Finalisterne i 'Vild med dans' 2020.
Vild med dans

Historien skulle aldrig have været delt på tv – her afslører finalisterne ukendte detaljer om årets sæson

Tre særlige øjeblikke kom til at ændre det hele for finaleparrene i 'Vild med dans'.

Lørdag skal det afgøres, hvem der kan kalde sig vinderen af 'Vild med dans' 2020.

Her sætter årets tre finalepar ord på hvilket øjeblik, der har betydet mest for dem – både personligt og for deres vej mod den store finale.

Det største øjeblik for Nukâka og Silas

Nukâka Coster-Waldau og Silas Holst i deres moderne dans.

Det var et sats, som Silas Holst aldrig nogensinde i sin otte år lange 'Vild med dans'-karriere, havde vovet sig ud i.

Men med Nukâka Coster-Waldau ved sin side, føltes det som det rigtige tidspunkt at prøve det af.

Fra den første kop kaffe de drak sammen, har de nemlig været enige om én ting: Hvis de skulle ryge ud af 'Vild med dans', så ville de ryge ud med et brag.

Derfor husker de også deres moderne dans i program tre, som et højdepunkt i deres i sæson.

Nukâka Coster-Waldau og Silas Holst fortalte gennem dansen en historie om, at man er god nok, lige som man er. Noget, der altid har været vigtigt for Nukâka Coster-Waldau at sige til eksempelvis sine to døtre, fordi hun selv har kæmpet med sit eget værd.

Inden da havde de nemlig lavet to helt klassiske koreografier. En vals og en jive lige efter bogen. Men ønskedansen i uge tre ændrede på alt det.

- Det tændte en gnist i os begge to, som fik os til at tænke: "Lad os nu bare gøre det på vores egen måde. Det er jo det, vi synes, er sjovt", siger Silas Holst.

Det blev da også i den uge, at de opfandt begrebet "rød legestue". Et kreativt legerum, de har brugt lige siden, hvor de tager ja-hatten på og kravler rundt på hinanden for at finde frem til de billeder, de har brugt i deres koreografier.

Dansen var fuld af akrobatiske løft, som var et resultat af, at "rød legestue" blev indført i træningslokalet.

Og så skete der noget helt særligt den fredag, de fremførte deres moderne dans på live-tv.

Parrets store sats bestod nemlig i at gå på 'Vild med dans'-gulvet uden at have fastlagt slutningen i deres dans. Noget Silas Holst altid har drømt om at gøre.

- Derfor havde vi aftalt at improvisere os frem til slutningen på live-tv. Altså ved at mærke, hvilke følelser vi fik i dansen, forklarer han.

Det var der, vi fandt hinanden for alvor og fandt ud af, hvilken vej vi ville sammen

Nukâka Coster-Waldau

Det resulterede i en meget speciel oplevelse – også fordi dansen havde et personligt budskab om, at man skal føle sig god nok, lige som man er.

- Det var ret magisk at stå der, for det var som om, der ikke fandtes andre. Det var bare vores. Og lige pludselig var dansen slut, og så så jeg, at der røg en tåre ned ad Nukâkas kind, og så tørrede jeg den væk, og så blev det slutningen på dansen, siger Silas Holst.

- Det var et ret fint øjeblik, tilføjer han.

For Nukâka Coster-Waldau krævede det mod og tillid at lade dansen slutte sådan.

- Men jeg er modig med Silas. Det var der, vi fandt hinanden for alvor og fandt ud af, hvilken vej vi ville sammen, siger hun.

Siden har parret været fast besluttet på at gøre tingene på deres egen måde, også selvom det betyder, at de på de sociale medier mærker, at mange har en mening om dem.

Nukâka Coster-Waldau og Silas Holst modtager eksempelvis stadig hadefulde kommentarer, fordi de dansede tango i kjole og hvidt, begge iført øreringe og høje hæle.

En weekend halvvejs i sæsonen blev kommentarerne så voldsomme, at parret tænkte: "Hvordan skal vi komme igennem det her? Og er det det værd?".

Vejen videre fandt de dog, da de huskede hinanden på noget vigtigt.

