Jul

Her er årets tv-julekalendere 2020

Du kan glæde dig til 'Juleønsket' og den altid drillesyge nisse Pyrus. Derudover leverer 'Natholdet' endnu engang berusende decemberunderholdning.

Snart fyldes de danske hjem med lyden af bjældeklang og duften af hjemmebag. Julen er nemlig lige om hjørnet.

Ud over hygge og mad i lange baner er december måned for mange danskere lig med julekalender.

Og man kan roligt sætte sig godt til rette i sofaen. Vanen tro er der nemlig masser af jule-tv i vente for både de store og små.

Herunder kan du se en oversigt over de julekalendere, der løber over skærmen på DR og TV 2.

'Juleønsket' på TV 2

Årets familiejulekalender på TV 2 er 'Juleønsket'. Her følger vi 12-årige Julie, hvis største ønske er at holde jul med sin familie.

Den unge, rebelske engel Rafi sendes til jorden for at hjælpe Julie, og i løbet af december hvirvles de ind i et stort eventyr om mennesker og engle, kampen mellem det gode og onde og om familie og venskaber.

Julie spilles af Olivia Hillingsø, og Rafi spilles af Jonathan Lindinger. Derudover er blandt andet Esben Dalgaard Andersen, Neel Rønholt og Mia Lyhne på rollelisten.

'Juleønsket' blev sendt første gang i 2015.

Sendes som julekalender på TV 2 klokken 20.00 og på TV 2 PLAY fra 1. december.

'Alletiders Jul' på TV 2

Ingen jul uden Pyrus.

Igen i år får danskerne fornøjelsen af den drillesyge nisse Pyrus, når TV 2 genudsender den første Pyrus-julekalender 'Alletiders Jul' fra 1994.

Pyrus får lavet rav i den, da han med en trylleformular kommer til at slette julen i Danmarkshistorien. Det skal han og den gode Gyldengrød derfor forsøge at rette op på i løbet af december.

Sendes som julekalender klokken 16.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY fra 1. december.

'Natholdets Julekalender 3' på TV 2 ZULU

Den alternative voksenjulekalender 'Natholdets Julekalender' vender tilbage igen i år.

Sammen med musiker Søren Rasted og ølekspert Carsten Berthelsen skal værten Anders Breinholt drikke sig igennem 24 specialøl.

Julekalenderen optages af én omgang og klippes derefter til 24 underholdende indslag, hvor man kan se de tre herrer blive mere og mere fulde.

Sendes på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY fra 1. december. Derudover kan sæson 1 og 2 genses på TV 2 PLAY fra 23. december.

'Grethes Jul' på TV 2

I en ny serie på fire afsnit er Grethe, som spilles af Peter Frödin, tilbage på TV 2 i en julefortælling.

Vi mødte Grethe første gang i 2016, hvor hun flyttede ind hos familien Bynke og hjalp dem igennem en kaotisk hverdag.

Nu er Grethe ansat i et stormagasin, hvor hun har en stand med sine bøger 'Pletter - alt kan fjernes'. Her demonstrerer hun, hvordan man kan slippe af med alle slags pletter - også dem i sindet.

Serien er baseret på en idé af Jarl Friis-Mikkelsen, der også har instrueret.

Sendes som julefortælling hver mandag i december klokken 20.30 på TV 2 og om søndagen på TV 2 PLAY. Programmet har snigpremiere på TV2 PLAY 29. november og premiere på TV 2 7. december.

Jul på TV 2 PLAY

Hvis du ikke kan få nok af julen, kan du med fordel smutte forbi TV 2 PLAY, der kommer til at bugne med jule-tv.

Fra 1. december kan du for eksempel se klassikeren 'The Julekalender'. Her spiller De Nattergale nisserne Fritz, Hansi og Günther, der folder sig ud med 'The Støvledance' og andre store hits.

Derudover har den populære julekalender fra 2005 'Jul i Valhal' været tilgængelig på TV 2 Play siden 7. november. Vi lover, at vi ikke siger det til nogen, hvis du tyvstarter julen...

Der er også noget til de mindste, når 'Jul i Historiehulen' og 'Rasmus Klumps julestue' sendes på TV 2 PLAY.

Begge julekalendere er en del af TV 2s nye børneunivers ‘Oiii’, der er lavet i samarbejde med Nordisk Film.

I ‘Jul i Historiehulen’, som er på 25 afsnit, læser Stephania Potalivo hver dag i december et kapitel op af julehistorien ‘Villads fra Valby holder jul’.

I ‘Rasmus Klumps Julestue’, som er på 24 afsnit, julehygger Rasmus Klump sammen med veninden Malene Qvist.

