Underholdning

Thomas Vinterbergs afdøde datter skulle have haft en rolle i hans nye film

Den danske alkoholkultur tages under kærlig og kritisk behandling i Thomas Vinterbergs nye film.

Thomas Vinterbergs 13. spillefilm, 'Druk', har en særlig betydning for instruktøren. For det var den, hans datter, Ida Vinterberg, bedst kunne lide.

- En af de største fans af projektet helt fra start var min datter. Hun følte sig set, tror jeg. Og hun skulle også have været med i filmen, siger Thomas Vinterberg.

Men datteren nåede hverken at spille med i eller at se den færdige film, for hun blev sidste år dræbt i en voldsom bilulykke i Belgien.

- Hun døde undervejs i optagelserne, og derfor har jeg og de andre lavet filmen til hende. Og jeg kommer ikke til at lave en film igen, der har den samme betydning for mig, siger han.

Gymnasietradition gav Vinterberg idé

Thomas Vinterberg har haft ideen til en film, der skulle være et danmarksportræt med alkohol som omdrejningspunkt, i mange år.

Men det var først i et øjeblik i selskab med Ida, at han besluttede sig for at realisere dem.

De havde besøg af "en lille, kvindelig, vegansk manuskriptforfatter fra Hollywood", der spurgte, hvad datteren skulle lave de næste dage.

Ida Vinterberg fortalte, at hun skulle løbe rundt om Gentofte Sø og drikke en kasse øl på tid - en tradition på hendes gymnasium. Det gav bonuspoint, hvis man brækkede sig synkront, fortalte Ida Vinterberg manuskriptforfatteren.

- Så kiggede den her amerikaner på mig med et blik, der sagde: "Hvornår griber faren ind? Hvornår forhindrer han, at det her menneske på 50 kilo - inklusiv skoletaske - i at drikke en kasse øl?". Men det gør han ikke, for han er dansker, siger Thomas Vinterberg:

- Der gik det op for mig, at det her var en spejling af Danmark og vores drukkultur. At vi har noget helt særligt på færde herhjemme. Og det fik mig til at gå i gang med filmen, siger han.

"Alkohol kan skabe ægteskaber og slå mennesker ihjel"

Filmen 'Druk' handler om fire gymnasielærere og venner, der er gået i stå midt i deres liv. Derfor beslutter de sig for at teste en teori fra en norsk filosof om, at mennesket er født med en alkoholpromille, der er 0,5 for lav, og derfor øger de indtaget af våde varer.

Alt føles pludseligt lettere og mere frit for filmens hovedpersoner, der spilles af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe.

Oprindeligt var filmen tænkt som en hyldest til alkoholen, og som Thomas Vinterberg bemærker, kender han ikke nogen i sin omgangskreds, der havde mødt hinanden ædru.

Bagsiden og slagsiden af fænomenet druk, var imidlertid for stor til, at den kunne ignoreres, og alkohol-indtaget får således også konsekvenser for filmens fire hovedpersoner.

BLÅ BOG - Thomas Vinterberg

  • Født 19. maj 1969.
  • Blev optaget på Den Danske Filmskole i København i 1989 som den yngste elev nogensinde. 
  • Stiftede i 1995 Dogme95 sammen med Søren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring og Lars von Trier.
  • Hans debutfilm var 'De største helte', mens hans gennembrudsfilm var 'Festen' i 1998, der vandt en lang række priser. 
  • Har blandt andet instruereret 'Dear Wendy', 'Kollektivet', 'Jagten' og 'Submarino'.

- Vi var nødt til at afsøge hele sandheden om alkohol. Det er interessant, at det, der kan opildne samtaler og skabe ægteskaber, også kan være med til at ødelægge familier og slå mennesker ihjel, siger Vinterberg.

Ikke en løftet pegefinger

Thomas Vinterberg understreger, at filmen ikke skal ses som en løftet pegefinger, men som et nuanceret billede på alkoholkulturen i Danmark.

- Spiritus betyder andet end alkohol. Det betyder også ånd og inspiration, det ligger også i spiritus, siger han, og understreger, at filmen ikke kun handler om at drikke.

- Forhåbentligt om mere end det. En film som handler om livet. Ikke bare om at være i live, men at gribe livet, siger Thomas Vinterberg.

'Druk' kan ses i biograferne fra 24. september.