Landmand søger kærlighed

Hele sit liv har landmand fået at vide, at han var for stille - hans første date tvang ham ud af skallen

Datingmarkedet er ikke just indbydende, hvis man er meget introvert anlagt. Landmanden Brian Kristensen springer ud i det uden at miste sig selv.

Hvis han kunne, så ville landmanden Brian Kristensen farvekoordinere sit tøj med tapetet hver dag.

Den 28-årige landmand og vestjyde bryder sig ikke om at “gøre et nummer ud af sig selv” og sætter stor pris på sin alenetid. Med andre ord er han introvert med stort 'I' og tilmed en smule genert.

Jeg kommer nok til at virke, som om jeg går en bue uden om folk

Brian Kristensen, landmand i 'Landmand søger kærlighed'

Alligevel har han valgt at stille sig op foran hele Danmark i ‘Landmand søger kærlighed’ for forhåbentlig at møde den kæreste, det ikke er lykkedes for ham at finde på egen hånd.

For som han siger:

- Jeg er ikke typen, der støder på folk eller falder i snak med nogen alle steder, hvor man kan købe en isvaffel.

I tirsdagens program er han således på sin første date nogensinde. “En ilddåb”, som vært Lene Beier kalder det, fordi det ikke bare er én date med én kvinde, men fem dates med fem forskellige kvinder.

Men fordi smalltalk og det at møde nye mennesker er noget, Brian Kristensen normalt undgår, så krævede det faktisk mere forberedelse, end man får at se på skærmen.

Ifølge parterapeut og forfatter Katrine Axholm er landmanden et godt billede på de udfordringer introverte kan møde i datinglivet.

Nederst i artiklen kommer parterapeuten med en række råd til, hvordan generte og introverte kan blive mere komfortable i at date.

Ingen øvelse i dating

For Brian Kristensen har genertheden været et vilkår så længe, han kan huske. Allerede i sine første år i skolen fik han til skole-hjem-samtalerne at vide, at han skulle sige noget mere i klassen.

- Det er ikke, fordi jeg ikke bryder mig om at være sammen med andre mennesker. Jeg har bare ikke det store behov for det. Jeg har altid haft et stort behov for at passe mig selv, siger han.

Da hans jævnaldrende begyndte at interessere sig for piger, gik han selv mest op i at opfylde sine pligter i skolen, på gymnasiet og senere på landbrugsskolen. I fritiden knoklede han på familiens landbrug.

Først da han rundede 25 år, løftede han for alvor blikket fra sit arbejde og så, at mange af hans venner var i seriøse forhold, var blevet gift og sågar havde fået børn. Og her opstod hans eget behov for at få en sød kvinde i sit liv på gården.

Men hans egen tilbageholdenhed har været en smule problematisk, indrømmer han.

- Når jeg er i selskab med andre, så kan jeg da godt se, at de fleste er bedre til at fortælle om sig selv. Der er ikke så mange, der ved, hvad jeg laver. Der ville jeg gerne være bedre til at vifte lidt med armene omkring mig selv. Det er jeg bare ikke er så trænet i, siger han.

Derfor vidste han, at det første, han skulle arbejde med inden mødet med sine dates, var sin fremtoning.

- Jeg gør nok ikke det bedste førstehåndsindtryk, fordi jeg er så genert. Jeg kommer nok til at virke, som om jeg går en bue uden om folk, siger han.

Og sådan har han det jo ikke med de kvinder, han skal møde i ‘Landmand søger kærlighed’, understreger han. I stedet ville han gøre sit bedste for at virke imødekommende og åben.

Sådan bliver du komfortabel i situationen

Et typisk træk for introverte mennesker er, at de trives, når de er velforberedte og har en idé om, hvad der skal ske. De tænker generelt før de taler - i modsætning til ekstroverte, som har nemmere ved at “tænke højt”.

Derfor satte Brian Kristensen sig for at læse op på de fem kvinder, som han havde udvalgt til sin speeddate.

Han kiggede deres bejler-breve igennem flere gange, så han vidste, hvad han kunne spørge dem ind til, hvis samtalen skulle gå død. Hvad de lavede, hvor de arbejdede, og om de havde kæledyr, indprentede han i hovedet inden den store dag.

- Jeg plejer ikke at være god til at holde en samtale kørende. Så for mig er det afslappende at vide, hvem der kommer. Jeg vil gerne være en dag eller to foran i mine tanker, siger han.

Netop den strategi bifalder parterapeut Katrine Axholm.