'Julefeber' på DR1

DR sender i år en ny julekalender med titlen 'Julefeber'.

Her møder vi 13-årige Bjørn, der sammen med sin far og lillesøster bliver smidt ud af deres lejlighed, fordi faren skylder penge. Familien flytter ind på loftet på farens arbejdsplads, Det Kongelige Teater, hvor de forsøger at holde sig skjult.

Samtidig begynder der at ske mystiske ting med Bjørn. Når han hører musik, kan han ikke styre sig selv og begynder at danse ukontrolleret.

Titelsangen 'Julefeber' fremføres af Oh Land, der som ung gik på Det Kongelige Teaters balletskole.

Sendes som julekalender på DR1 klokken 19.30 og på DRTV.

'Nissebanden' på DR Ramasjang

Nissebanden vandt danskernes hjerte, allerede første gang den blev sendt i 1984, og er blevet en ægte juleklassiker.

I år kan du følge den første julekalender med Lunte, Gemyse og alle de andre nisser på Grønland, når 'Nissebanden' sendes på DR Ramasjang.

Derudover sendes der 'Klassens Jul' på DR Ultra, 'Ramajetternes Jul' og 'Sebastians Jul' på Ramasjang samt en adventskalender til de voksne på DR2.

TV 2s julekalendere gennem tiden

Programmet for årets julekalendere er således fastlagt, og du kan glæde dig til både gensyn med gamle kendinge og helt nye produktioner.

Det er ikke spor anderledes end de sidste mange år, hvor TV 2 har sendt decemberhygge ud til fjernsyn i de danske stuer.

Faktisk er det i år 30 år siden, at TV 2 udkom med sin første julekalender.

Herunder kan du se, hvad der er blevet sendt på kanalen fra 1990 til 2019.

TV 2s julekalendere gennem tiden

 1. 1990

  1. De første julekalendere

   I 1990 sendte TV 2 deres første julekalender for både børn og voksne. Årets børnejulekalender var 'Trolderik og Nisserne'. Trolderik var en figur på TV 2 på linje med Bamse fra 'Bamse og Kylling'.

    

   Hver dag sang Trolderik 'Kalendersangen,' hvor han tæller dagene til juleaften. 

    

   Som voksenjulekalender sendte TV 2 'Jul i den gamle trædemølle' med Søs Egelind og Peter Schrøder. Kalenderen handler om Flemming og Berit og deres forgæves forsøg på at få det hele til at hænge sammen.

 2. 1991

  1. Første år for 'The Julekalender'

   Året, hvor den ikoniske julekalender 'The Julekalender' blev sendt for første gang.

    

   Det er bandet og komikertrioen De Nattergale, der står bag de tre nisser Hansi, Günther og Fritz samt Oluf og Gertrud Sand og ikke mindst nårsåren Benny. 

    

   Som børnejulekalender blev der sendt 'Trolderiks Julekalender'.

 3. 1992

  1. To julekalendere til børnene

   Hele to børnejulekalendere blev der sendt dette år. Det var både 'Skibet i Skilteskoven' med Otto Brandenburg og 'Trolderiks posthule'. 

 4. 1993

  1. 'Andersens julehemmelighed' og en opfølger til børnene

   Børnejulekalenderen 'Jul i Juleland' var en opfølger på 'Skibet i Skilteskoven', mens der som voksenjulekalender blev sendt 'Andersens julehemmelighed'. 

    

   Kalenderen handler om julemand nr. 39, der ikke har gjort sit job godt nok. For ikke at blive degraderet til nisse skal han få en 'julefjendsk' familie til at holde jul igen. Og det bliver så familien Andersen.

    

   'Andersens julehemmelighed' var den mest sete i perioden 1992-2010 og blev genudsendt i 1998. 

 5. 1994

  1. Første år med den frække Pyrus

   Året, hvor vi første gang stifter bekendtskab med den frække nisse Pyrus i 'Alletiders Jul'. Han kommer til at slette hele julens historie og skal derfor ud at finde den igen.

    

   'The Julekalender' har i 1994 sit første år som genudsendelse.

 6. 1995

  1. Pyrus får selskab af Kandis

   I opfølgeren til 'Alletiders Jul' - 'Alletiders Nisse' - får Pyrus besøg at den kloge Kandis.

    

   Voksenjulekalenderen bød på 'Juletestamentet', der handler om de tre brødre Martin, Hubert og Svend, der har mistet deres far. De mødes 1. december i en hytte, der ligger langt fra lands lov og ret, for at høre deres fars testamente. Og da arven kun vil blive udbetalt, hvis de tilbringer de 24 dage op til jul sammen, bliver det en udfordring for de tre brødre, der slet ikke bryder sig om hinanden. 

