Underholdning

Netflix bliver beskyldt for at seksualisere 11-årige piger

Netflix har fjernet det "upassende billede" og erkendt, at plakaten ikke er repræsentativ for filmen. Men det er ikke nok, mener dansk ekspert.

Fire 11-årige piger i små dansekostumer har kastet Netflix ud i et stormvejr.

Det er streaminggigantens promomateriale for den kommende franske film 'Cuties', der har givet bagslag. For streaminggiganten har lavet sin egen plakat til filmen, og den nylavede Netflix-plakat viste de fire 11-årige hovedkarakterer posere iklædt stramme, skinnende og afslørende danseuniformer.

Billedet og en tilhørende beskrivelse af en pige, der "bliver fascineret af en twerkende dansegruppe", har sat sindene i kog. På de sociale medier kritiserer folk promomaterialet for at være "ulækkert" og "en form for grooming" - et begreb for processen, hvor en krænker gennem længere tid opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på at begå et seksuelt overgreb.

Og så har 261.000 mennesker skrevet under på en underskriftindsamling, der har til formål at få filmen fjernet - inden den er kommet ud - fordi den ”promoverer børnepornografi”.

Anmelderroser, priser - og en anden plakat

Det er en fransk film med anmelderroser og priser i bagagen, der er omdrejningspunktet i debatten: ’Mignonnes’, som den hedder på originalsproget, vandt en pris for bedste instruktion ved filmfestivalen Sundance.

Hovedpersonen er en 11-årig pige, Amy, der er splittet mellem sin families traditionelle, muslimske liv og en mere frisindet dansegruppe, der bliver ledet af hendes nabo.

Filmen har indtil videre kun haft premiere i Frankrig og på filmfestivaler rundt om i verden, men 9. september bliver den tilgængelig for folk med et abonnement på Netflix.

Reklamematerialet har altså givet bagslag på de sociale medier, hvor blandt andet en fortørnet Twitter-brugers opslag er blevet liket 163 tusind gange og delt 44 tusind gange:

- Netflix WTF er det her?, skriver en brugeren i sit opslag med plakaten nedenunder.

Også på forskellige meme-sider er der blevet sat lighedstegn mellem promobilledet og en upassende fremstilling af børn.

Børn med voksenseksualitet

Hos Red Barnet er man heller ikke glad for billedet af de 11-årige dansere. Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet, kalder plakaten for "et seksualiseret billede af nogle pre-teens".

- Sådan, som de bliver fremstillet, får man indtryk af, at de er noget ældre og har en voksenseksualitet, siger han.

Afstemning

Hvad mener du om Netlix' beskrivelse og billedvalg til 'Cuties'?

Filmens instruktør, Maïmouna Doucouré, har ikke kommenteret plakat-skandalen, men har tidligere selv talt om netop faren ved at seksualisere yngre piger.

Hun har forklaret, at intentionen med filmen var at undersøge ideen om det feminine og rejse en kritik af, i hvor høj grad seksualiseringen på sociale medier kan påvirke børn.

- Jo mere sexet og jo mere objektiviseret en kvinde er i dag, jo højere værdi har hun på de sociale medier. Og når du er 11, så forstår du ikke rigtigt alle de her mekanismer, men du efterligner dem og gør det samme som andre for at opnå det samme som dem, har Maïmouna Doucouré sagt til Cineuropa.

Problemet er de voksne

Kuno Sørensen er enig i, at det er naturligt, at børn kopierer voksne og undersøger seksualiteten. Det hører med til barnelivet. Men de skal gøre det med hinanden og ikke i en ramme sat af de voksne, forklarer han.

- Det her en kommerciel fremstilling af den barneverden, hvor de voksne sætter rammen, og det er problematisk, siger han.

I værste fald kan billeder som det, Netflix har lavet, føre til, hvad Kuno Sørensen kalder "lolitaforståelsen".

- Det kan i princippet lede til fejlforståelser af, hvornår børn er klar, og at børn på 11 år er sexhungrende preteens, siger han.

- Tonedøvt og foruroligende

Det er helt berettiget, at der kom en reaktion på plakaten, som "mildest talt er foruroligende", lyder det fra Lise Ulrich, der er filmskribent på Soundvenue.

- Det virker fuldstændig tonedøvt, at de har lavet den her plakat, siger hun.

Lise Ulrich tror, at billedvalget kan have noget at gøre med Netflix' seneste store succeser på realityfronten - hvis 'Cuties' blev promoveret med et mere poleret udtryk, kunne den måske lægges i samme kategori som dem. Måske er de ganske simpelt gået efter det, de troede, flest ville trykke på.

- De har måske tænkt, at vi seere er dumme nok til at trykke på en plakat af unge piger, der stritter med numsen, siger hun.

Af traileren for filmen herunder fremgår det, at der er en scene, hvor pigerne danser iført det kostume, som de også har på på plakaten.

Nyt foto og ny beskrivelse

Netflix har nu lagt afstand til plakaten og beskrivelsen og undskyldt på Twitter:

- Vi er dybt kede af det upassende artwork, vi benyttede til ‘Cuties’. Det var ikke okay, og det var heller ikke repræsentativt for denne franske film, der vandt en pris på Sundance.

I stedet for billedet af de fire dansere er der nu et nyt foto af hovedpersonen, der ser sig over skulderen. Beskrivelsen er også ændret.

Men selvom Netflix har undskyldt og fjernet billedet, er det ikke nok, mener Lise Ulrich. For sagen er ifølge hende ekstra grel, fordi plakaten ikke er et tilfældigt stillbillede fra filmen.

- Det er overlagt arbejde. Den er lavet af nogen, og Netflix bør melde ud, om de har fået den lavet af folk udefra eller selv har produceret og godkendt det. De er nødt til at tage mere ansvar for det her og lægge en klar distance til det, siger hun.

At mange hundredetusind mennesker mener, at filmen skal trækkes tilbage, inden den overhovedet er udkommet, er til gengæld misforstået, vurderer Lise Ulrich.

- Maïmouna Doucouré skal ikke sovses ind i skandalen. Det er ikke hendes skyld, at hun på det nærmeste har fået hijacket sin film og dens budskab, siger Lise Ulrich.