- Det er smart at træne et par spørgsmål hjemmefra for at hjælpe sig selv, så man får bidraget til samtalen, siger hun.

I dating-situationer har man sjældent meget tid til at lære hinanden at kende, og hvis en introvert person ikke får spurgt så meget ind til deres date, så kan det komme til at virke som manglende interesse.

Så sidder kvinden måske på den anden side af bordet og tænker: “Synes han, at jeg er kedelig, når han nu ikke siger noget?”, forklarer Katrine Axholm.

- En date er en sårbar situation for alle - introverte såvel som ekstroverte - og det er naturligt at blive nervøs. Men det kan være nødvendigt at sige højt, at man hygger sig, hvis man ikke er typen, der viser det med en frembrusende personlighed, siger hun.

Det har Brian Kristensen også tænkt over inden sin date.

Vigtigt at kigge indad

Brian Kristensen har ikke lyst til at udgive sig for at være anderledes end han er, og han håber, at kvinderne kan se, at han bag det stille ydre er observant og romantisk. Og at det hovedsageligt er de første møder med de nye bekendtskaber, der er udfordrende for ham.

- Det tager lidt tid at lære mig at kende, men jeg vil gerne, siger han.

Brian Kristensen er langt fra den eneste introverte, som helst ville springe de indledende runder af datinglivet over og gå direkte frem til en dybere og tryggere relation, understreger parterapeut Katrine Axholm.

Men når man skal lære et nyt menneske at kende - og give dem chancen for at komme ind på livet af en selv - er det svært at komme udenom.

Jeg ville da gerne være mere selvsikker, men jeg er stolt af mig selv

Brian Kristensen. landmand i 'Landmand søger kærlighed'

- Det er sundt at have en indsigt i sig selv og vide, at man er introvert og genert. Men opdager man, at den side hæmmer en, så anbefaler jeg altid, at man kigger indad og spørger sig selv, hvor det kommer fra, siger parterapeuten.

Bunder ens introverte og generte side i virkeligheden i, at man er usikker på sig selv? At man er bange for at blive vejet og fundet for let? Eller i vaner i familien, man bare aldrig har udfordret? spørger Katrine Axholm retorisk.

For Brian Kristensen er der ingen tvivl om, at han ved at tvinge sig selv ud i nye sociale situationer sætter gang i en personlig udvikling.

- Jeg ville da gerne være mere selvsikker, men jeg er stolt af mig selv, og at jeg har meldt mig til dette her program, når det er så langt fra, hvad jeg ellers føler min komfortabel i, siger han.

Når han kan gøre sine forberedelser og der kommer fem søde kvinder, er en date slet ikke så svær at komme igennem, som han havde frygtet.

Om Brian Kristensens strategi fungerer kan du se tirsdag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.

Parterapeutens råd til introverte på datingmarkedet

 1. Forbered dig

  Hvis nervøsiteten kommer af, at du ikke ved, hvad du skal spørge om, eller hvad der skal ske, er det en god idé at lave en lille liste med ting, du gerne vil spørge om inden et nyt møde. 

  Det behøver ikke kun være spørgsmål arbejde og bopæl, men også drømme og ambitioner som kan sige noget dybere om personen, du møder.

 2. Tænk over, hvordan du præsenterer dig selv

  Tænk også over, hvordan du kan tillade din date at lære dig bedre at kende.

  Inden mødet kan du beslutte dig for tre ting, som du gerne vil dele om dig selv. Det kan handle om din drøm om at få børn, at rejse eller dine værdier. Noget, som år ud over smalltalk, så du nemmere får opbygget den dybere relation, du som introvert ofte søger.

 3. Anerkend, at du ikke kan forberede dig på alt

  Du kan ikke skrive et fuldendt manuskript inden daten, så accepter og gør dig klar på, at der kan komme uforudsete spørgsmål. Du kan ikke forberede dig på alt, så arbejd med at hvile i situationen ved at læne dig op ad din forberedelse.

 4. Husk, at introvert er lige så godt som ekstrovert

  Ifølge Katrine Axholm lever vi i et samfund, der i høj grad forherliger ekstroverte mennesker. “Det er bedre at være aktiv og driftig end mere passiv,” beskriver hun normen.

  Men man kan ikke snakke om, at den ekstroverte er bedre end den introverte. Det skal man som introvert minde sig selv om. Den introverte skal derfor huske på, at de også har noget at byde på i samtaler, relationer og forhold - og fortjener kærlighed lige så meget som dem, der måske er mere udadvendte.

Kilde: Parterapeut Katrine Axholm