 7. 1996

  1. Ung Sofie Lassen-Kahlke i 'Krummernes jul'

   Det var en meget ung Sofie Lassen-Kahlke, der i 1996 spillede nissepige i 'Krummernes jul'. En julekalender, hvor Krumme vil bevise, at julemanden findes, og Lukas Graham som lillebror Grunk sender breve til julemanden ud af tagvinduet.

    

   Voksenjulekalenderen 'Jul i den gamle trædemølle' blev genudsendt.

 8. 1997

  1. En tur gennem julemandens historie

   Der er gensyn med Pyrus i den nye 'Alletiders Julemand'. Her kommer Pyrus til at slette julemandens hukommelse og er derfor nødt til at rejse tilbage i tiden for at genfinde den.

    

   Voksenjulekalenderen 'Gufol mysteriet' bliver sendt på TV 2 og handler om en politistation, der kæmper for overlevelse og derfor forsøger at opklare et mysterie. 

 9. 1998

  1. Året med flødebolleræs

   Hvem husker ikke sangen 'Flødebolleræs', hvor det gælder om at spise så mange flødeboller som muligt? Den blev kendt efter årets julekalender 'Brødrene Mortensens jul', hvor Sofie Lassen-Kahlke også spillede med. Kalenderen er lavet på baggrund af Bjarne Reuters bog 'Børnenes julekalender'. Bamse var ligeledes med i kalenderen og stod som gårdsanger. 

    

   'Andersens julehemmelighed' blev genudsendt som voksenjulekalender.

 10. 1999

  1. Ung Olsen-bande

   Dette år kom der en børneudgave af Olsen-banden i form af julekalenderen 'Olsen-bandens første kup'. Her starter den nye dreng Egon i Benny og Kjelds klasse. Og de tre bliver lynhurtigt venner. Venner, der har en plan.

    

   'Juletestamentet' blev genudsendt som voksenjulekalender.

 11. 2000

  1. Pyrus laver rav i den - igen

   I 'Alletiders Eventyr' laver Pyrus endnu engang rav i den, da han kommer til at blande alle eventyrene sammen. Dele af julekalenderen blev optaget med en speciel 3D-teknik, og seerne kunne derfor bruge de 3D-briller, de fik sammen med papkalenderen, til at få en anden oplevelse af kalenderen.

    

   I julekalenderen skal Kandis og Pyrus passe de to tvillinger Mille og Molly.

 12. 2001

  1. De Nattergale er tilbage

   Både børne- og voksenjulekalenderen blev dette år genudsendt. Det var 'Krummernes jul' og 'The Julekalender'.

    

   År 2001 bød også på et gensyn med De Nattergale, der lavede voksenjulekalenderen 'Canal Wild Card' ('CWC'). Kalenderen var en parodi på en kikset lokal tv-station. Blandt andet byder kalenderen på figurer som Finn Nissen, der er stationsleder på 'CWC'.

 13. 2002

  1. Endnu en omgang flødebolleræs

   Til børn og barnlige sjæle var der en genudsendelse af 'Brødrene Mortensens Jul'.

 14. 2003

  1. Nyt til både børn og voksne

   I 2003 var der både en ny børne- og voksenjulekalender. Til børnene var der 'Jesus og Josefine', som handlede om det, som vi egentlig fejrer i julen, nemlig Jesu fødsel. Her møder vi pigen Josefine, som ikke kan lide jul, men en tur tilbage i tiden til omkring år 0 får hende til at skifte mening.

    

   Til de voksne er der en efterfølger til 'CWC' - nemlig 'CWC World'. Stationslederen Finn Nissen har nemlig besluttet sig for, at kanalen skal nå ud til hele verden.

 15. 2004

  1. Julekalender skifter navn

   Børnene får et gensyn med Pyrus i 'Alletiders Jul'. 

    

   De voksne får også et gensyn med 'Gyfol mysteriet', der dog har ændret navn til 'Station 7-9-13'.

 16. 2005

  1. Nordisk mytologi i julen

   Dette års børnejulekalender 'Jul i Valhal' handler slet ikke om kristendommen, som julen egentlig udspringer fra. I stedet handler den om den nordiske mytologis vikinger. Her møder vi Sofie, der skal flytte til Singapore med sin mor. Men inden de rejser, støder hun på en vej til de gamle guders verden.

    

   De voksne fik et gensyn med 'CWC World'.

