Deres skabere kalder dem “dybt usympatiske”: Kirsten Birgit og Rasmus Bruun vender tilbage på skærmen

'Den korte radioavis'-universet genopstår nu på tv. Men egentlig var det ikke meningen, at folk skulle kunne lide hovedpersonerne Kirsten og Rasmus.

Der er mange, der savner Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

Den fiktive seniorkorrespondent fra satireprogrammet ’Den korte radioavis’, der er kendt for sin særlige evne til at finde det ømmeste punkt i den offentlige debat, og stikke fingeren ind lige netop der.

Programmets trofaste fans savner hendes kompromisløse væsen, og ikke mindst hendes samspil med sin vattede redaktør Rasmus Bruun.

Det er i hvert fald Rasmus Bruun – den virkeliges - påstand.

Men noget tyder på, at både han og komikermakkeren Frederik Cilius Jørgensen, der er aktuelle satireprogrammet ’Fuld af Danmark’, også selv savner at træde ind i de to roller.

I hvert fald når vi ikke langt ind i dette interview, før de to begynder at udlægge, hvordan Kirsten Birgit og Rasmus Bruun hver især ville forholde sig til den verserende MeToo-debat.

- I gamle dage tror jeg, Kirsten ville have sagt ”nu er det gået for vidt.” Men nu tror jeg, hun ville gå ind i en form for blodrus. Og Rasmus ville gemme sig nede i et rævehul, mens bomberne sprang omkring ham. Han ville ryste i bukserne af skræk, hver gang døren smækkede, siger Frederik Cilius Jørgensen.

- Rasmus ville helt sikkert have en skjult MeToo-sag, siger Rasmus Bruun.

- Det har han jo faktisk, indskyder Frederik Cilius Jørgensen.

- Ja, svarer Rasmus Bruun, og tilføjer:

- Og så ville han også være meget rystet over sagen om Mads Aagaard (radiovært på P1, der står anklaget for krænkende adfærd red.), fordi de to nok ville være venner.

Genopfinder sig selv

Frederik Cilius Jørgensen og Rasmus Bruun er så vant til at være Kirsten og Rasmus, at de ved præcist, hvordan verden ser ud fra henholdsvis den underdanige nyhedsredaktør og skruppelløse stjernejournalists synspunkt.

De to karakterer, der har fem år og flere hundrede timers radio bag sig, er gået fra at være en løs ide i den absolut dårligste sendetid på radio til regulære kultfænomener, der har været beskyldt for at gå så langt over grænsen, at det tangerede mobberi og ondskabsfuldhed.

Nu har de to komikere imidlertid valgt at give Kirsten og Rasmus deres egen tv-serie, hvor de to skal prøve kræfter med en ny genre: livsstilsjournalistikken.

I TV 2 PLAY-programmet ’Fuld af Danmark’ tager det parret på en rundtur i Danmark for at besøge danske alkoholproducenter.

'Den korte radioavis'

Startede som radioprogram på Radio24Syv i februar 2015. Sendte dagligt frem til radioen lukkede i oktober 2019 - dog i en periode kun om fredagen i programmet 'Den korte weekendavis'.

 

Programmet handler om redaktør Rasmus Bruun (Rasmus Bruun) og seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cilius Jørgensen) og deres arbejde med at lave daglige nyhedsudsendelser. 

 

'Den korte radioavis'-universet tæller også radioprogrammerne 'Se Europa og dø', 'Mit livs sexferie' og 'Den korte coronavis', forestillingerne 'Det skide show' og 'Sommeren på Birgitø' samt bogen 'Det har jeg altid sagt'.

 

Programmet har vundet adskillige priser, blandt andet prisen som Årets komiker ved Zulu Comedy Galla i 2017.

Rasmus Bruun med det klare mål at genopfinde sig selv som journalist og komme tæt på den almindelige dansker, og Kirsten Birgit for at "drikke sig fuld på TV 2’s regning."

Fuld af Danmark

Idéen til at sende Rasmus og Kirsten ud på en betalt ferie fuldt forsynet med våde varer er en, de to længe har haft. Og som det meste andet, satireduoen står bag, er der hentet ikke så lidt inspiration i virkeligheden.

- Der er jo en genre af journalister, som har fået den helt geniale idé, at de vil vise danskerne verden fra den allersmukkeste side, og som dermed også selv kommer ud og oplever det, siger Frederik Cilius Jørgensen.

- Og det lugter jo lang væk af, at her er nogle journalister, som gerne vil på betalt ferie. Og det kunne vi godt tænke os at gøre grin med, tilføjer han.

Med det opdrag har de to optaget 12 afsnit rundt om i Danmark, hvor de besøger danske alkoholproducenter.