Nemlig at de skulle fokusere på dem, der kan lide dem, som de er. Og at de derfra skulle danse endnu mere på deres egen måde.

Det største øjeblik for Albert og Jenna

Albert Rosin Harson og Jenna Bagge i deres showdans.

Hun skulle egentlig bare have kørt ham hjem, som så mange andre aftener efter deres dansetræning. Men for skuespilleren Albert Rosin Harson og dansepartneren Jenna Bagge, var der meget at tale om den uge, de dansede deres showdans.

Albert Rosin Harson havde nemlig valgt at dedikere parrets showdans til sin storesøster. Noget han i første omgang gjorde, fordi produktionen bad alle deltagerne om at sige tak til en særlig person under Knæk Cancer-ugen.

Det har gjort, at resten af sæsonen blev endnu bedre for os begge, fordi vi har været gode til at snakke om alt lige siden

Jenna Bagge

Men det skulle vise sig at blive mere betydningsfuldt, end den 18-årige skuespiller havde forestillet sig. For ugen blev lidt af en øjenåbner. Både i træningslokalet, men også privat.

- Det satte en masse tanker i gang hos min søster og jeg, som betød, at vi på en eller anden måde italesatte vores forhold. Jeg blev opmærksom på, hvor godt vi har det sammen, og hvor glad jeg egentlig er for vores forhold, siger skuespilleren, som også har mærket en ændring på sig selv efterfølgende.

Albert Rosin Harson endte med at invitere sin søster med i studiet, og det betød meget for ham, at hun kunne blev rørt, da hun så dansen.

- Når jeg er kommet hjem om aftenen efter dansetræning, har jeg sat lidt mere pris på at komme hjem til nogle dejlige mennesker, der altid er klar til at spørge ind til min dag, siger han.

Men det var ikke kun på hjemmefronten, at showdansen kom til at gøre en forskel. Også for Albert Rosin Harson og Jenna Bagge afslørede showdansen noget vigtigt.

Det var nemlig her, de opdagede, hvor fedt den unge skuespiller synes, det var at skulle give den fuld gas på dansegulvet.

- På den måde blev det tydeligt for os, hvad vi godt kunne lide at arbejde med i det træningslokale, siger Albert Rosin Harson.

Samtidig gik det op for dem, at de kunne blive et rigtig godt dansepar, netop hvis de formåede at blande deres to verdener: Skuespillet og dansen.

Men fordi dansen skulle dedikeres til Alberts søster, havde danseparret også rigtig mange dybe samtaler. Både i pauserne i træningslokalet – og netop i bilen den aften, inden de sagde farvel.

Her talte de om alt fra Alberts forældres skilsmisse, til hvordan det føles at tage et risikabelt valg for at forfølge sin drøm. Noget de begge har gjort for at jagte henholdsvis skuespiller- og dansekarrieren.

Gennem hele sæsonen er Albert Rosin Harson blevet kaldt den bedste partner, Jenna Bagge har haft. Det kulminerede i semifinalen, hvor danseren fik sit første 10-tal, hvilket hun også fremhæver som et stort øjeblik. - At vi fik det 10-tal og en masse ros fra dommerne gjorde bare, at jeg tænkte: "Så er vi værdige til at stå her", siger Jenna Bagge.

- Det, synes jeg bare, var meget specielt og unikt, og det har gjort, at resten af sæsonen blev endnu bedre for os begge, fordi vi har været gode til at snakke om alt lige siden, lyder det fra Jenna Bagge.

- Der følte jeg, at vi blev ægte venner og ikke bare var dansepartnere.

Albert Rosin Harson er enig.

- Vi har haft god kemi fra starten, men det var især den uge, der gjorde vores venskab lidt dybere, siger Albert Rosin Harson.

Det største øjeblik for Merete og Thomas

Merete Mærkedahl og Thomas Evers Poulsen i deres moderne dans.

En dans sidder ekstra dybt i skuespilleren Merete Mærkedahl og hendes partner Thomas Evers Poulsen. Nemlig deres moderne dans fra Knæk Cancer-ugen, som var dedikeret til Meretes far.