 17. 2006

  1. Pyrus-gensyn

   Nissen Pyrus springer igen frem på seernes skærme i 'Alletiders Nisse'. 

 18. 2007

  1. Gensynet fortsætter

   Gensynet med Pyrus fortsætter dette år, hvor TV 2 sender 'Alletiders julemand'.

 19. 2008

  1. Guld og gensyn

   Børnene får den nye julekalender 'Mikkel og Guldkortet', der handler om drengen Mikkel, som ønsker sig en masse julegaver, men familien skal spare. Da Mikkel redder en nisse, som efterfølgende skal opfylde et ønske, ændrer det sig dog alt sammen.

    

   De voksne får et gensyn med Hansi, Günther og Fritz i 'The Julekalender'.

 20. 2009

  1. Jesus og jul

   Både voksne og børn ser genudsendelser med 'Jesus og Josefine' og 'Jul i den gamle trædemølle'.

 21. 2010

  1. Pyrus og ikoniske nisser

   Pyrus er tilbage på skærmen sammen med Mille, Molly, Kandis og Gyldengrød i 'Pyrus i Alletiders Eventyr'.

    

   Det samme gælder for Hansi, Günther og Fritz i 'The Julekalender'.

 22. 2011

  1. Lars Hjortshøj som julemand

   Skuespilleren og komikeren Lars Hjortshøj spiller julemand i dette års julekalender 'Ludvig og Julemanden'. Julekalenderen handler om Ludvig og hans familie, der arver et gammelt kloster. Og så er julemanden sur, fordi han ikke kan få lov til at fejre sit 500-årsjubilæum.

 23. 2012

  1. Jul i Valhal

   Den nordiske mytologi fylder endnu engang i julen, da TV 2 genudsender 'Jul i Valhal'.

    

   Ligeledes giver nummeret 'Støvledans' fra 'The Julekalender' igen anledning til en svingom hjemme i de danske stuer.

 24. 2013

  1. Hjortshøj som julemand kommer i problemer

   Lars Hjortshøj spiller endnu engang julemand, da han i 'Tvillingerne og Julemanden' får brug for hjælp. Han har nemlig skrevet under på en kontrakt med spøgelset Dr. Schwartz uden at læse, hvad der stod i kontrakten først. Derfor bliver hans kone tryllet om til en gås, og han har nu brug for tvillingernes hjælp for at få hende tilbage i den rigtige form.

    

   2013 kunne de voksne igen se 'The Julekalender'.

 25. 2014

  1. Gensyn med Pyrus

   I 2014 var der endnu engang gensyn med drillenissen Pyrus i 'Alletiders Julemand'.

 26. 2015

  1. Ny julekalender hvor Rasmus Seebach står for musikken

   Julekalenderen i 2015 var 'Juleønsket', der handler om Julie, der gerne vil holde jul med hele sin familie.

    

   Titelsangen 'Lille Store Verden' er lavet af Rasmus Seebach.

 27. 2016

  1. 'Ludvig og julemanden'

   2016 bød for børnenes vedkommende på et gensyn med Lars Hjorthøj som julemand i 'Ludvig og Julemanden'. Første gang kalenderen blev vist på tv var i 2011.

    

   De voksne kunne hygge sig med genudsendelsen af 'Andersens Julehemmelighed' fra 1993.

 28. 2017

  1. 'Tinkas Juleeventyr'

   I 2017 stiftede Danmarks børn første gang bekendtskab med nissepigen Tinka i julekalenderen 'Tinkas Juleeventyr'. Sammen med Lasse fra menneskeverdenen forsøger Tinka blandt andet at løse gåden om nissernes tabte magi.

    

   For de voksne var det i 2017 tid til et gensyn med nisserne Fritz, Hansi og Günther og ægteparret Oluf og Gertrud Sand i De Nattergales 'The Julekalender'.

 29. 2018

  1. Gensyn med 'Julemanden'

   I 2018 stod den for børnenes vedkommende på et gensyn med både ‘Tvillingerne og Julemanden’, 'Ludvig og Julemanden' og den gode, gamle klassiker Pyrus i 'Alletiders Julemand'.

    

   De voksne kunne endnu en gang hygge sig foran skærmene med 'The Julekalender'.

 30. 2019

  1. Tinka vender tilbage i 'Tinka og Kongespillet'

   I 2019 vendte den populære Tinka igen tilbage på skærmen - denne gang i julekalenderen 'Tinka og Kongespillet'. 

    

   Derudover blev 'The Julekalender' genudsendt', og de mindste kunne hygge sig med 'Pyrus i alletiders eventyr'.