Forsanger Niels Brandt fra The Minds of 99 ved bandets koncert i Dodekalitten i august 2019.
Underholdning

Otte års arbejde skulle have kulmineret i aften - i stedet fandt de fem venner en anden vej

The Minds of 99 er blevet kaldt årtiets vigtigste danske rockband. Men hvad gør man, når den ene ting, man har satset på i 2020, bliver taget fra en?

Lørdag aften skulle fem venner have stået på en meget stor scene foran flere end 38.000 mennesker.

Som kun det andet danske band nogensinde skulle The Minds of 99 have været hovednavn i Parken. En scene, der er forbeholdt verdensstjernerne. Og hvor Volbeat hidtil er de eneste danskere, der har optrådt.

Koncerten skulle have været kulminationen på et vildt år for bandet.

I oktober sidste år vandt The Minds of 99 prisen som årets danske rocknavn ved Danish Music Awards, og albummet 'Solkongen' blev årets danske album.

The Minds of 99 da de modtog prisen som årets danske rocknavn ved Danish Music Awards i oktober 2019.

Soundvenue udnævnte dem som "årtiets vigtigste danske rockband", og i november spillede de for 17.000 mennesker i et udsolgt Royal Arena i København.

- Det gav et kæmpe selvtillidsboost, hvor man godt kunne have en følelse af, at nu kunne det ikke blive vildere. Men så blev det lige lidt vildere, fortæller forsanger Niels Brandt i dag.

Højdepunktet skulle have været at samle alle fans til én kæmpe fest under ét tag 12. september 2020.

Men for tre uger siden måtte bandet kaste håndklædet i ringen.

Koncerten i Parken kunne ikke lade sig gøre på grund af corona og det stigende smittetryk.

Sådan en besked ville slå de fleste ud, der har satset alt på én ting. Det gjorde det også for bandet. I et kort øjeblik.

Forsanger Niels Brandt under bandets optræden ved Danish Music Awards 2019.

På vej mod stjernerne

Drømmen om at spille i Parken opstod, da de i efteråret 2019 skulle finde et spillested til deres næste store koncert. Det skulle være større end Royal Arena, var de enige om.

The Minds of 99

Blev dannet i 2012 og slog igennem i 2013, da de vandt P3’s Karrierekanonen.

Består af forsanger Niels Brandt, trommeslager Louis Clausen, guitarist Anders Folke Larsen, bassist Asger Møller Wissing og keyboardspiller Jacob Bech.

Har udsendt tre albummer og står bag sange som 'Hurtige hænder','Stjerner på himlen' og 'Alle skuffer over tid'.

Har vundet flere priser herunder P3 Guld, Danish Music Awards og Steppeulven.

Er netop udkommet med koncertfilmen 'The Minds of 99 - Solkongen Live fra Dodekalitten', som kan ses på TV 2 PLAY.

Spiller i Parken 11. september 2021. Billetsalget starter 2. oktober.

- Hvad med Parken?, slyngede deres manager ud.

- Fuck off, lad os lige komme tilbage på sporet, var forsanger Niels Brandts første reaktion.

Men så voksede idéen alligevel på ham. Kunne de fylde Parken med en kapacitet på 48.000 publikummer?

- Man tænker jo: “Er det stukket helt af for os nu, eller hvad?" Men okay, nogle gange skal man satse, siger Niels Brandt om beslutningen.

Minds of 99 havde på det tidspunkt optrådt på flere af de største scener i Danmark - her er det på Orange Scene på Roskilde Festival i 2016

Bundet på hænder og fødder

Derfra gik det stærkt. I marts 2020 rundede de 38.000 solgte billetter. På det tidspunkt var der stadig fem måneder til at nå målet om udsolgt.

Men så kom coronavirussen.

Alt blev aflyst. Hele den danske koncertbranche blev sat kollektivt på pause, og ingen vidste, hvordan situationen ville udvikle sig.

I halvanden måned var der derfor helt stille på bandets sociale platforme. For Niels Brandt føltes det som at være bundet på hænder og fødder.

- Vi blev nødt til at blive ved med tro på, at den her koncert ville blive til noget alligevel. Vi var i øvelokalet, og vi havde forberedt så meget som muligt. Vi kæmpede virkelig for at finde en løsning, siger han.

Det gjorde de, lige indtil arrangørenes hårde besked kom: “Det kommer ikke til at ske”.

Indtil nu havde alt lykkedes for de fem venner, men pludselig blev de tvunget til at finde ny veje sammen.

Alle skuffes, men alle skal videre

Meldingen var en mavepuster. Men for bandet var det også en befrielse endelig at kunne sige højt, at koncerten var aflyst og rykket til 2021. Nu skulle de videre.

Dagen efter aflysningen satte de fem venner sig derfor ned og formede en ny drøm. Målet var at give noget til de 38.000 fans, som skulle have stået i Parken.

