Underholdning

Søren Solkær har brugt fire år på at fotografere sønderjysk naturfænomen

Det har krævet meget research og tålmodighed, siger fotografen.

Det har taget fotograf Søren Solkær fire år at tage 109 billeder.

Men det er heller ikke hvilket som helst motiv, han har forsøgt at fange. Han har fotograferet det berømte naturfænomen sort sol.

Sort sol opstår, når stære flyver i samlet flok og bevæger sig i mønstre på himlen.

Fænomenet findes om foråret, når stærene kommer hertil fra Syden og igen i efteråret, hvor fuglene spiser sig fuldfede, inden de trækker mod syd igen.

BLÅ BOG: SØREN SOLKÆR

51 år.

Opvokset i Sønderjylland.

Har arbejdet som fotograf siden starten af 90'erne - primært med portrætter af kendte mennesker.

Er netop udkommet med bogen 'Black sun'.

- Det har krævet meget research og tålmodighed, så jeg så vidt muligt stod det rigtige sted om aftenen, når stærene dannede sort sol, siger Søren Solkær, der er vant til at rejse verden rundt for at fotografere kendte mennesker som Paul McCartney, Pharrell Williams og Samuel L. Jackson

Seks lande

Søren Solkær begyndte projektet i det sønderjyske marsklandskab, som han også er vokset op ved siden af. Men da han havde fotograferet her i halvandet år, funderede han over, hvor stærene fløj hen.

Ved Hassberger See. Søren Solkær havde stillet sig en kilometer fra de 500 andre sort sol-entusiaster, og denne aften havde han heldet med sig, da fuglene gik ned i rørskoven for natten lige der, hvor han havde placeret sig.
Billedet er taget på toppen af en høj bygning i Rom, efter Søren Solkærs kæreste fik charmeret en dørvagt, og de fik lov til at kravle op på taget af et skadedyrslaboratorium, hvor de havde udsyn til en million stære der dansede på himlen.

- Så jeg fulgte efter dem. Jeg researchede via Instagram og fandt ud, hvad fænomenet hedder på forskellige sprog og begyndte at følge hashtags:

- Når der var nogle i Holland, Frankrig eller et andet land, satte jeg mig i et fly eller en bil og tog dertil i det omfang, det var muligt.

En tidlig morgen ved Aventoft. Sort sol kan bedst ses om aftenen lige ved solnedgang. Men ofte er det også spektakulært det øjeblik, når hundredetusinder af fugle letter fra rørskoven. Denne morgen ovenikøbet midt i en regnbue.

I hans bog, der netop er udkommet, er der derfor billeder af sort sol fra seks lande.

Skræmme-teknik

Men hvorfor danner stærene de imponerende mønstre på himlen?

Et falkeangreb over Pyrenæerne i det nordlige Catalonien, tæt på den franske grænse. Solnedgangen får de metalliske stære til at fremstå røde.
Billedet er taget i Rom, hvor flere millioner af stære overvintrer. Om dagen spiser de oliven ude på landet - om aftenen samles de i gigantiske flokke over byen, hvorefter de slår sig ned i træer, hvor de sover.
Søren Solkærs allerførste billede af fænomenet sort sol, som fik ham til at fortsætte med projektet.

Det er faktisk en måde, hvorpå de forsøger at skræmme rovfugle væk, forklarer meteorolog Anders Brandt fra TV 2 Vejret.

- De skræmmer rovfugle væk med deres bevægelser, og samtidig gør de det sværere for rovfuglene at skelne stærene fra hinanden, siger Anders Brandt.

Sort sol består af alt mellem et par tusinde stære op til en million.

Billedet er taget ved Hassberger See lige syd for den dansk-tyske grænse.
Et dramatisk skue i Frisland, en provins i det nordlige Holland. Ofte antager stærenes formationer, når de bliver angrebet af rovfugle, form af andre fugle og havdyr.
Fotograferet lige over floden Tiberen, der løber igennem Rom. Måske en kaskelot under et hav der er frosset til.