Underholdning

Familiefar laver videoer i et skur i haven - nu har han rundet én million følgere på TikTok

Hobbyen med at dele videoer på TikTok startede, fordi han ville undersøge det sociale medie, som hans datter brugte tid på.

I et gammelt skur i en baghave i Skive sidder en 42-årig familiefar klædt ud som julemanden og laver små skøre videoer.

Han poster videoerne på det sociale medie TikTok.

Hans kone synes vist, at det er lidt fjollet. Men på TikTok er de vilde med Penti Olesen. Eller 'Julemanden fra Skive' som han kalder sig online.

Over én million mennesker fra hele verden følger med i skibonittens sysler i skuret. Hans mest populære video indtil videre er blevet set af over 10 millioner mennesker og liket af 2,2 millioner.

Den populære video var af Penti Olesen i julemandskostume, der ser en video af nogle brunkager, der bliver bagt, mens han laver fagter og ansigtsudtryk til.

Oftest er hans videoer af ham selv, der reagerer på at se en andens video. En anden af hans mest likede videoer viser ham danse og mime, mens han ser en video af en kvinde, der laver sjove effekter med sit ansigt.

Det synes 1,5 millioner mennesker godt om.

En video med skumfiduser kickstartede rejsen

Det hele startede i 2019 med, at Penti Olesen ville snuse til TikTok for at forstå, hvad det var for et medie, hans datter brugte tid på.

Han havde et par gange været julemand i den lokale dagpleje, så 'Julemanden fra Skive' var hans første indskydelse, da han skulle vælge et brugernavn.

- Jeg tænkte ikke videre over det. Det hele har været ret tilfældigt, siger han.

Han begyndte at lave små videoer, og efterhånden kom julemandskostumet mere og mere i brug.

For en måned siden – i starten af november – tog det fart.

En video med skumfiduser blev pludselig liket helt vildt.

Og på kort tid gik han fra 10.000 følgere til 20.000. Til 30. Til 40. Og i løbet af et døgn havde mere end 200.000 mennesker tilsluttet sig kanalen.

- Min telefon var rødglødende, husker Penti Olesen.

Nu er følgerskaren oppe på mere end én million, og der er folk fra både Sydkorea og Mexico, der følger med og skriver små hilsner til ham eller beskeder med, hvad de ønsker sig i julegave.

- Jeg gør det, fordi jeg får det godt indeni. At to millioner mennesker har liket må betyde, at de er blevet glade. Og det er jo en gave i sig selv, lyder det fra Julemanden i et interview til 'Go' Morgen Danmark' hjemme fra sit skur.

Fleksjobber ti timer om ugen

Præcis hvorfor og hvordan Julemanden fra Skive er blevet så populær på TikTok, kan han ikke forklare.

Faktisk går han heller ikke så meget op i likes og følgere.

For ham er julemandsvideoerne en hobby og et tiltrængt afbræk i en hverdag, hvor sygdommen sklerose ellers dikterer det meste.

Penti Olesen er fleksjobber og arbejder ti timer om ugen som lagermedarbejder. Et par timer om ugen fortrækker han til sit julemandskontor i baghaven. Et gammelt skur, han har tømt og indrettet med træbjælker på væggene og julepynt.

Her glemmer han tiden og trætheden.

- Det gør mig glad. Det er en lille positiv ting i min hverdag, siger han.

Han har ingen kommercielle bagtanker med profilen, og han tjener ingen penge på hobbyen.

Til gengæld er han blevet meget klogere på det medie, som hans 14-årige datter bruger tid på. Hun var hans første følger, og selvom hun var lidt træt af det, da han overhalede hende i antallet af følgere, har TikTok-hobbyen bragt far og datter tættere på hinanden, fortæller Penti Olesen.

- Jeg tror, at hun er lidt stolt i dag, siger han.