Der er slet skjulte referencer til tidligere livsstilsprogrammer som ’Anne og Anders’ med Anne Jernøe og Anders Agger og ’Jim og Ghita’ med Jim Lyngvild og Ghita Nørby, når Rasmus og Kirsten rejser rundt og prøvesmager alkoholiske drikke.

Nogle gange, kan man godt fornemme, at hun ikke er en 68-årig kvinde

Frederik Cilius Jørgensen

700 timer i radioen er ikke det samme som tv

’Fuld af Danmark’ er første gang, hvor Frederik Cilius Jørgensen har skullet spille Kirsten Birgit i længere tid ad gangen - komplet med fuld makeup, kostume og velvoksne kvindelige attributter.

Men selv om han har været Kirsten Birgit i over 700 timer på lyd, var det ikke uden problemer for den 34-årige skuespiller at spille en dobbelt så gammel kvinde på TV.

- Nogle gange, kan man godt fornemme, at hun ikke er en 68-årig kvinde. Og det er fordi, jeg simpelthen glemmer at spille gammel, forklarer Frederik Cilius Jørgensen.

- Jeg glemmer at tænke på, at hun jo måske nok har dårlige knæ eller ikke har så nemt ved at komme op, tilføjer han.

- Du rører også meget ved dine egne bryster, indskyder Rasmus Bruun og tilføjer:

- Det er der jo ikke så mange kvinder, der gør i virkeligheden.

- Ja, det er rigtigt. Det er fordi, Kirstens bryster er sådan nogle store rissække, som er virkelig tunge og varme at have på, siger Frederik Cilius Jørgensen.

Hvad synes Kirsten og Rasmus om...

Sangen 'W.A.P' af Carbi B. og Meghan Thee Stallion? 

 

Frederik: Kirsten synes, den er ekskluderende for dem, der ikke længere kan få en wet ass pussy. Det er simpelthen aldersdiskriminerende.

 

Rasmus: Rasmus synes, det er lækkert og spændende, at kvindekønnet kan have en direkte seskuealitet ligesom manden. 

Skulle ikke have brugt sit eget navn

Det lå egentlig ikke i kortene, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun skulle blive de ikoniske figurer, de er.

De startede i værste sendetid på Radio 24syv i 2015, hvor de mandag til fredag mellem 12 og 13 lavede ”korte, præcise nyheder” for rundt regnet nul lyttere.

De to satirikere havde fået en kontrakt på to måneder til at lave satire i den døde time midt på dagen.

Det var et frirum, og i starten var programmet præget af, at ingen vidste, at der var tale om satire, når de to fiktive journalister ringede rundt.

Og spørger man Rasmus Bruun og Frederik Cilius Jørgensen, om de havde troet, at de to karakterer fem år senere skulle have deres eget tv-program, er svaret et klart nej.

- Hvis vi havde vidst det, havde jeg jo nok ikke brugt mit eget navn, siger Rasmus Bruun.

Den fiktive Rasmus Bruun er en karakter, som både Kirsten Birgit og andre gerne tryner. Den virkelige Rasmus Bruun har oplevet, at folk også behandler ham sådan.

- Ja, det var en dummert, tilføjer Frederik Cilius Jørgensen.

- Jeg skulle nok have kaldt ham Karsten, siger Rasmus Bruun.

Over en årrække gik ’Den korte radioavis’ fra at været et eksperiment uden lyttere til landets mest populære satireprogram.

Faktisk voksede programmet sig på et tidspunkt større, end de to bagmænd syntes om.

Så var vi pludselig skolegårdens værste mobbere

Rasmus Bruun

”Er du totalt humorforladt, din idiot?”

Ifølge de to opstod der på et tidspunkt en offentlig konsensus om, at ’Den korte radioavis’ var noget, det ikke var tilladt at kritisere.

- Hvis nogen satte spørgsmålstegn ved noget, vi lavede, stod der et tæskehold klar til at sige: ”er du totalt humorforladt, din idiot?”. Og det brød jeg mig egentlig ikke om, siger Frederik Cilius Jørgensen og tilføjer:

- Folk må altså gerne synes, at det ikke er sjovt.

Det gik dog fra en yderlighed til en anden, da ’Den korte radioavis’ kom i hård modvind for at gøre grin med den socialdemokratiske politiker Henrik Sass i sommeren 2019.

Programmet modtog hård kritik for at sige i radioen, at Henrik Sass tog stoffer og havde et seksuelt forhold til ung mandlig partifælle.

Der var det som om, bægeret pludselig flød over.

- Så var vi pludselig skolegårdens værste mobbere, siger Rasmus Bruun.

- Ja, så åbnede Pandoras æske sig, og det væltede ud med folk, der endelig turde sige, at de ikke havde kunne lide os i årevis, siger Frederik Cilius Jørgensen.

