TB pause 2. del
TB pause 2. del Foto: Lasse Lagoni / TV 2

X factor

Forandret

TV 2 fulgte Thomas Blachman på en auditiondag i årets 'X Factor'. Nu forklarer dommeren, at missionen har ændret sig, og hvorfor han ser sig selv som programmets dramatiske klovn.

Nanna Jakobsgaard Nielsen (https://shared.tv2.dk/profil/nanna-jakobsgaard-nielsen), Foto: Lasse Lagoni (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge), Layout: Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge)

Jeg er en mand, der gør noget, fordi han er den bedste til det. Da jeg kom, var det jo en fucking revolution for fredagsunderholdningen.

Folk var rystede over, at der var et menneske, der var så passioneret i deres fjernsyn. Indtil da var alle sindssygt positive, smilede og sagde: "God aften" og "vi ses på næste fredag".

Men det stoppede. Og det er aldrig kommet tilbage på samme måde, efter at jeg påtog mig opgaven.

'X Factor' fungerer i min ånd. Hvis der kommer en eller anden ligegyldig kendis-idiot i stedet for mig, så dør det lige på stedet.

Der findes ingen Olsen Banden, hvis Egon Olsen pludselig ikke er der mere.

square to 16x9

Kl. 9.52 Jeg besvarer mails, inden jeg skal afsted, og jeg kan se på mig selv, at jeg er let om hjertet. Det er en dejlig morgen. Solen skinner, og lyset kommer ind på den rigtige måde på husbåden. Det er noget af det, der gør det dejligt at bo på vandet.

Jeg har lavet 'X Factor' 13 gange, så jeg er fuldstændig ubekymret – og alligevel har jeg en vis årvågenhed for det, der skal ske.

Jeg iagttager dagen som en fodboldspiller, der ser sig selv lave et pragtmål.

Det eneste, jeg håber på, er, at der skal ske noget.

TB baberer sig.
TB baberer sig. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 9.56 Min far barberede sig på den måde. Når jeg iagttog ham som dreng, tænkte jeg: "Hold kæft, hvor må det være fedt at være voksen og gå på arbejde i stedet for at skulle i skole". Så jeg gør det simpelthen for at erindre min egen begejstring for at skulle ud af døren.

square to 16x9

Kl. 10.01 Jeg parkerer altid min bil ved Rytmisk Musikkonservatorium. Det er den eneste parkeringsplads i området, men det er i sig selv sjovt – man spilder ikke engang sin tid, når man parkerer, fordi man har muligheden for at lytte på otte takter af en eller anden session, der foregår.

Jeg kigger over på de unge mennesker for at være imødekommende. Det er altid interessant at se, hvem de elever er.

Jeg underviste selv på konservatoriet, da jeg var 24 år gammel – i komposition, hvor jeg satte folk udenfor døren, der var meget ældre end mig selv.

Jeg er derovre en gang imellem, og jeg bliver tit tilbudt at undervise, men hvem fanden har råd til at undervise på et konservatorium med de lønninger, de får?

Det har jeg i hvert fald ikke.

TB stiger ind i sin bil.
TB stiger ind i sin bil. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Helt generelt bliver man nødt til at hyre folk, der evner at tage frustrationerne med på arbejde.

Jeg kom frustreret til statsradiofonien i 2008. Jeg havde rigtig mange fucking meninger dengang.

I begyndelsen brugte jeg 'X Factor' til at råbe til et par millioner mennesker, om hvad der er rigtigt og forkert, når man snakker musik. Til at diskutere god og dårlig smag. Børneopdragelse. Forældreopdragelse.

I dag dyrker jeg mere det at lave fjernsyn.

Så det er ikke noget samfundsomstyrteligt ambitionsniveau længere.

Nu er det eksekvering, præcision, professionel stolthed og eksemplet på at gøre noget, som de andre kan lære noget af.

Og så længe der ikke kommer nogen, der er bedre end mig, så er det et stykke arbejde, som jeg kan eksekvere ekstremt effektivt, hurtigt og præcist.

square to 16x9

11.45 Jeg har en lille gave med til min meddommer, Nanna. Hun var lige blevet mor igen, og hun gav også os noget børnetøj sidste år, så det gav vi tilbage. Ikke det samme, naturligvis, men noget andet. Det er jo altid værd at bemærke, når folk får børn.

Når jeg ankommer, føles det som om, folk tager imod mig med stående klapsalver, uden at de dog eksekverer klappe-delen. Det er altid en fornøjelse.

