Vild med dans

Han fik succes som børneskuespiller og er nu klar til voksenroller: - Jeg vil gerne vise andre sider af mig selv

At droppe ud af gymnasiet var første skridt på vejen mod en karriere som skuespiller. Men er Albert Rosin Harson klar til voksenroller?

Albert Rosin Harson har lige været til casting på en ny rolle.

Uden at kunne sige for meget, kan han afsløre, at det er en rolle som nybagt far.

- Det er så underligt, siger den 18-årige skuespiller med et grin.

- Men det må jeg jo så prøve at sætte mig ind i.

Han har arbejdet som skuespiller, siden han var 11 år, og har været med i en række af børne- og ungdomsserier og film.

Hans mest kendte rolle er som Lasse i julekalenderne ’Tinkas juleeventyr’ og ’Tinka og kongespillet’.

Men nu er han ved at blive ældre. Og det er en anden type roller, han bliver tilbudt. Roller med større kompleksitet og mere på spil.

Det er voksenroller – som for eksempel rollen som ung far.

Men det føler Albert Rosin Harson sig klar til. Den 18-årige skuespiller, der er aktuel i årets sæson af 'Vild med dans', har nemlig valgt at satse alt på skuespillerkarrieren – med alle de fravalg, det indebærer.

Bare en skoledreng

For Albert Rosin Harson startede skuespillerdrømmen med en statistrolle i tv-serien ’Rita’, da han var blot 11 år gammel. Oplevelsen af at være på en optagelse fangede ham, og derfra blev han meldt til et castingbureau.

Dengang var jeg jo bare en skoledreng, der også var så heldig at få lov at være med i film og serier

Albert Rosin Harson

Kort efter fik han en rolle i filmen ’Krummerne: Alt på spil’. Det var i 2014. Derefter fik han sin første hovedrolle i DR Ultra-serien ’Panisk Påske’.

Dengang så han dog på ingen måde sig selv som skuespiller. Han gik ikke til drama eller anden skuespilundervisning.

- Dengang var jeg jo bare en skoledreng, der også var så heldig at få lov at være med i film og serier, siger Albert Rosin Harson.

Men skuespillet faldt ham helt naturligt, og han syntes, det var sjovt at være på arbejde som skuespiller.

I 2016, da han var 14 år, fik han den rolle, der for alvor skulle gøre ham landskendt. Og som for alvor fik ham til at drømme om en skuespilkarriere.

Nemlig rollen som menneskedrengen Lasse, der hjælper nissepigen Tinka i TV 2s julekalender ’Tinkas Juleeventyr’.

Julekalenderen blev en stor succes, og hvert afsnit blev set af over en million mennesker i gennemsnit. Og det gjorde Albert Rosin Harson til et kendt ansigt.

Julekalenderen var også hans første møde med en stor tv-produktion. Optagelserne fandt sted over fire måneder på Fyn. Det blev forventet af Albert Rosin Harson, at han virkelig skulle lære at få scenerne til at fungere med de andre skuespillere og at arbejde med et ambitiøst manuskript.

Det fik ham til at føle, at han arbejdede 'rigtigt' som skuespiller. Han blev taget seriøst. Han følte sig ikke længere bare som en skoledreng, der var med i nogle ting.

Skuespillet blev førsteprioriteten

Efter ’Tinkas juleeventyr’ begyndte omverdenen at spørge Albert Rosin Harson, om skuespillet egentlig var noget, han ville satse på.

Selvom han var kommet til at elske skuespillet, var det dog ikke noget, han var klar til at sætte alt ind på.

Han var ikke klar til at tage skridtet og melde ud, at han gik efter en karriere som skuespiller. Allerede dengang vidste han, at det var et usikkert valg.

Skuespillet var dog det, han prioriterede højest.

Toeren til ’Tinkas juleeventyr’, ’Tinka og kongespillet’, blev optaget, mens Albert Rosin Harson gik på Oure Efterskole, og optagelserne lå oveni klasseturen til New York, som han havde glædet mig til.

Men Albert Rosin Harson vidste, at hvis man virkelig vil noget, så betyder det også, at man går glip af noget andet.

Da han året efter startede i gymnasiet, medvirkede han i tre tv-serier sideløbende med hans opstart i 1.g på Sankt Annæ Gymnasium i København.

Og han kunne tydeligt mærke, hvor hans hjerte var. Det var ikke i klasseværelset.

- Det var lige oveni, at jeg startede i gymnasiet, at jeg fik en smagsprøve på, hvordan det er virkelig at arbejde fuld tid som skuespiller på forskellige projekter. Og så var det bare så ufedt at komme tilbage og sidde i det klasselokale, siger Albert Rosin Harson.

