GO'

Viggo Mortensen instruerer ny film om demens: - Jeg var ikke så tålmodig med min egen far

Viggo Mortensen brugte ikke kun alle sine erfaringer med demenssygdom i sin nye film. Han brugte også alle de penge, han tjente, fortæller han.

Da Viggo Mortensens for to år siden begravede sin far, havde han fået demens helt ind under huden.

To år før døde hans mor nemlig, der også var ramt af demens. Forældrenes sygdom har nu inspireret ham til hans nye film.

- Grunden til, at jeg ville fortælle denne historie, var, fordi jeg ville undersøge minder og følelser om mine forældre, og hvad jeg har lært af dem, lyder det fra Viggo Mortensen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Jeg var ikke altid så tålmodig, især ikke med min far

Viggo Mortensen, instruktør og skuespiller

Det er første gang, at Viggo Mortensen springer ud som filminstruktør, men samtidig også som komponist og manuskriptforfatter.

Filmen ‘Falling’ handler om den demensramte konservative far, Willis, der flytter fra landet for at bo med sin homoseksuelle søns familie i Los Angeles.

Og ligesom hovedrollen John, der spilles af Viggo Mortensen selv, har han skullet lære at være tålmodig og takle det at have en demensramt far.

Viggo Mortensen må i rollen som 'John' stå model til meget, da hans dementramte far flytter ind.

- Jeg var ikke altid så tålmodig, især ikke med min far, men det har John heller ikke været. Der er en scene i filmen, hvor han siger: ”Far, jeg gider ikke diskutere, som vi altid gør. Du kan sige hvad som helst til mig, ondt og ukorrekt, løgnehistorier, men jeg går ikke derhen", forklarer han.

Spiller selv med i filmen

I filmen spiller Viggo Mortensen over for sin ven og kollega Lance Henriksen, og det var da Viggo Mortensen øvede rollerne med filmens skuespillere, at han besluttede selv at spille med i filmen.

I rollen som den tålmodige søn, John, har Viggo Mortensen kunnet bruge sin egen erfaring som søn til både sin demensramte mor og far - også da han skrev manuskriptet til filmen og skabte karakterne, den demensramte far, Willis, og hans søn, John, og deres indbyrdes relation, lyder det.

Man vil have sin far eller sin mor, som de var før, men det er ikke muligt

KildeViggo Mortensen, instruktør og skuespiller

- Noget, jeg har lært gennem tiden, er, at man skal ikke korrigere dem. Hvis de kommer og siger: ”Jeg har snakket med Johnny i dag, og han har det godt”. I stedet for at sige: ”Nej, far, han døde for 35 år siden”, så sig: ”Nå, hvordan har han det?”, fortæller Viggo Mortensen.

Han har oplevet, hvordan både hans forældre, bedstefar og andre familiemedlemmer ændrede karakter og mistede hukommelsen, da de blev ramt af demens.

Lance Henriksen spiller den demenssyge Willis, som flytter hjem til sin søns familie, da han bliver ramt af demens.

Og det kan være svært at acceptere, hvilket hans karakter, John, også oplever i filmen:

- Det er noget, man skal lære undervejs, og det er svært. Man vil have sin far eller sin mor, som de var før, men det er ikke muligt, så man skal bare nyde og opleve det, man kan nu, fortæller han.

Vil fortsætte som instruktør

Falling’ har officielt premiere 5. november i Danmark, men den 62-årige skuespiller og nu instruktør håber, at der kommer flere film i fremtiden med ham i instruktørstolen.

Det er svært at lave film og at finansiere uafhængige film

Viggo Mortensen, instruktør og skuespiller

Som det ser ud nu, vil det dog kræve, at kommende film vil få bedre finansieringsmidler.

- Den betaling jeg fik som skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og komponist, alt det puttede jeg i filmen, for jeg havde ikke penge nok til at gøre den færdig ellers, forklarer Viggo Mortensen.

Viggo Mortensen og Lance Henriksen der i 'Falling' spiller over for hinanden, har kendt hinanden i mange år, fortæller Viggo Mortensen.

Alligevel føler han sig heldig over, at filmen er blevet en realitet efter flere forsøg:

- Det er svært at lave film og at finansiere uafhængige film. Jeg har lært fra nogle rigtig gode instruktører, og det har hjulpet mig med produktionsforberedelser og især med at kommunikere med holdet og med skuespillerne, slutter han.

Se interviewet med Viggo Mortensen i ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.