Vild med dans

Pladeselskabet græd, og telefonen var rødglødende - men Wafande fortryder ikke beslutningen, der ændrede hans liv

Sidste år kom Wafande med en udmelding om, at han ville stoppe den karriere, der tog fart i 2011. Og det var der en særlig grund til.

Wafande glemmer nok aldrig følelsen, han vågnede op med den morgen.

2019 havde stået på forårsturné og festivaler. Nu ventede endnu et efterår med koncerter, og så ville julefrokostsæsonen tage over.

Når han scrollede igennem kalenderen, var der hele tiden udsigt til et nyt job, et nyt møde, et nyt interview. Og i 2020 ville det starte forfra.

Faktisk havde han fået det, han havde drømt om. Men Wafande kunne ikke være i det længere.

Det var som om, han næsten ikke kunne trække vejret.

Så han var egentlig ikke i tvivl.

Farvel til scenen

Derfor blev 12. august 2019 dagen, hvor Wafande – uden at have talt med nogen om det – annoncerede sit stop fra karrieren som udøvende kunstner.

Det er over et år siden, og udmeldingen betyder, at den 37-årige sanger og sangskriver nu har spillet sin sidste officielle koncert.

Derfor bliver det også i 'Vild med dans', at danskerne ser Wafande optræde for sidste gang. I hvert fald for nu.

Om han går hele vejen til finalen, eller dansen slutter en af de kommende uger, er der ingen, der ved. Men når det sker, siger Wafande farvel til scenen på ubestemt tid.

Wafande og Mie Moltke havnede i omdans i sidste uges 'Vild med dans'. - Men det var en fin dans at ryge i omdans med, for jeg synes, den var skide sjov at danse, siger Wafande.

Og selvom beslutningen blev meldt ud så pludseligt, ligger der flere års overvejelser og frustrationer bag. Over en far, der ikke var der, og en karriere, der løb løbsk og blev for hård at være i.

Men ikke mindst stod det klart for Wafande, at han blev nødt til at sadle om, hvis ikke hans egen datter skulle komme til mangle sin far, ligesom han selv havde gjort det.

- Der var en masse rod hele tiden

Faktisk har Wafande aldrig været i tvivl om, at det bedste, man kan give sine børn, er tid.

Det lærte han nemlig selv på den hårde måde.

Han voksede op hos sin dansk-franske mor på Christiania og fik et nært forhold til sin stedfar, som lærte ham at cykle og spille trommer. Men hans afrikanske far var svær at regne med.

BLÅ BOG: Wafande

Født 21. januar 1983 med navnet Wafande Jolivel Zahor. 

Voksede op på Chrisiania, men flyttede til Frankrig med sin dansk-franske mor, da han var otte år. 

Spillede på det franske U-landshold i basketball og havde fået et basket-scholarship i USA, men droppede det, da han fik mulighed for at bo sammen med sin afrikanske far i København. 

Brød igennem på den danske musikscene i 2011 med 'Gi' mig et smil' fra albummet 'Du ved det'. Siden har han udgivet endnu et album, samt en række singler og EP'er. 

Har været dommer i 'Voice Junior' tre gange og medvirket i to sæsoner af 'Toppen af poppen'. 

Han var musiker, og selvom han gav sin kærlighed til musikken, sin humor og meget andet videre til sin søn, var der også altid rod omkring ham. Han drak meget, røg meget og dukkede tit ikke op til aftaler.

Da Wafande var otte, flyttede faren tilbage til Tanzania, mens han selv flyttede med sin mor til Frankrig. Og i lange perioder var Wafandes far ikke en del af hans liv. Engang imellem tikkede et telegram ind med få sætninger.

Det skete, da Wafande blev storebror. Og på hans fødselsdage.

Wafande beskriver sig selv som en blanding af Danmark, Frankrig og Afrika. - Jeg er dansk i mit hjerte, fransk i mit pas og sort i min hud, har han tidligere udtalt.

