Underholdning

Se billederne: Verdens bedste landskabsfotos er fundet

Bjergkæder, vandløb og store vidder. Motiverne spænder bredt i konkurrencen om at blive årets bedste landskabsfotograf. Se billederne i bunden.

3800.

Så mange forskellige billeder har juryen i konkurrencen 'årets internationale landskabsfotograf' kigget igennem, før de besluttede sig for, hvem der skulle løbe med sejren.

Valget faldt på 24-årige Kelvin Yuen fra Kina, der med sine billeder af landskaber fra hele verden imponerede dommerne nok til at løbe med hovedtitlen.

Den unge fotograf fortæller i forbindelse med konkurrencen, at hans passion for landskabsfotografi er opstået, fordi det giver ham en større forståelse af sig selv.

- Når jeg arbejder udendørs, er jeg nødt til at håndtere mange uvisse situationer og forhold – for eksempel at fotografere uden at sove eller at tage billeder midt i et stormvejr. Det har gjort mig bedre til at løse udfordringer og givet mig muligheden for at rejse til steder, jeg aldrig havde forestillet mig, siger han.

Kelvin Yuen er blevet kåret som årets bedste landskabsfotograf – blandt andet på grund af billedet her af landskabet i nationalparken Capitol Reef National Park.

Både professionelle og amatørfotografer har kæmpet om prisen, som blev uddelt for syvende gang. Udover titlen som årets landskabsfotograf er der i konkurrencen også blevet kåret årets bedste landskabsfotografi.

Danmarks smukke natur

Det er dog ikke nødvendigt at rejse ud i verden for at fange smukke landskaber. Den danske natur byder på imponerende motiver lige uden for folks hoveddør.

Det mener landskabsfotograf Lars Roed. Han fotograferer naturen i Danmark – især omkring vadehavet – og har vundet titler i flere internationale konkurrencer.

- Man kan få den fedeste oplevelse ved at tage et kamera i hånden og begive sig afsted. Man ser naturen på en helt anden måde gennem linsen, siger han.

Du skal tage af sted med et åbent sind og en legende tilgang til det

Lars Roed, landskabsfotograf

Vil man selv kaste sig ud i landskabsfotografi, er det ifølge fotografen vigtigt at have kompositionen i billedet for øje.

Selv arbejder han meget med at fotografere fra forskellige perspektiver, mens han også har fokus på symmetri og linjer i sine billeder.

- Det er vigtigt at tage beskueren i hånden og lede deres blik i retning af nogle bestemte ting på billedet. For eksempel gennem skyer på himlen eller en spejling i vand, siger Lars Roed.

Og så er det vigtigt at sætte sig ind i naturen og dens elementer. Solens placering på himlen, skyerne over motivet og regnvejr har nemlig stor betydning for udtrykket i billedet.

Men én enkelt ting fremhæver fotografen som det vigtigste:

- Du skal tage af sted med et åbent sind og en legende tilgang til det. Det bliver ofte et bedre fotografi, hvis det er anderledes og viser nye perspektiver af landskabet, siger han.

Herunder kan du se nogle af de billeder, der løb med priserne ved årets konkurrence.

Årets bedste landskabsfotografi

1. pladsen

Fotografen Kai Hornung er løbet med førstepladsen for årets bedste landskabsbillede med sit foto af et vandløb i det islandske højland.

2. pladsen

Vandløb og kuperet terræn snor sig ind og ud af hinanden gennem det islandske landskab, som her er set fra oven.

3. pladsen

Den smukke solnedgang over Hanksville i Utah i USA sikrede fotografen Chance Allred en tredjeplads i konkurrencen om det bedste landskabsfotografi.

Årets bedste landskabsfotograf

1. pladsen – Kelvin Yuen

Fænomenet nordlys i byen Tromsø i det nordlige Norge.
Et vandløb snor sig gennem det skotske højland.
Vinderfotografen Kelvin Yuen har også fotograferet det barske landskab ved bjergkæden Dolomitterne i Italien.

2. pladsen – Joshua Snow

Natten er faldet på over Bisti Badlands i New Mexico.
Udsigten ud over Laguna Torre i Argentina.
Bjerglandskab i nationalparken Mount Rainier National Park i Washington i USA.
Solen står lavt på himlen over Oregon i USA.

3. pladsen – Isabella Tabacchi

Vulkanen Vilyuchik på den russiske halvø Kamtjatka.
Den velkendte bjergtinde Matterhorn – der er kendt fra Tobleronechokolade – set fra den schweiziske by Grindjisee.
Lavaformationer fra det seneste vulkanudbrud bølger gennem landskabet ved vulkanen Tolbachik i Rusland.
Et nattelandskab over nationalparken Namib-Naukluft National Park i Namibia i det sydlige Afrika.