Det er jo mine kammerater udi det faglige. Jeg er meget privilegeret, fordi folk er så skide dygtige. Alle ved, de gør det rigtige på det rigtige tidspunkt i alle situationer.

Og det er jo klart, at mit humør – i og med at det er mig, der bliver filmet i alle de der små tusindvis af optagelser – er enormt afgørende for, om det bliver godt.

Det er ikke nogen skam at lave noget, der rent faktisk er godt i denne her genre.

TB i sminken.
TB i sminken. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB i sminken.
TB i sminken. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

At sidde i sminken er ikke noget, jeg bryder mig om. Det svære ved det øjeblik er, at man skal se sig selv i spejlet. Jeg syntes, hvid klædte mig ad helvede til, så jeg bad om at få en sort dragt på. Så kan jeg lidt bedre holde det ud. Men lidelsen er tydelig at se.

TB sminken med Sofie Linde.
TB sminken med Sofie Linde. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 11.57 Jeg snakker med Sofie, som var belastet af sit initiativ til debatten om sexisme, der fyldte meget, da vi optog auditions.

Der var en hård stemning i de her dage. Og det var hårdt for Sofie. Jeg frygtede, at det skulle gå ud over kvaliteten og friheden i vores arbejde.

Til sidst sagde jeg til hende: "Nu må vi simpelthen være gode gamle kollegaer".

Vi dommere skal jo ikke begynde at modificere os selv. Vi skal føle os frie til at sige hvad som helst. Så må tv-stationen klippe det ud, hvis de synes, det er for meget.

Plus jeg tror også, jeg provokerede hende. Det gør jeg jo altid.

Jeg kan ikke lade være med det.

square to 16x9

Hun har en god sag. Hele MeToo-tingen er fin. Jeg synes bare, man skal nævne nogle navne, så der kan komme nogle røvhuller på bordet, og så de kan komme ud af verden og blive fyret. Det må ikke blive til sådan en hyggeaktivisme. Der skal ske noget.

TB lige før show blurred.
TB lige før show blurred. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 12.17 Martin, vores nye dommer, fik maden galt i halsen tre gange den dag, fordi han grinede så meget af mig. Så meget, at jeg tænkte: "Okay, nu dør han".

Jeg er glad for Martin. Han er en tosse som jeg selv.

Han er fri. Han har bragt sig selv i en situation, hvor han egentlig ikke skal stå til ansvar for andet end at have det godt.

Og så er han koncentreret, når han skal være koncentreret og fuldstændig useriøs, når han ikke arbejder. Det kan jeg sgu godt lide.

Men på så mange måder minder han heller ikke om mig. Han googler vittigheder... Altså, hvem fanden har nogensinde gjort det?

Jeg kan godt lide at undre mig over andre mennesker, og han kan blive ved med at undre mig.

TB, der grines af hans tidl. hår.
TB, der grines af hans tidl. hår. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB profil.
TB profil. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 12.21 Dagens første optagelser er et af de der kunstige set-ups, hvor vi dommere diskuterer.

Jeg har dirigentstokken. Fuldstændig. Hele tiden.

Jeg finder på initiativet til samtalen – og på tematikken.

Jeg udvikler den, fører den til et klimaks. Jeg sørger for, at alle har det godt og får sagt det, de skal sige. Og så afrunder jeg.

square to 16x9

Se dét er et godt billede, det der. Det er powerfuldt. Sådan kan jeg lide mig selv. Totalt fucking dominerende og ufølsom.

Prøv at hør: Jeg eksekverer, anmelder og redigerer samtidig. Så jeg gør det nemt for alle.

Alting er first take. Sidder lige i skabet. Opfindsomt. Humoristisk. Præcist. Tankevækkende. Alt er, som det skal være.

TB, der grines af hans tidl. hår.
TB, der grines af hans tidl. hår. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Samtalen drejer pludselig over på, om jeg nogensinde har haft hår. Martin googler sig frem til nogle gamle billeder, og det, synes de, er morsomt. Sådan noget har jeg det fint med. Jeg synes også, det er sjovt. Men det er ikke noget, jeg dvæler ved, vil jeg sige.

TB ryger en cigaret udenfor.
TB ryger en cigaret udenfor. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB udenfor.
TB udenfor. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 12.36 Jeg bruger pausen på at tjekke om, der er nogen, der har brug for min assistance på telefonen. Og så ryger jeg. Det er et øjeblik af noget andet, som har en eller anden form af forgiftnings-ting over sig. Noget vidunderligt – men man skal holde op med det lort.

square to 16x9

Kl. 12.39 Man skal elske sit arbejde for at transcendere middelmådighed. Jeg kunne give mit arbejde videre til en eller anden middelmådig, og så kunne vi alle sammen blive endnu mere middelmådige. Danmark kunne hænge endnu mere med røven i vandskorpen over for den store inspiration og de store tanker. Så jeg er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Også i år.

