Underholdning

Netflix-serie får interessen for skak til at eksplodere - to eksperter giver et bud på hvorfor

Netflix-serien 'The Queen's Gambit' er blevet set af 62 millioner husstande på de første 28 dage efter sin udgivelse.

Netflix-serien 'The Queen's Gambit' om den forældreløse Beth Harmon, der viser sig at være et naturtalent af en skakspiller, har fået interessen for skak til at stige.

Ifølge Netflix er serien blevet afspillet i 62 millioner husstande på de første 28 dage, siden den udkom, og det gør den til den mest sete Netflix-miniserie nogensinde. Serien ligger i topti i 92 lande, og i 63 lande er den nummer ét.

Antallet af brugere på skaksiderne lichess og chess.com er seks- eller syvdoblet på rekordtid, skriver The Guardian.

Flere udenlandske medier skriver, at salget af skakbrætter og tilbehør er steget.

Også herhjemme kan både skakshoppen.dk og skaksalg.dk mærke en stor interesse for skak i øjeblikket, fortæller de til TV 2.

Se traileren for serien her:

Skakshoppen.dk har solgt dobbelt så meget i november i år sammenlignet med samme måned sidste år, og bare den seneste måned er salget steget med en halv gang, fortæller generalsekretær i Dansk Skoleskak Mads Jacobsen.

Om det er 'The Queen's Gambit', julehandel, coronapandemi, efterår eller en blanding af det hele, der kan tilskrives stigningen, kan han ikke sige.

Men et sæt spilbrikker med et særligt russisk design, som de også spiller med i serien, bliver solgt mere end tidligere, og det får generalsekretæren til at tro, at Netflix-serien har en stor del af æren for det gode salg.

Men hvorfor er en historie om en ung kvindelig skakspiller så gribende, at den kan få folk til at finde skakbrættet frem? Det har TV 2 spurgt to eksperter om.

Den ene er Ellen Fredericia Nilssen på 19 år, der er blandt Danmarks største skaktalenter. Som 15-årig vandt hun danmarksmesterskabet i skak, og hun har deltaget ved verdensmesterskabet i hurtig- og lynskak.

Den anden er Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, hvor han forsker i blandt andet russiske forhold. Desuden var han som teenager en talentfuld og ivrig skakspiller.

Stor troværdighed

Flemming Splidsboel har set serien, og han er meget begejstret. Især seriens troværdige fremstilling af skak er god og præcis, mener han.

Ofte bliver skakscener i film og serier skældt ud for at stille brikkerne på de forkerte felter. Men der har holdet bag 'The Queen's Gambit' gjort sig umage. De har blandt andet haft den tidligere skakverdensmester Garry Kasparov som konsulent på serien for at sikre en høj troværdighed.

Eksempelvis er der tænkt over, at når der bliver klippet væk fra skakbrættet til andre scener, hvorefter man vender tilbage til skakscenen, så har spillet udviklet sig på en realistisk måde. Og endda en måde, så det er muligt for den skakkyndige seer at genskabe partiets træk. Det har Flemming Splidsboel Hansen selv gjort.

- Det gør det mere troværdigt, og på den måde kan jeg bedre lide det, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Flere af skakpartierne er endda taget fra partier, der har været spillet i virkeligheden.

Hvis han skal sætte en lille finger på troværdigheden, synes han, at spillernes bevægelser, når de flytter en brik, er lidt for langsomme. Normalt vil en skakspiller flytte brikken hurtigt.

De historiske referencer

Serien foregår i 1950'erne og handler om en forældreløs pige, der på børnehjemmet begynder at spille skak. Hun er et stort talent, og hun kommer blandt andet til en stor turnering, hvor hun skal møde den russiske verdensmester.

Serien er baseret på en bog af Walter Tevis, som er inspireret af Bobby Fischer og Boris Spasskys møde i, hvad der er blevet kaldt ”århundredets match” ved VM i skak i 1972. Serien indeholder flere referencer til matchen mellem amerikaneren Bobby Fischer og Boris Spassky fra Sovjetunionen.