Men hvorfor?

Svaret på det skal nok findes i, at Niels Brandt hader at stå stille. Han skal helst have et bjerg i horisonten at bestige - ellers er der ikke noget modstand. Og så flyder tiden bare uhæmmet, som han selv formulerer det.

- Hvis der ikke er et bjerg, så går jeg ud finder jeg et, siger forsanger Niels Brandt.

Derfor nægter The Minds of 99 at lade stå til eller lade andre diktere, hvilken vej de skal gå.

Resultatet af det er en koncertfilm med optagelser fra en aften, der i dag står som noget helt særligt for bandet.

Koncerten blev spillet midt på en mark i kunstværket Dodekalitten på Lolland en lun augustdag i 2019.

Omringet af de ti kæmpestore stenskulpturer spillede de hele albummet 'Solkongen' fra start til slut, mens solen gik ned i Smålandsfarvandet. Under koncerten var det som om, at alt gik op i en højere enhed for de fem venner - og netop det kan de bruge i dag.

- På grund af corona er vi blevet tvunget til at gøre nogle andre ting end normalt. Og det har faktisk givet os modet til virkelig at mærke efter og lave noget, som bruger naturen og kunstværket, vi spillede midt i, og som virkelig går langsomt. Det er dét, denne her koncert kan i vores øjne - og det er vi vilde med, siger Niels Brandt.

Billeder fra koncertfilmen 'The Minds of 99 - Solkongen Live fra Dodekalitten'

Midt på en ødemark

På optagelserne fra Dodekalitten kan man se 7000 mennesker stå helt tæt i tusmørket, mens Niels Brandt sætter sig ved klaveret.

Hvad, publikum ikke kan se, er, at han er virkelig nervøs. På trods af efterhånden utallige roste livekoncerter skal han stadig overkomme den modstand, han mærker i kroppen, når han går på scenen foran et stort publikum.

Med tiden har han lært at tøjle sin sceneskræk ved at bruge al sin energi på at optræde. Så fortaber han sig i musikken og er til stede på en "ultra-intens" måde.

- Når jeg ser billeder fra koncerten i dag, tænker jeg, at det er fra en gammel tid. Så bliver jeg enormt rørt af det, for det var jo sidste sommer, siger Niels Brandt.

Det betyder dog, at han ofte ikke kan huske detaljer fra koncerter bagefter, men kun kan genkalde sig minderne gennem billeder derfra.

Derfor har det nærmest virket som terapi for ham at se og klippe optagelserne fra Lolland. Især fordi arbejdet med filmen også har været med til at løfte bandet ud af den sump af uvished, som de har stået i i flere måneder.

Niels Brandt håber, at optagelserne kan få samme betydning for alle de mennesker, der savner musikken og at stå side om side med en fadøl i hånden.

- Folk fortjener kunst og kultur, der kommer indefra - og ikke sådan noget beregnende shit. Alle prøver at regne den ud lige nu, men vis mig hvem DU er, og hvad DU tænder på. Dét her tænder VI i hvert fald virkelig på, siger forsangeren.

The Minds of 99 ved Dodekalitten på Lolland.

Kan man miste troen på at finde vej?

Niels Brandt savner at gå på scenen og fortabe sig i musikken og stemningen blandt publikum.

Arbejdet med koncertfilmen har dog givet ham en påmindelse om, at det hele nok skal gå. Og at det nogle gange er okay at gå lidt ned i tempo.

- Hvis corona ikke var kommet, havde vi kørt i den samme rille. Nu er vi røget ind i en ny virkelighed, hvor intet er skåret i sten, så man er nødt til at mærke og prøve sig frem. Og det er meget federe end at tro, at man ved det hele, fordi så overrasker man sig selv meget mere, siger Niels Brandt.

Lige nu bekymrer det ham ikke, om The Minds of 99 kan vende tilbage med samme styrke. For han mener ikke, at de har mistet den under corona.

- Vi sætter os altid op til det, vi skal. Så jeg glæder mig bare til fremtiden. Det går hele tiden fremad, og hvis det så pludselig ikke gør, så må vi tage den til den tid. Vi skal videre, siger Niels Brandt.

Når de fem venner går på scenen i Parken 11. september 2021, er det dog ikke planen, at det skal være deres eneste koncert på et år.

Livemusikken skal hjælpes i gang igen, og det skal de være med til.

- Vi er Danmarks største rockband nu, og så skal vi være med til at kæmpe for, at alle i Danmark kan få de her live-oplevelser sammen i fremtiden på en forsvarlig måde, siger Niels Brandt.

Koncertfilmen 'The Minds of 99 - Solkongen Live fra Dodekalitten' kan ses på TV 2 PLAY og på TV 2 ZULU lørdag klokken 23.50.

The Minds of 99 ved Dodekalitten på Lolland