TB audition.
TB audition. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB audition.
TB audition. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB audition.
TB audition. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB audition.
TB audition. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 12.42 Jeg har evnen til at være til stede og give mig 100 procent i det nu, som er pointen. Det er det, jeg er hyret til.

Det er ikke for sjov, at der står en masse unge mennesker, der gerne vil have at vide, om de kan noget eller ej.

Det tager jeg sgu alvorligt.

Jeg lytter, jeg siger noget, og jeg prøver at skabe en tilfredsstillende reaktion for dem, der har brug for at høre min mening.

Hver gang der kommer én ind og synger, er det små "komponeret i nuet"-enheder, som i gennemsnit tager fem minutter. Og fordi jeg er, som jeg er, kan jeg lave noget originalt.

Det er som om, jeg kan håndtere en hvilken som helst situation, der kan opstå foran et kamera og gøre det til noget på min egen måde, fordi jeg har overskud. Det er en helt sindssyg form for overkompetence til at lave en relativt simpel opgave. Og det er det, det kræver.

Det gavner formatet, at der er nogen derinde, som føler sig fri. Uden autoritetstro og uden angst. Og den friktion der må opstå imellem sindssygt grimme logoer, den på mange måder halvondskabsfulde 5 Chair og så mig som et menneske i det…. Det er som om, at det legitimerer.

Dybfryseren bliver simpelthen optøet i mine hænder. Det bliver menneskeligt.

square to 16x9

Kl. 14.20 Nanna vil altid gerne vide sig sikker på, hvor jeg er henne i mit humør. Men det finder hun aldrig helt ud af. Det er en del af min opgave at gøre alle utrygge.

TB pause.
TB pause. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Jeg går ned i vores opholdsrum med en aura af koncentration omkring mig. Det er fordi, jeg stadig er på arbejde, selvom vi har pause. For om jeg ved det eller ej, man bliver jo også filmet i pauserne. Det er det, der gør det rimelig anstrengende.

TB pause.
TB pause. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 14.29 Hvis de tager det som en selvfølge, at man er bare en eller anden idiot, som skal stille op til et selfie, så får de selvfølgelig et nej. Jeg vil ikke sige, at jeg nyder det. Men det er jo en del af det.

square to 16x9

Kl. 14.35 Jeg er utålmodig, og når jeg kan mærke, at den er der, så skal vi i gang igen.

Jeg stresser altid alle og siger: "Kom så, kom så, kom så". Fordi energien skal ud – det skal overstås.

Man bliver jo mere og mere træt, jo længere tid man venter.

square to 16x9

Jeg ved jo godt, at jeg fungerer godt visuelt på skærmen, fordi jeg har det her mærkelige ansigt. Det er blevet sådan en gummibold, der reagerer på musikken.

TB utålmodig.
TB utålmodig. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB utålmodig.
TB utålmodig. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB audition 2.
TB audition 2. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB audition 2.
TB audition 2. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 14.48 Vi er helt åbne i det auditionlokale. Jeg tænker, jeg mærker, jeg føler. That’s it.

Jeg er ikke selv til stede. Det er kun mine sanser.

Jeg er som er en blæksprutte, der har en arm på bassisten, en arm på pianisten og en arm på saxofonisten. Jeg er i konstant kontakt med alt, hvad der foregår. Og det er en fuldstændig ambidekstral individuel opmærksomhed, jeg kan give flere på én gang, i samme rum.

Jeg ser det hele. Det er et opløftet øjeblik.

TB audition 2 pause.
TB audition 2 pause. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 15.45 Her går det op for mig, at det er en dag, hvor jeg på en eller anden måde er spærret inde i den der person. Hvem er han? Hvor fanden skal han hen? Hvad fanden tænker han? Mit eget svar er: "Han er på arbejde. Han er træt. Han har lige fået en lille baby. Han skal hjem".

Her ser man jo meningsløsheden i de mange pauser. Hvad skal jeg stille op med min krop?

Så skal man ned og ligge på en eller anden sofa eller have en kop kaffe… hold nu kæft, kunne vi ikke bare få det overstået!

