Underholdning

Storfilm udskydes på stribe: - Hele blockbuster-året bliver aflyst

Havde du glædet dig til at se Timothée Chalamet i 'Dune', Robert Pattinson i 'The Batman' og Daniel Craig i 'No Time to Die', må du væbne dig med tålmodighed.  Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik / Ritzau Scanpix

De store filmselskaber holder på deres filmsatsninger af frygt for billetflop under coronapandemien, siger filmredaktør. Det gør ondt på biograferne.

De seneste uger har været fyldt med gentagne lussinger til alle dem, der så frem til at hygge sig med store Hollywood-produktioner i biografmørket.

På grund af coronapandemien bliver storfilm udskudt på stribe. Senest er premieren på superheltefilmen 'The Batman', hvor skuespiller Robert Pattinson har hovedrollen, blevet rykket fra oktober 2021 til marts 2022.

Biograferne er de helt store tabere. De bløder lige nu

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

Men også storfilm som Bond-fortsættelsen 'No Time to Die', science fiction-filmen 'Dune', opfølgeren 'Avatar 2' og Marvel-filmen 'Black Widow' skriver sig ind i en lang række skuffende udskydelser for biografer og filmselskaber verden over.

- Lige nu sker der det, at Hollywood river hele 2020 ud af kalenderen, og vender deres øjne mod 2021. Hele blockbuster-året bliver aflyst, siger filmredaktør på Soundvenue, Jacob Ludvigsen.

- Biograferne bløder

Det har allerede fået konsekvenser for mange udenlandske biografer. Senest har Cineworld, der er en af verdens største biografkæder, valgt at lukke alle biografer for en periode. En beslutning, der har ført til 45.000 fyringer for selskabet, skriver The Guardian.

- De fleste filmselskaber skal nok klare det med en masse kapital i ryggen. Men biograferne er de helt store tabere. De bløder lige nu. Det er storfilm som de udskudte her, der driver mange biografers forretning, siger Jacob Ludvigsen.

Grunden til, at de store filmselskaber lader biograferne hænge uden kommende storfilm på tapetet, er ifølge filmredaktøren, at de frygter et svigtende billetsalg.

Mange biografer i udlandet - især USA - holder stadig lukket på grund af coronapandemien. Og det har afgørende betydning for de mange udskydelser, at folk ikke kan eller tør sætte sig til rette med popcorn foran det store lærred.

- Filmselskaberne holder filmene tilbage, indtil tingene ser mere normale ud. Alle havde regnet med, at 'Tenet' ville trække folk i massevis i biografen. Men den floppede, og det har skræmt Hollywood, siger filmredaktøren.

Christopher Nolan-filmen 'Tenet' blev før premieren spået til at være et af årets helt store film i biografer verden over. Men billetsalget på den mere end 1,2 milliarder kroner dyre film har især i USA været skuffende, skriver The New York Times.

Vi har haft en forfærdelig sommer og efterår

Lars Werge, direktør i Danske Biografer

Et "sort" efterår

Vendes øjnene mod Danmark, finder Jacob Ludvigsen dog trøst i, at de fleste biografer rundt om i landet holder åbent.

Det betyder blandt andet, at foromtalte 'Tenet' har været en stor succes i Danmark på trods af skuffelsen internationalt. Samtidig har Thomas Vinterbergs publikumdarling ’Druk’ vist, at de filmglade danskere rent faktisk er villige til at slå enden i de bløde biografsæder på trods af risikoen ved coronavirus.

Det er dog en ringe trøst, understreger filmredaktøren.

- Glæden strækker sig jo kun et vist stykke. For selvom de kan trække folk til lige nu, sidder biograferne altså og kigger ind i et sort efterår, hvor de mangler de store film, siger han.

Danske biografer i knibe

Der er heller ikke megen positivitet at spore ved brancheforeningen for landets biografer.

Ifølge Lars Werge, der er direktør i Danske Biografer, ligger landets biografer på under 50 procent af billetsalget i 2019.

Det skyldes hovedsageligt færre film i biograferne og færre gæster på grund af restriktioner, lyder det.

- Vi har haft en forfærdelig sommer og efterår, og det her hjælper bestemt ikke på det, sagde direktøren fredag til Ritzau om forsinkelsen af Bond-filmen.

Biografer er ikke omfattet af forsamlingsforbuddet, hvorfor der gerne må være flere end 50 personer i en sal, hvis afstandsreglerne overholdes.

Retningslinjer fra Kulturministeriet dikterer, at der skal være en meters afstand fra midten af et sæde til midten af det næste i danske biografer.