Underholdning

Brugte islamisk vers ved undertøjsshow – nu undskylder Rihanna til alle muslimer

Rihannas lingerie-show ’Savage X Fenty’ havde premiere 2. oktober. Men det var ikke alle, der tog lige godt imod det.  Angela Weiss / Ritzau Scanpix

Brugen af den religiøse tekst i forbindelse med et undertøjsshow kan ses som en provokation, siger professor.

- Vi forstår, at vi har såret mange muslimske brødre og søstre, og det er jeg utroligt ked af.

Ovenstående tekst pryder tirsdag sanger og iværksætter Rihannas Instagramprofil.

Her undskylder hun for at have gjort brug af en islamisk hadith i forbindelse med sit lingerieshow ’Savage X Fenty’, der fredag havde premiere på streamingtjenesten Amazon Prime.

Vigtige hellige tekster

Under showet dansede modeller iført tøjmærkets undertøj til 2017-sangen ’Doom’ af producer og sanger Coucou Chloe. En sang, der indeholder brudstykker af en islamisk hadith.

En hadith er en del af en samling tekster, der menes at være profeten Muhammeds talte ord, fortæller professor i koran- og islamstudier ved Københavns Universitet Thomas Hoffmann.

- Det er for muslimer det næsvigtigste religiøse skrift efter Koranen. Så de betyder rigtig meget, siger han.

Spot til skade

Derfor er der flere udfordringer ved showets brug af de samplede hadither. For det første er det ifølge professoren generelt kontroversielt at sætte musik til religiøse tekster i islam.

Men sammenhængen, musikken bliver brugt i, spiller også en rolle.

- Det føjer jo spot til skade, at det bliver brugt i et undertøjsshow med letpåklædte damer. Inden for islam er der et dydighedsideal, hvor man ser fordømmende på seksualisering af kvindekroppen, siger Thomas Hoffmann og fortsætter:

- Derfor ses den her form for dans og pop i relation til troen som en provokation.

Det arabiske vers, der blev brugt i sangen, er en del af en hadith om dommedag, skriver BBC.

- Islam er ikke æstetik

Sangerens mode- og skønhedsmærke Fenty er tidligere blevet rost for sit engagement for at fremme mangfoldighed, hvor mange kvinder af forskellige etniciteter og plus-size-modeller indtager catwalken.

Men fredagens show har formået at træde flere af sangerens muslimske følgere over tæerne.

Én af dem er den 26-årige beautyblogger Hodhen Liaden, som kalder det ”et fejltrin”, at sangen er blevet inkluderet i Fentys online catwalkshow.

- Islam er ikke en æstetik, religion er ikke en æstetik. Hylder du rent faktisk folk som mig, eller ser det bare godt ud for dig?, siger hun i et interview med Radio 1 Newsbeat.

Bloggeren siger yderligere, at hun finder det ”forfriskende”, at der kommer en undskyldning fra Rihanna i kølvandet på showet.

Efterfølgende har også sangeren Coucou Chloe undskyldt for sangens brug af versene.

Hun var ikke klar over, at brudstykkerne stammede fra den islamiske hadith, lyder det på hendes Instagram.