Kunne man bare lige blive frosset ned, så man ikke skal bruge hovedet og selv finde på et eller andet?

square to 16x9

Kl. 15.47 'X Factor' er stadig aktuelt, for der kommer stadig en masse unge mennesker, som er i tvivl om, hvem de er. Fordi mor og far ikke har fortalt dem sandheden, eller fordi mor og far ikke kan vurdere det. For mig handler det om at lave et forløb på 12 uger, fra første program til sidste, hvor folk kan se, hvorfor vi valgte de enkelte deltagere, og hvad vi gjorde ved dem, før de kom til at stå i finalen.

TB i studiet.
TB i studiet. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB monitors.
TB monitors. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 16.04 Der er ikke nogen, der bare gider at sidde der for pengenes skyld. Der ligger en stor portion kærlighed og ansvar i det her. Og jeg tror, deltagerne kan mærke min kærlighed.

Nogle gange har jeg vurderet dem, inden de begynder at tale. Og som regel inden de har sunget to takter.

Det sker, fordi de har en eller anden udstråling. Temperaturen i lokalet ændrer sig, når de kommer ind. Har man karisma eller ej?

Det er jo det, det handler om.

TB pause backstage.
TB pause backstage. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB pause backstage kvinde i sofa.
TB pause backstage kvinde i sofa. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 18.09 Igen ser man, at jeg simpelthen ikke gider være i de der ventesituationer.

Jeg gider heller ikke bruge pauserne på at snakke med alle mulige andre.

Alle de der typiske kendistyper snakker jo løs. Og så går de ind i studiet, og så har de sgu ikke særlig meget at sige, når de så sidder der, og man har brug for, at de snakker.

square to 16x9

Man kan jo ikke leve et liv, uden at man venter en masse øjeblikke. Det passer mig bare ad helvede til.

square to 16x9

Kl. 18.16 Der har lige har været én i studiet, der kunne noget. Så ved jeg, at det bliver en god sæson. At man kan lave noget god musik. Det smitter af på livshumøret.

Vi kommer utrolig langt med, hvad der kommer ind til en audition, til hvad vi får lavet i liveshows. For man må regne med, at det er amatører. Mange af dem har aldrig stået på en scene, og så står de pludselig og laver noget, som mange professionelle ikke vil kunne finde ud af. Det har jeg fuldstændig optur over.

Hvad der så sker bagefter, er selvfølgelig ærgerligt. Men det siger også noget om, at det kræver sindssygt meget gåpåmod at fyre den af efter 'X Factor'.

Det kræver nogle helt særlige mennesker, der ikke har nogen plan b. Og de har jo en plan b, de her. De skal blive tandteknikere, advokater. Alt muligt andet. For mig handler det ikke om, at de skal blive stjerner efter 'X Factor'. Det handler om, at de skal blive stjerner og gøre det godt imens.

Når lyset er slukket, er det slut. Til gengæld har de fået syv fredage på live-tv til at dyrke deres musik i.

Kim Larsen fik aldrig nogensinde syv fredage til at stå og spille for familien Danmark.

TB afslutning.
TB afslutning. Foto: Lasse Lagoni / TV 2
TB afslutning.
TB afslutning. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 19.35 Jeg hader alt det med, at "nu skal vi sige farvel til hinanden, og kameraet skal se det". Man kan se det på mig: Jeg vil bare ud!

TB afslutning.
TB afslutning. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Kl. 19.39 Jeg svigter klart nogle sider af mig selv ved at lave 'X Factor'. Men jeg er ikke død endnu. Der er ingen, der ved, hvor lang tid jeg bliver ved.

Der går klovnen. Han har taget masken af og skal hjem til hverdagen og deale med de samme problemstillinger, som alle andre mennesker dealer med.

Klovnen skal være en dramatisk figur – det er jeg.

Klovnen skal være klogere end alle andre mennesker i det telt, han opfører sin ting i – det er jeg også.

Klovnen skal være musikalsk, uforudsigelig og sjov – det er jeg.

Klovnen skal være sårbar og følsom. Og have let til tårer. Det hele er der.

Nu går han med ryggen til, så ikke engang jeg selv ved 100 procent, hvem fanden han er. Men når han vender sig om, og kameraet tænder, føler hele Danmark, at de kender ham. Det forpligter på en eller anden måde til, at jeg er ærlig nok. Men sensationen er lidt overstået. Missionen er fuldført, kan man sige.

Nu handler det bare om, at det embede, der opstod dengang og gav mening, rent faktisk bliver ved med at give mening.

Så længe jeg varetager opgaven, så opretholder det en pointe i sig selv. Men det klæder mig ikke at lave noget, hvor jeg ikke satser hele molevitten.

Måske er det også en lidt træt mand, der går der.

Fordi han har givet alt, han havde.