Landmand søger kærlighed

30-årig landmand åbner op om sin store sorg - og hvad den har gjort ved ham

Mads Højbjerg Pedersen har igennem 'Landmand søger kærlighed' haft svært ved at give sig hen til sine bejlere. Nu forklarer han hvorfor.

Nogle oplevelser i livet sætter sig så dybt i en, at de bliver en del af den, man er.

Det er ikke nødvendigvis noget, man går og skilter med eller tænker på hele tiden. Alligevel gennemsyrer det ens værdier på en måde, der ikke er til at ignorere.

Jeg blev så ked af det dengang. Det bliver jeg stadig

Mads Højbjerg Pedersen, landmand i 'Landmand søger kærlighed'

En sådan oplevelse har landmanden Mads Højbjerg Pedersen haft.

Seerne har igennem 'Landmand søger kærlighed' mødt ham som en perfektionist, der går op i sit økologiske landbrug med liv og sjæl. En ung mand, der har styr på sundhed og ved, hvad han leder efter.

Men den sårbare side har han ikke vist. Hverken på skærmen eller over for sine bejlere.

Årsagen er netop at finde i fortiden. Det betror han til vært Lene Beier i aftenens afsnit, da hun spørger ind til ham.

- Vi har talt om det, lige siden første gang vi mødte hinanden. Man kan mærke, at du beskytter dig selv. Der er ligesom et panser rundt om dig. Er det stadig der?, spørger hun.

- Ja, lyder svaret.

- Har de (bejlerne, red.) fået lov at komme bag det skjold?

- Nej, ikke rigtigt.

- Hvorfor er det der? Skjoldet? fortsætter hun.

Og her fortæller landmanden om det, der har haft stor indflydelse på både hans livsstil og hans kærlighedsliv, siden han var 24 år.

- I en ung alder fik min kæreste kræft, og når man er så ung, ved man ikke, hvad man skal. Jeg blev så ked af det dengang. Det bliver jeg stadig. Det holder én igen, siger han og fortsætter:

- Så gik vi fra hinanden. Jeg kunne ikke holde det ud, og det er svært at sige, når en ligger og er så syg. Det kan man simpelthen fortryde så mange gange bagefter.

Mads Højbjerg Pedersen har båret rundt på dårlig samvittighed og sorg lige siden.

- Det er det, der gør, at du ikke tør åbne dig op og fortælle, hvem du virkelig er?, spørger Lene Beier.

- Det sidder bare så dybt.

Kærligheden gør en sårbar

30-årige Mads Højbjerg Pedersens tidligere forhold sluttede for seks år siden i dag.

Omstændighederne omkring forløbet og deres forhold ønsker han ikke at uddybe af hensyn til hendes familie. Kun at sygdommen endte med at koste den unge kvinde livet.

- Hun betød virkelig meget for mig, og jeg var aldrig ligeglad med hende, selvom vi ikke var sammen mere, siger han.

Det er først de seneste år, at han er begyndt at lede efter kærligheden og date igen.

Han mærker dog stadig, at der er nogle usynlige bånd, som holder ham tilbage i nye relationer.

Det er svært at sætte ord på, synes han, men han beskriver, at han mærker en modstand i sig selv, når en ny kvinde begynder at komme ind under huden på ham. Det skaber risikoen for at miste kontrollen over sine følelser og blive såret dybt, hvis det ikke holder.

- Jeg tror, at jeg holder lidt igen, fordi jeg er bange for at miste. Jeg tør ikke give mig selv hen til en anden, siger han.

Samtidig ved han godt, at han netop er nødt til at blotte sig lidt, hvis han skal opbygge den dybe relation, der med tiden kan blive til et forhold.

De to modstridende behov har været svære at gå med, indrømmer han.

Leder efter hende, som han kan tilbringe livet med

I 'Landmand søger kærlighed' lyder det blandt andet fra bejleren Merle Etlar Eriksen, at hun har svært ved at læse Mads Højbjerg Pedersen.

Han er imødekommende og høflig, synes hun, men hvordan han inderst inde har det med hende og Anna Schønebeck - de sidste to bejlere tilbage på hans gård - er hun meget i tvivl om.

- Jeg er nok ikke typen, der viser alt, hvad jeg tænker og føler udadtil, siger han.

At melde sig til 'Landmand søger kærlighed' er for Mads Højbjerg Pedersen en måde at udfordre den side af sig selv, som han har båret med sig så længe.

Desuden ønskede han at komme udenom den uforpligtende dating, som, han oplever, er normen blandt mange jævnaldrende på datingapps som Tinder.

Den næste kæreste, jeg finder, er forhåbentlig den sidste

Mads Højbjerg Pedersen

Netop på grund af sin historie leder landmanden ikke bare efter en kæreste. Hans mål er at finde den helt rigtige - hende, han kan forestille sig at tilbringe resten af livet med og stifte familie med.

- Den næste kæreste, jeg finder, er forhåbentlig den sidste, for det sidste, jeg ønsker, er at miste igen, siger han.

Han forestiller sig, at den rigtige for ham er én, der forstår de værdier, som han i særdeleshed har dyrket siden det svære forløb med sin ekskæreste.

Et sundt liv er vejen videre

At have sygdom inde på livet har gjort Mads Højbjerg Pedersen og hans familie meget bevidste om deres livsstil.

Hans ekskærestes kræftsygdom var på ingen måde forårsaget af livsstilsfaktorer, men for landmanden er sund, økologisk mad og sunde vaner en måde at værne om sit eget og sine nærmestes liv.

- Jeg har prøvet at gøre min oplevelse til en læring i livet. For mig betyder det meget, hvad man gør ved sin krop for at passe på sig selv. Det har præget mit liv lige siden, siger han.

Det er også forklaringen på, at han i 'Landmand søger kærlighed' flere gange italesætter, at han søger en “naturlig pige”.

Om det er 27-årige Merle Etlar Eriksen eller 30-årige Anna Schønebeck, som han tager med på romantisk weekend, skal han vælge i aftenens afsnit.

Han er dog nødt til at gøre noget for sig selv, inden han tager valget, understreger vært Lene Beier.

Hvis han skal give sig selv chancen for at blive forelsket, er han nødt til at tilgive sig selv for det, der skete for seks år siden.

- Du var ung, Mads, siger hun.

- Det er du på et eller andet tidspunkt nødt til at tilgive dig selv. Du har fortjent en fremtid og at komme videre med dit liv, siger hun.

Om landmanden kan det, ved han ikke, men han ved, at han nu føler sig klar til at finde kærligheden igen.

Se 'Landmand søger kærlighed' på tirsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.