Blå bog: Albert Rosin Harson

Født 29. maj 2002. 

Født og opvokset på Christianshavn i København.

Autodidakt skuespiller, der brød igennem med rollen som Lasse i julekalenderne 'Tinkas juleeventyr' og 'Tinka og kongespillet'. 

Har derudover medvirket i b.la. 'Krummerne: Alt på spil', 'Panisk påske', 'Natten til lørdag', 'Sommerdahl' og 'Puls.'

- Jeg havde behov for tid til at dyrke skuespillet, og der var ikke nok timer i døgnet, hvis jeg også skulle gå i gymnasiet. Og så måtte jeg jo prioritere, tilføjer han.

Derfor var det egentlig ikke et svært valg for ham, da han efter to en halv måned valgte at droppe ud af gymnasiet.

Han havde længe haft drømmen, men nu var han endelig blevet bekræftet i, hvor fedt det var arbejde fuld tid med skuespillet.

Nu var han klar til at tage skridtet og gå fuldt ud efter det.

Når man vil opnå noget, må man ofre noget i den anden ende.

Albert Rosin Harson

Valg og fravalg

At fravælge gymnasiet betyder også at fravælge nye vennegrupper, fester, studieture og alt det, der hører gymnasielivet til.

Og Albert Rosin Harson kan godt tage sig selv i at tænke, at det er ærgerligt, at han går glip af den del. For eksempel når vennerne fra folkeskolen begynder at holde fester med nye mennesker, han ikke kender.

Men igen, det handler om prioritering. Og Albert Rosin Harson har truffet det valg med åbne øjne.

- Når man vil opnå noget, må man ofre noget i den anden ende. Og det betyder for mig, at jeg går glip af nogle af de ting, siger Albert Rosin Harson.

Hvis ikke der havde været coronavirus, havde hans venner formentlig også lige nu brugt hver fredag på at tage til gymnasiefester.

Fredage, som Albert Rosin Harson i stedet bruger på at optage ’Vild med dans’ i et tv-studie med folk, der er væsentligt ældre end ham selv.

Albert Rosin Harson mener dog selv, at han fra barnsben har været venner med ældre kolleger.

- Jeg har længe været i en meget voksen branche, og jeg har lært at være sammen med folk, der er ældre end mig selv. Og derfor mærker jeg det heller ikke så meget nu, siger Albert Rosin Harson.

Jeg vil gerne vise andre sider af mig selv

Albert Rosin Harson

Vil vise nye sider af sig selv

Fra at have fået sit gennembrud i børnefilm og -serier, har Albert Rosin Harson nu nået en alder, hvor det er nogle andre roller, han går til casting på.

Og selvom han er dybt taknemmelig for alt det, han har fået lov at medvirke i indtil nu, ser han frem til at bruge andre sider af sig selv som skuespiller.

- Jeg har en stor kærlighed til at lave ting til børn, men det er vildt interessant at skulle begynde på noget andet og udforske mig selv i mere voksne roller. Jeg vil gerne vise andre sider af mig selv, siger Albert Rosin Harson.

Han har allerede prøvet kræfter med et par mere modne roller, blandt andet som gymnasieeleven Karl i tv-serien ’Natten til lørdag’, der handler om en scoring til en fest, der ender galt.

Og som den skabshomoseksuelle fodboldspiller Jonas i tv-serien ’Sommerdahl’. Roller, hvor han har skullet bringe andre følelser i spil end tidligere.

Det har lært ham at få kontrol med sine følelser, selvom det godt kan ”fucke” lidt med ham, når han eksempelvis skal spille sur eller vred en hel dag på settet. Det tærer på kræfterne, at skulle køre sig selv ud i alle nuancer af en følelse i løbet af en dag.

Især hvis han skal spille en rolle, der ligger moralsk langt fra hans egen person.

- Det er stadig underligt for mig at sige og gøre ting, jeg ikke kan stå inde for, siger Albert Rosin Harson.

De fleste af de roller, Albert Rosin Harson har haft, har dog ligget rimeligt tæt op ad ham selv i virkeligheden. Og derfor drømmer han nu om roller, der ligger langt fra hans egen person.

Roller, hvor han virkelig skal på arbejde. Det kunne for eksempel være roller som kriminel eller psykopat. Rigtige "voksenroller".

- Det er endnu uvist for mig, og jeg ville kunne spille psykopat eller morder – de her ting, som ligger sindssygt langt fra mig selv, siger Albert Rosin Harson og tilføjer med et grin:

- Eller om jeg bare skulle holde mig til børnefjernsyn.

Se 'Vild med dans' fredag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.