Over de ni år, hvor faren boede i Afrika, besøgte Wafande ham tre-fire gange – og selvom han elskede sin far og så op til ham, var det langt fra altid sjovt.

Wafande husker, hvordan han som ni-årig glædede sig helt vildt til at komme på ferie og have flere måneder med sin far. Men da han nåede frem til lufthavnen i Dar es Salaam, var han der ikke.

Det var en rimelig rystende oplevelse at få som dreng

Waafande

I stedet blev Wafande hentet af en flok familiemedlemmer, han ikke kendte, fordi faren var havnet i fængsel under borgerkrigen i Rwanda. Der gik to uger, før han dukkede op, hvor Wafande måtte vente som et stort spørgsmålstegn, fordi han ikke talte swahili som resten af familien.

- Det var en rimelig rystende oplevelse at få som dreng. Og sådan var der bare en masse rod hele tiden, hvor jeg ikke rigtig vidste, hvilket ben jeg skulle stå på, siger Wafande, som dog ikke dengang tænkte dybere over forholdet til sin far.

Det var bare sådan, det var.

Selvom Wafande manglede sin far gennem sin opvækst og havde et turbulent forhold til ham, nåede de at få snakket ud før farens død i 2016.

Det var derfor først, da han selv blev voksen og stod midt i sin musikkarriere, at oplevelserne ramte ham.

Drømmen blev usund

Wafande voksede op med musik omkring sig, men at leve af den blev først for alvor en drøm for ham, da han som 18-årig lod en skolebus køre forbi uden at stige på.

Han droppede gymnasiet, fordi lysten til at lave musik tog over. Han ville signes på et pladeselskab og slå igennem i hele verden. Blive et kæmpe world hit wonder.

Wafande er vokset op med musik fra alle sider. Hans kærlighed til blues- og soulgenren stammer fra hans far. Hans stedfar lærte ham at spille trommer. Og hans mor tog ham med til koncerter, fra han var helt lille.

Han flyttede fra Frankrig til Danmark, og efter nogle år tog karrieren langsomt fart.

I 2011 brød han igennem med hittet 'Gi' mi et smil' og fulgte op med singlen 'Uartig', der resulterede i både guld- og platinplader. Det gav massevis af jobs. Ofte skulle han spille fem gange om ugen. Og i begyndelsen elskede Wafande hvert sekund i tourbussen.

Men hurtigt mærkede han også, at noget ikke føltes rigtigt.

I sin selvbiografi 'Se mig i dag' skriver Wafande blandt andet om, hvordan han farede vild i det ekstreme liv, der fulgte med. Hvordan successen gav uvant mange penge på kontoen, der resulterede i én lang celebration med dyre fester og drukture efter hver koncert.

Wafande har altid elsket at stå på scenen. Her ses han til Spot-festival i Aarhus i 2012.

Han kunne snildt fyre 20.000 kroner af på én aften, for det var nemt at lade sig rive med. Og jo højere han fløj, jo dybere blev hullet at kravle op ad dagen efter.

Det gik ud over Wafandes kreativitet, hans humør og hans overskud.

Derfor kæmpede sangeren med mange ting, da han en dag kom til at tale om oplevelserne fra sin barndom med en ven. I bogen beskriver han, hvordan det føltes som at "få et godstog i hovedet".

Men det blev starten på den erkendelse, der gav Wafande et vigtigt perspektiv både på karrieren og livet.

For han ville ikke være en af de musikere, der bukkede under som ung, fordi festen var for vild. Og han ville heller ikke byde sine egne børn at leve et utilregneligt liv, som hans far havde gjort det.

Og i slutningen af 2017 blev det umuligt for Wafande at ignorere de tanker. For her blev han far til datteren, Melodie.

Wafande og datteren Mélodie, som snart fylder tre år.

- Hun skulle ikke gå glip af sin far

Fra det øjeblik han fik hende, blev det sværere og sværere at være væk hjemmefra.

Og efter op mod ti år i tourbussen, var musikdrømmen også begyndt at blive et job som alle mulige andres.