En match, der for både det kapitalistiske USA og det kommunistiske Sovjetunionen handlede om at vise verden, hvilket system der var det intellektuelt overlegne.

Bobby Fischer var et stort talent, og han var verdensmesterkandidat første gang som 15-årig. Sovjetunionen sad tungt på tronen inden for skak, men i 1972 vandt Bobby Fischer verdensmesterskabet, og i tre år var trofæet som verdens bedste på amerikanske hænder.

Som ekspert i russiske forhold er Flemming Splidsboel også begejstret for de historiske detaljer og referencerne til Den Kolde Krig.

- Bobby Fischer var frådende antikommunist, og han var drevet af at besejre Sovjet. Han mente, at de sovjetiske spillere havde et komplot imod ham, siger han.

Om Beth Harmon skal forestille at være en fiktiv Bobby Fischer, er uvist, men der er visse ligheder. I serien er der nogen, der forsøger at få hende til at repræsentere "det gode mod det onde", ligesom Bobby Fischer repræsenterede USA over for Sovjet.

Kan nedbryde fordomme

Den 19-årige danske skakspiller Ellen Fredericia Nilssen er så vild med serien, at hun har set den to gange.

Hun kan især godt lide, at serien fremstiller skak på en god og intens måde. Hun kan mærke, at det er blevet nemmere for hendes omgangskreds at sætte sig ind i, hvorfor hun er så vild med skak, efter at de har set serien, fordi nu er hendes verden og passion blevet visualiseret i en populær Netflix-serie.

Serien er også med til at nedbryde fordomme om skakspillere og især kvindelige skakspillere, mener hun.

- Generelt tror folk, at vi er asociale væsener, der sidder i mørke rum med briller på og ikke gider at snakke med andre end os selv. Det passer altså ikke. Skak er et socialt spil, hvor man får mange venner, siger Ellen Fredericia Nilssen.

Hun håber, at Beth Harmon kan medvirke til at give den almene befolkning et bedre syn på skak.

Skak som en måde at håndtere andre problemer

Ellen Fredericia Nilssen er også fascineret af hovedrollen Beth Harmon, der spilles af Anya Taylor-Joy. Hun bruger skakbrættet som en måde at flygte fra eller kontrollere de mange problemer i hendes liv.

Hendes mor begår selvmord, og Beth Harmon kommer ud i et misbrug af alkohol og stoffer. I skakken kan hun finde trøst.

I serien forklarer Beth Harmon selv, at hun blev forelsket i skak, fordi brættets 64 felter er en verden, hun kan kontrollere i modsætning til sit eget liv.

Ellen Fredericia Nilssen kan godt relatere, selvom hun har haft en god og tryg opvækst. Men skakken har hjulpet hende fagligt og socialt på mange måder, forklarer hun.

- I skolen følte jeg aldrig, at jeg fik de udfordringer, som jeg havde brug for. I skak stopper udfordringer aldrig, fordi skak er et spil, man ikke kan blive perfekt til, siger hun.

Kan inspirere kvinder til at spille skak

Skak er mandsdomineret sport, og kun cirka fire procent af medlemmerne i Dansk Skak Union er kvinder. Det håber Ellen Fredericia Nilssen, at serien – og især Beth Harmon – kan ændre på.

- Hun er stærk, selvsikker og stædig, og jeg tror, at hun kan inspirere piger og kvinder verden over, siger Ellen Fredericia Nilssen.

- Hun er en rollemodel, der kan vise et lys i mørket, fordi hun er ligeglad med, hvad andre synes om hende. Selvom hun går op i glamour og fashion, er hun stadig en dræbermaskine på brættet.

- Den her serie er med til at vise, at kvinder har ligeså meget lov til at være i skak, lyder det fra Ellen Fredericia Nilssen.