Alene sammen

Datingkulturen dræber romantikken - derfor tager unge et opgør med Tinder

Mange datingapps er designet, så de nærmest modarbejder, at kærligheden kan opstå, mener antropolog.

Tinder og andre datingapps giver med et snuptag adgang til tusindvis af singler.

Græsset er altid grønnere ved det næste match

Jens, 27 år, om sine erfaringer med Tinder

Det kunne være opskriften på at finde kærligheden. Men mange ender i stedet med en skuffelse, fortæller antropolog Trine Demant, der har specialiseret sig i adfærd og relationer - særligt dating.

- Sat på spidsen, så minder det mere om en enarmet tyveknægt end en platform, der fordrer til at finde en, man passer romantisk sammen med, siger hun.

Netop den manglende succesrate har fået de fem unge i denne artikel til at droppe datingapps og søge kærligheden på en ny måde.

De har meldt sig til TV 2s kærlighedseksperiment ‘Alene Sammen’, som havde premiere på TV 2 PLAY torsdag.

Her har de chancen for at blive matchet med en partner, som de - ifølge eksperterne Trine Demant og parcoach Lars Møller - er romantisk kompatible med.

I stedet for at ende som en ulæst besked i Tinder-indbakken eller på en flygtig date skal de tilbringe ti dage sammen. Alene og isoleret på en øde ø vil de se, om forelskelsen kan opstå, når forstyrrende elementer som mobilen er efterladt på fastlandet.

Den hurtige og impulsive datingkultur skaber nemlig en lang række udfordringer i ens søgen efter en kæreste, mener Trine Demant. Og det kan andre singler også lære af - uden at tage ud på en øde ø.

Løbende i artiklen fortæller fem unge om deres erfaringer med datingapps - og hvorfor de har droppet det.

1. udfordring: Vi dømmer hinanden hurtigt og overfladisk

Populære datingapps som Tinder, Happn og Grindr har det tilfælles, at de er designet, så man lynhurtigt kan tage stilling til hinanden ud fra billeder.

Hvor mange unge singler er der?

Projekt SEXUS har kortlagt danskerne civilstatus baseret på 75.000 repræsentativt udvalgte respondenter.

Blandt de 15-24-årige er det 41 procent, der har en ægtefælle, fast partner eller kæreste - altså er der 59 procent singler i aldersgruppen.

Blandt de 25-34-årige er det 74 procent, der har en fast partner - altså 26 procent, der IKKE har.

Kilde: Projekt SEXUS

Det er næppe overraskende, at udseendet har en stor betydning - især i starten af en ny romantisk relation - men det har den bagside, at det opdrager os til at være overfladiske.

- Det er jo det, der gør Tinder mega god, hvis du leder efter hookups, hvor det måske handler mest om en fysisk tiltrækning. Det er bare en knap så god tilgang, når man forsøger at opbygge en romantisk relation, siger hun.

- Udvalget er så ekstremt stort på Tinder, og det kan være ret svært at afkode, hvem du romantisk klikker med, hvis du bare swiper løs.

“Det gode match” kræver i stedet, at man afsøger ens fælles værdier.

Bruger man lidt længere tid på hver profil, vil der oftest være mere substantielle ting at lære om mennesket bag: Kan vedkommende lide at rejse ligesom dig selv? Er det et familiemenneske? Går han eller hun i byen, modsat hvad du kan lide? Har I fælles interesser?

2. udfordring: Vi vil noget forskelligt

Otte ud af ti singler mellem 15 og 34 år svarer ja til, at de lige nu og her gerne ville være i et fast forhold. Det viste det omfattende Projekt SEXUS, der i 2019 kortlagde danskernes sex- og samliv.

Taget det i betragtning virker det paradoksalt, at Tinder har fået ry som en app, hvor i særlig grad kvinder oplever at modtage direkte invitationer om uforpligtende sex.

Jeg har følt mig skamfuld, når jeg har skrevet med flere kvinder på én gang

Meick, 29 år, om sine erfaringer med Tinder

Ifølge Trine Demant betyder den meget indlejrede "hurtighedskarussel" i appen, at ens intentioner kan være meget skiftende.

- Det ene øjeblik kan man søge et langvarigt forhold, det næste øjeblik noget kortvarigt, og det kan skifte fra match til match, siger hun.

Når man lærer et nyt menneske at kende vil det oftest afføde forvirring over signaler og interesse, understreger hun.

Ved tidligt i kontakten at give tydeligt udtryk for, hvis man ønsker og søger noget seriøst, undgår man i første omgang at bruge tid på matches, som eksempelvis kun søger en sexpartner.:

- Man kan også signalere, hvilken type relation, man ønsker, ved at foreslå en date, der ikke foregår hjemme hos en af jer på sofaen. Det kan være en gåtur i naturen eller at besøge et museum. Det er altid mere seriøst at være ude og i dagslys - og fælles om at opleve noget sammen, siger Trine Demant.

3. udfordring: Tålmodigheden går fløjten, når tilbuddene står i kø

Det første møde er på mange måder afgørende i en ny relation. Hvis I har mødtes på Tinder har i allerede givet udtryk for en gensidig interesse, da I matchede. I ved måske lidt om hinanden ud fra en besked-korrespondance.

Jeg har altid ledt efter én, som er villig til at lære mig at kende over mere end én date

Rosita, 27 år, om sine erfaringer med Tinder

Men ved første møde er relationen stadig ekstremt sårbar - især hvis et nyt match blinker i lommen og tilbyder øjeblikkelig tilfredsstillelse.

- Det er så underholdningsdrevet, at det for mange giver et kick, når en ny date er i hus. Det gør os tilbøjelige til at vælge til eller fra meget hurtigt. Hurtigere end man overhovedet ved, om man kunne blive noget godt sammen, siger Trine Demant.

Der lægges ikke op til tålmodighed, og hvis ikke kemien er der med det samme, er det nemt at gå videre til den næste.

Hvad skal der så til? Skal man blive ved med at se en person, man ikke er helt oppe at ringe over?

Det findes der ikke et entydigt svar på.

Den vigtigste pointe fra Trine Demant er, at man i hvert fald ikke kan forvente, at alt er perfekt. At der er passion, grin, åbenhed og resonans fra starten. Og det må man acceptere, hvis man skal finde en kæreste.

- Det er vigtigt at sætte tid af til at mødes og finde plads til at ses i hverdagen. Det er her, man opdager, om relationen har et potentiale til at udvikle sig. Det handler ikke kun om flirt, forelskelse og god sex, men også om respekt og tryghed i relationen, om man har det sjovt, og hvordan man får hinanden til at shine som mennesker, siger Trine Demant.

Det er grunden til, at parrene i 'Alene sammen' skal være sammen i ti dage og ikke 42 minutter, som en undersøgelse har vist, at den gennemsnitlige date varer.

Masser af par har fundet hinanden via appen, men når man til et punkt, hvor man bliver opgivende omkring sin dating, så anbefaler Trine Demant at give swipe-fingeren en pause.

- De bedste chancer for at finde kærligheden opstår der, hvor vi befinder os i hverdagen, og hvor nysgerrighed og sympati mellem mennesker opstår af sig selv, siger hun.

Det kan være ens frivillige arbejde, tennisklubben, studiet eller ved arrangementer hos ens venner.

Følg singlerne i kærlighedseksperimentet 'Alene sammen' på TV 2 PLAY.