Sådan havde han ikke lyst til, at det skulle være.

I lang tid havde Wafande derfor tænkt på at genopfinde sig selv for at genfinde kærligheden til musikken. Derfor var han begyndt at skrive sange for andre, til film og til reklamer. Og det gav han en følelse af frihed.

Han kunne skrive, hvad som helst uden at være hæmmet af sig selv og sit eget image som udøvende kunstner.

Det savn, jeg kunne genkende i mig selv, havde jeg bare ikke lyst til, at hun også skulle mærke

Wafande

Wafande begyndte at tænke, at det ville være både sjovere og mere menneskeligt at fortsætte karrieren som sangskriver.

På den måde ville han kunne være i studiet, når hans lille pige var i børnehave. Han kunne hente hende tidligt, og nogle dage ville han sågar kunne have hende med i studiet og vise hende instrumenterne.

- Det savn, jeg kunne genkende i mig selv, havde jeg bare ikke lyst til, at hun også skulle mærke. Hun skulle ikke gå glip af sin far. Og jeg kunne jo heller ikke være den bedste far i verden, hvis jeg ikke havde det super godt selv og med det, jeg lavede, siger Wafande.

Wafande og bulldoggen Fifa på gulvet. På væggen ses nogle af karrierens guld- og platinplader.

Derfor skulle hans liv ændres. Og det er det blevet siden den augustmorgen i 2019.

Så snart Wafande havde delt nyheden, var hans telefon rødglødende. Alle ringede til ham. Hvad skete der? Var han okay?

Hans manager var rystet, kontakter fra hans pladeselskab græd i telefonen. Heller ikke Wafandes mor eller søster vidste noget.

Men selv havde Wafande aldrig haft det bedre. Og sådan har han det stadig.

Har fundet peace

Hver morgen, når han vågner, er Wafande sikker på, at det var den rigtige beslutning, han tog.

Han har mere tid til sin datter og elsker, at de nogle dage bare kan stå op og lade humøret bestemme, om de skal bruge dagen på at ride på heste eller male med akvaral-farver.

Drengedrømmen om at blive et world hit wonder har han dog ikke glemt. Men han har fundet ud af, at der er forskellige måder at gøre det på.

- Lige nu er drømmen at skrive hits for de største artister i verden og blive kendt for det. Jeg gad da godt være sådan en bestillings-sangskriver, som lige bliver kaldt til Los Angeles, fordi der mangler noget til en sang. Så kommer jeg!, siger han og griner.

Wafande føler, han gennem karrieren har gjort sig erfaringerne til at hjælpe unge musikere med at realisere deres drømme. - Jeg vil gerne være den næste generations onkel Waf, siger han.

Han tror med andre ord ikke, at hans nye liv bliver mindre travlt. Men håbet er, at det bliver "mindre travlt på åndssvage tidspunkter". Og Wafande mærker allerede forandringen i sig selv.

Han mener, at han er blevet roligere, end han har været. For i stedet for at være frustreret og sur på livet, som han var for nogle år tilbage, så er han med egne ord "ret peace" med det hele nu.

Det er jo grunden til, at jeg ikke har lyst til at lave de samme fejl

Wafande

Selvom Wafande og hans far havde et turbulent forhold, nåede de at få snakket ud og finde forsoning før farens død i 2016. Og det betyder meget for Wafande.

I dag har sangskriveren en anden forståelse for det, hans far kæmpede med.

- Nu, hvor jeg selv er blevet voksen, ved jeg, at det er svært at forklare sine unger, hvad der gør, at man selv har sine issues. Og hvis jeg havde haft et liv som hans, havde jeg da helt sikkert også haft mine skavanker, siger han og understreger, at han alligevel har taget meget positivt med – selv fra det negative i sin opvækst.

For som han siger:

- Det er jo grunden til, at jeg ikke har lyst til at lave de samme fejl og grunden til, at jeg kan tage stilling til mit eget liv, som jeg gør nu.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.