Underholdning

Tre kendetegn afslører de mest talentløse fodboldspillere – se dem her

Efter 16 års pause står den tidligere landsholdspiller Mark Strudal endnu en gang i spidsen for en flok fodboldudfordrede mænd på FC ZULU.

Det plejer at være de bedste fodboldspillere, der bliver valgt som de første, når der skal dannes et nyt fodboldhold.

Men for FC ZULU er processen omvendt.

Der er det en hæmsko, at du har forstand på fodbold, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at komme på holdet.

Fodboldjargon og boldjonglering skal du så vidt muligt fejle pladask i, og det er et kæmpe plus, hvis dit blik bliver tomt, når du bedes nævne fem hold i Premier League.

Føler du dig uinspireret, så find notesblokken frem, og se videoen med et udpluk af veludførte optagelsesprøver, der sikrede en håndfuld spillere en plads iblandt Mark Strudals tropper.

De tre tydelige kendetegn

Da spillerne fra FC ZULU trådte ind på træningsanlægget første gang, var det samtidig også deres første møde med cheftræner Mark Strudal.

- Det ser langtfra godt ud, lød det fra Mark Strudal, da han så spillerne første gang.

Cheftræneren stod klar til at modtage dem på banen, og herfra kunne han på lang afstand se, at spillermaterialet langt fra var kampklart.

Men hvordan ved man ved første øjekast, hvis folk er talentløse udi fodboldens kundskaber?

Det afslører Mark Strudal her ved hjælp af tre meget enkle kendetegn.

Flere af spillerne vidste ikke, hvem deres træner var, da de mødte ham første gang.

Bevægelser som børn

Det første, der bør sparke i øjnene, er bevægelsesmønstre. For det er meget sigende, om man er fysisk og motorisk udviklet i forhold til alder og størrelse, forklarer Mark Strudal.

- Da jeg så de her mænd første gang, var jeg ikke i tvivl om, at der var lang vej. Deres bevægelser var ukontrollerede, og deres balance var rigtig dårlig.

- Det er en kæmpe forudsætning for at spille fodbold på højt niveau, at bevægelsesmønstrene er ordentligt indarbejdet i nervebanerne fra barnsben. Men det var meget tydeligt, at det ikke er noget, de har brugt så meget tid på i livet, siger han.

Tæmninger, afleveringer og lignende er alle svære discipliner, når man ikke har lært det fra barnsben.

Tackling er et godt eksempel på dette.

Skal man tackle en modspiller i fodbold, kan man løbe med på siden af personen og skubbe med skulderen eller glide ned og tackle ind i bolden, forklarer Mark Strudal.

- Hvis de her drenge gjorde noget, så var det at løbe ind i hinanden. Det er et godt eksempel på, hvor ukoordineret bevægelsesmønsteret er, hvis man løber ind i en mand i stedet for at tackle ham eller tage bolden, siger Mark Strudal.

Ingen spilforståelse

Det næste, man bør holde øje med for at spotte en talentløs fodboldspiller, er personens sans for at læse situationer på fodboldbanen.

Kan han forudse næste træk og løbe hen i et område på banen, hvor bolden kommer? Kan han fornemme, at der er fare på færde, og derfor placere sig, så han er klar til at forsvare?

- Når man har trænet, siden man var fem år gammel, kan man læse situationerne på banen og forudse spillet. Men det kan de her drenge ikke, fordi de aldrig har stået i lignende situationer før.

Det kniber med teknikken hos spillerne på FC ZULU.

- I stedet for at bagkæden eksempelvis trækker op i banen og står på linje, så de er klar til generobringsfasen, kunne to af spillerne finde på at stå nede i forsvaret og ophæve offside. For nu kunne de slappe af, bolden var i den anden ende, det havde ikke noget med dem at gøre, forklarer Mark Strudal.

Men enhver med selv en lille smule spilforståelse vil vide, at det kan gå rigtig stærkt den anden vej, hvis modstanderen stjæler bolden. For pludselig står man rigtig uhensigtsmæssigt placeret på banen.

Balancen er ikke helt god hos mange af spillerne, hvilket er en evne, der er uundværlig for at være god til fodbold.

Teknikken er helt på månen

Det allersidste, man skal lægge mærke til ved en talentløs fodboldspiller, er den tekniske del.

Når man er en fodboldspiller, der allerede er kraftigt udfordret på motorikken og spilforståelsen, levner det ikke de store forhåbninger om, at man har en teknik, der siger sparto.

Har man eksempelvis en dårlig balance, bliver det svært at modtage bolden, uden at den springer væk fra en. Og har man ikke fornemmelse for spillet, bliver det svært at lave gode afleveringer, forklarer Mark Strudal.

- Derfor er det ikke så mærkeligt, at deres teknik var helt på månen. De havde jo svært ved at lave en indersideaflevering, fordi de ikke kunne sætte foden ordentligt.

- De havde ikke kontrol over, hvor meget fart de satte på bolden, så de kunne finde på at hamre bolden ind i fødderne på dig, når du stod fra dem på en meters afstand. Det bliver alt sammen en stor elendighed, når du ikke har kontrol over de her ting, siger Mark Strudal.

Hvorfor slæbe sig igennem pinen?

FC ZULU bliver trænet som et professionelt fodboldhold. Spillerne bliver testet på alle leder og kanter. Der bliver udregnet fysiske data for hver enkelte. Der bliver udarbejdet kostplaner, afholdt taktikmøder, undervist i spilleregler, forbedret fysiske og motoriske evner og meget andet.

Mark Strudal er cheftræner på FC ZULU, og han vil vinde. Men de små sejre tæller også.

Det er sådan noget, der skal til, når man beskæftiger sig med idræt på topplan. Her besidder man som regel en indædt vindermentalitet, hvor det at tabe aldrig er en mulighed.

Sådan har Mark Strudal det også. Han vil vinde. Det er meget enkelt.

Men hvorfor så bruge alt den tid og alle de kræfter på at være træner for et hold, der med garanti ikke kan vinde?

For Mark Strudal handler det ikke nødvendigvis om at vinde kampe, men derimod at få succesoplevelser på mange andre andre planer, forklarer han.

Talentmaterialet på FC ZULU er ikke imponerende, men det er humøret på holdet til gengæld.

- Glæden ved at se dem rykke sig er superfed, og den respons jeg får tilbage, når jeg går ind i dem som personer og mennesker, det er taknemmelighed. Jeg har klart et vindergen, og det bruger jeg til at få en succesoplevelse med dem. Jeg vil have, at de skal kunne se, hvordan de kan gå fra kun at kunne løbe 5 minutter til 45 minutter, at de får mere energi, at de kan lægge en god aflevering, og at de har lært at stå rigtigt i bagkæden.

- Der er så mange momenter, der er bekræftende, og du kan mærke, at de er dedikerede. Det gør mig glad, og det motiverer mig. Jeg elsker de her drenge, og jeg går ind med liv og sjæl i det, men der er ingen kære mor, og derfor kommer de ud styrket, siger Mark Strudal.

Du kan allerede nu se de første to afsnit på af 'FC ZULU' på TV 2 PLAY.