddannelse som Blachman. Han kan ikke synge som Oh Land. Hvad han til gengæld føler sig sikker på, at han kan, er at spotte en person eller en stemme, som kan blive en succes.

Netop den, der har talentet, men også er villig til at arbejde lige så hårdt, som han selv har gjort de seneste ti år.

Se dokumentaren 'Martin Jensens vej mod stjernerne' på TV 2 PLAY og lær den nye 'X Factor'-dommer at kende.