Faktisk kunne det dog være gået sådan, at Merete Mærkedahl aldrig havde delt den personlige historie, som dansen byggede på.

Dansen handlede nemlig om, hvordan Meretes far var der for hendes mor gennem hendes kræftsygdom – også når hun ikke ville have hjælp. På den måde var dansen både en hyldest til ham og alle andre, der har stået i samme situation.

Merete Mærkedahl og Thomas Evers Poulsen dansede til nummeret 'Fall on me' af Christina Aguilera, hvilket også gav inspiration til noget af koreografien.

Men at parret overhovedet gik på gulvet med så personlig en historie, var ikke givet, da Merete Mærkedahl sagde ja til at deltage i 'Vild med dans'.

Hun havde mistet sin mor bare få måneder før premieren, og til et forinterview før det hele begyndte, sagde hun til produktionen, at hun ikke var sikker på, at hun overhovedet ville berøre emnet eller have det ud i pressen.

I 15 år har jeg aldrig nogensinde fået så mange kommentarer på en dans

Thomas Evers Poulsen

Men som programmet nærmede sig, mærkede Merete Mærkedahl en lyst til at åbne op. Dog var det vigtigt for hende, at historien blev større end hendes private sorg.

- Jeg ville ikke have, at folk derude skulle have ondt af mig. Jeg ville gerne give en ordentlig tak til min far og til min familie. Og så håbede jeg, at dansen også kunne nå ud til andre, siger Merete Mærkedahl.

Thomas Evers Poulsen har aldrig oplevet en hårdere Knæk Cancer-uge, end den han gennemgik sammen med Merete. - Jeg tænker stadig virkelig meget på det, fordi jeg blev så rørt, siger danseren.

Derfor blev det målet. Og fordi dansen betød så meget, er det da også uden tvivl den koreografi, Merete Mærkedahl og Thomas Evers Poulsen har brugt længst tid på at lave.

Hvert trin har de fundet frem til sammen, og faktisk bad Thomas Evers Poulsen sin dansepartner om selv at finde på de bevægelser, hun havde lyst til at starte med på gulvet.

- Det var ret grænseoverskridende, at Thomas bare sagde: "Prøv", siger Merete Mærkedahl.

Men faktisk var det i første forsøg, at Merete Mærkedahl fandt på meget af det, som blev dansens reelle åbning.

Mange gange frem mod fredagen, tvivlede Merete Mærkedahl på, om koreografien var god nok.

I dag ved hun dog, at dansen ikke kun rørte hendes egen familie, men også rigtig mange andre, der har skrevet til parret, fordi de kunne se deres egen historie i koreografien.

- I 15 år har jeg aldrig nogensinde fået så mange kommentarer på en dans, konstaterer Thomas Evers Poulsen.

- Det var så fantastisk, at vi kunne formidle en historie ud gennem skærmen. Det var vores største ønske, tilføjer Merete Mærkedahl.

Det var vigtigt for Merete Mærkedahl ikke at græde sig gennem dansen. Derfor lagde hun sine egne følelser til side, mens hun og Thomas Evers Poulsen var på skærmen. Dog kunne hun ikke holde tårerne tilbage backstage, da dansen var overstået. Faktisk blev hun sminket om, inden seerne så hende igen senere i programmet.

Begge er de enige om, at den moderne dans afspejler, hvordan de også gennem resten af sæsonen har forsøgt at finde ind til dansens kerne.

- Vi kan godt lide det ægte, det nærværende, det ærlige udtryk. Og vi har prøvet at være meget tro over for det, som er os, og tro over for det, som, vi synes, er dans, siger Merete Mærkedahl.

Det betyder også, at parret i mange danse har fravalgt imponerende løft til fordel for god teknik.

- Nogle gange har jeg da ellers tvivlet og sagt: "Åh Thomas, bliver vi ikke nødt til at tage noget mere vildt med?". Men så har Thomas holdt fast og sagt: "Nej, for det er det her, vi kan. Og det er det, vi kan lide".

Se den store finale i 'Vild med dans' lørdag klokken 20.35 på TV 2 eller TV 2 PLAY.