Senere samme år stoppede programmet, da Radio24Syv lukkede efter at have tabt udbuddet om at drive en ny DAB-kanal. Dermed stoppede 'Den korte radioavis' i radioformat, men Rasmus Bruun og Frederik Cilius Jørgensen valgte at føre universet videre.

Vi har længe gerne ville nå det punkt, hvor folk begynder ikke at kunne lide Kirsten Birgit mere

Frederik Cilius Jørgensen

Alle elsker Kirsten

Det har aldrig været ideen med det grovkornede satireunivers, at være noget, som skulle dyrkes så bredt og så intensivt.

At Kirsten Birgit skulle vise sig at blive en karakter, folk ikke kunne få nok af, var heller aldrig meningen.

Faktisk er det kommet godt og grundigt bag på Rasmus Bruun og Frederik Cilius Jørgensen, hvor meget danskerne holder af hende.

For i øjnene på hendes skabere er både hun og Rasmus Bruun grundlæggende usympatiske karakterer.

- Kirsten er jo gået hen og blevet en meget likeable person, som folk virkelig elsker. Men hun er jo i bund og grund et ubehageligt og dybt psykopatisk menneske, siger Rasmus Bruun.

- Vi har længe gerne ville nå det punkt, hvor folk begynder ikke at kunne lide Kirsten Birgit mere, siger Frederik Cilius Jørgensen.

Det var blandt andet meningen med deres seneste show, 'Sommeren på Birgitø', hvor Kirsten Birgit viser sig fra en hidtil uset foruroligende side.

Hvad synes Kirsten og Rasmus om...

5G?

 

Rasmus: Rasmus har no problem overhovedet. Hvis det kan give hurtigere internet, så er det jo bare super.

 

Frederik: Kirsten er imod 5G, fordi det er Huawei, der har sat det op. Og hvis der er nogen, der skal stjæle vores data, så er det amerikanerne.

- Vi ville vi gerne have, at sympatien skulle tippe over mod Rasmus, siger Rasmus Bruun, inden Frederik Cilius Jørgensen fortsætter:

- Men ligegyldigt hvilke ord, vi puttede i Kirstens mund, eller hvilke gerninger, vi påstod, hun havde gjort, så syntes folk, det var fantastisk. Vi har arbejdet på at prøve at gøre hende så usympatisk, at folk begyndte at stå af. Men det er ikke lykkes os endnu, siger Frederik Cilius Jørgensen.

Hun kan altid pinpointe det absurde og hykleriske i situationen

Rasmus Bruun

De to ved dog også godt, hvor folkets sympati for Kirsten Birgit stammer fra.

- Hun er jo en kompleks person, og med tiden har hun fået noget modgang, og hun er ikke længere altid på det vindende hold, siger Frederik Cilius Jørgensen.

- Hun er stadig en karakter, hvor man altid glæder sig til at høre, hvad hun mener. Er hun mon for eller imod? Hun kan altid pinpointe det absurde og hykleriske i situationen, siger Rasmus Bruun.

Drivkraften

Netop trangen til at pinpointe magthavernes hykleri er også det, der igennem årene har drevet de to satirikere i deres arbejde.

Og noget andet, der driver de to, er deres egen indignation - og irritation - over tingenes tilstand.

Frederik Cilius Jørgensen kommer med et eksempel.

- Lige nu er jeg enormt irriteret over, at alle politikerne er kede af det hele tiden. Jeg synes, det er så irriterende, at lige meget hvad, de udtaler sig om, så er de overraskede og kede af det. Vi er ligeglade med, at du er ked af det! Hvad vil du gøre? Hvad rager det mig, at du er ked af det, siger Frederik Cilius Jørgensen.

Ramus Bruun griber den:

- Ja, og så siger de alle sammen ”Giv mig plads! Giv mig tid!”

Og sådan drejer samtalen sig ligeså stille tilbage på, hvad Kirsten og Rasmus mon ville mene, hvis de var her.

- Hvis vi skulle lave noget på det, så ville Kirsten have begået noget helt frygteligt, og så bare være enooormt ked af det, siger Frederik Cilius Jørgensen med Kirsten Birgits rungende altstemme.

Og så begynder de to ellers forfra med at udlægge verden fra Ramus og Kirstens synspunkt:

- Hvis vi skulle have dækket Jeppe Kofod-sagen nu, så havde Rasmus helt sikkert fundet et gammelt avisudklip frem, hvor Kirsten havde udtalt sig dengang i 2008, siger Frederik Cilius Jørgensen.

Rasmus Bruun griber den lynhurtigt:

- Ja, hvor hun udtaler, at hun overhoooovedet ikke kan se problemet.

'Fuld af Danmark' kommer hver lørdag på TV 2 PLAY. Se de to første afsnit nu.