Underholdning

'Teori' kendt fra ny dansk film – hvad skal du drikke for at holde promille på 0,5?

I bunden kan du beregne, hvad der skal til, for at du kan bevare en promille på 0,5 gennem en dag.

Er mennesket født med en halv promille for lidt?

Det spørgsmål har i den seneste tid været på manges læber, efter den kontroversielle teori er blevet fremlagt i Thomas Vinterbergs nye film, 'Druk', der er set af flere end 250.000 danskere.

Idéen bag kommer fra den norske psykiatriprofessor Finn Skårderud og går ud på, at mennesket skulle fungere bedre med en promille på 0,5. I filmen kaster hovedpersonerne - fire midaldrende gymnasielærere - sig ud i at afprøve hypotesen.

Men er der noget om snakken? Har det skadelige konsekvenser? Og hvor meget skal der egentlig til?

Det kan du blive klogere på herunder.

Fakta om 'Druk'

'Druk' er et drama af instruktør Thomas Vinterberg med skuespillerne Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe og Maria Bonnevie i de bærende roller.

 

Filmen handler om fire gymnasielærere og venner, der beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt.

 

Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige.

I takt med at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen og af sporet for andre.

 

Filmen havde premiere i Danmark 24. september 2020. 

Er det sandt?

Først og fremmest en lidt punkterende nyhed.

Finn Skårderud - manden bag idéen - har selv for flere år siden afvist, at påstanden er fremlagt som en teori. Det skriver Videnskab.dk.

De famøse tanker blev derimod udgivet af psykiateren som en del af en tankerække i et længere forord til bogen 'Edmondo de Amicis - om vinens psykologiske virkninger'.

Og selvom tankeeksperimentet er interessant, er mennesket ikke født med en halv promille for lidt, lyder det fra Janne Schurmann Tolstrup, der er professor fra Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

- Det er det pure opspind. Det giver helt grundlæggende ikke mening fra et biologisk synspunkt, siger hun til TV 2.

Hvis man skal drikke det hver eneste dag, er det jo et kæmpemæssigt forbrug

Janne Schurmann Tolstrup, professor

Er der positive effekter af det?

Dog kan det på nogle punkter føles, som om tingene glider lidt nemmere med en lav promille i blodet, siger professoren. Selvom hun stærk fraråder at kaste sig ud i det våde projekt, understreger hun, at der også er mange fordele ved de sprittede væsker.

Især hvis man rammer det, der i forskningen kaldes 'the sweet spot'. Det er ifølge Janne Schurmann Tolstrup det promillemæssige sted, hvor en person stadig har intakt dømmekraft og er ved sit fulde fem, men hvor kroppen samtidig er begyndt at slappe mere af.

- Humøret bliver også lidt højere. Mange kender nok den følelse fra, hvis man lige får et glas vin på en fredag eftermiddag. Man bliver bare lidt mere åben, siger hun.

Og så peger meget evidens ifølge Janne Schurmann Tolstrup på, at kreativiteten kan blomstre, når alkoholen ryger indenbords. Indtil niveauet kapper over, promillen bliver for høj, og tilstanden i kroppen bliver for sløret.

Den afdøde danske forfatter Jan Sonnergaard talte eksempelvis åbent om, hvordan alkohol var en kreativ hjælp for ham. Store personligheder som forfatter Ernest Hemingway og den britiske politiker og premierminister Winston Churchill efterlader også et eftermæle om, at de ofte tyede til flasken.

Hvordan påvirker det sundheden?

På trods af en mulig stigende kreativitet er Skåderuds tanker dog ikke en sundhedsmæssig holdbar løsning, lyder det fra Janne Schurmann Tolstrup.

Ud over at være et afhængighedsskabende stof kan alkohol nemlig være årsag til omkring 60 forskellige sygdomme. Blandt andet sinds- og adfærdsmæssige lidelser, kræftsygdomme, hjertekar-sygdomme og udfordringer med at få børn.

Samtidig vil den positive effekt af alkoholen ifølge professoren aftage, i takt med at kroppen vænner sig til de procentholdige drikke.

- Man oplever i høj grad følelsen af opstemthed, mens promillen er op vej op. Men på den anden side af stigningen vil det ikke føles på samme måde. Heller ikke hvis du holder promillen stabilt. Man beholder ikke den rare følelse i længden, siger hun.

Hvor meget alkohol skal der til?

Det er da heller ikke småting, der skal indtages, hvis man gennem en dag skal holde en stabil promille på 0,5.

Ifølge Janne Tolstrup skal der drikkes omkring én genstand i timen for at opretholde niveauet. Hvis der drikkes fra klokken otte om morgen til klokken otte om aftenen, løber det op i 12 genstande. Tillagt selvfølgelig de cirka to genstande, der for de fleste skal til for at nå op på promillen i første omgang.

- Hvis man skal drikke det hver eneste dag, er det jo et kæmpemæssigt forbrug, siger hun.

Professoren understreger dog, at der er utrolig stor forskel på, hvordan kroppen reagerer på alkohol, og hvor hurtigt det forbrændes. Her spiller blandt andet fedtprocent, muskelmasse, aktivitetsniveau og indtag af mad ind.

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen for det maksimale antal genstande ligger på 14 genstande for mænd og syv genstande for kvinder - om ugen vel at mærke.

Herunder kan du få et fingerpeg om, hvad der skal til, for at din promille ligger på 0,5 gennem en dag.

Beregn din promille

Testen bør ikke bruges til at vurdere, hvornår du igen kan køre i bil, da den er baseret på gennemsnitsvariabler fra sundhed.dk og ikke alle forbrænder alkohol i samme hastighed.

Testen tager desuden ikke højde for fysisk aktivitet i forbindelse med alkoholindtaget. Tag derfor bus, tog eller taxa i stedet, hvis du er i tvivl. Også dagen derpå. Husk, at du stadig kan blive straffet for promillekørsel, hvis du kører usikkert - også selvom du er under 0,5.