Der er sat ansigt på prinsesse Diana i den dyreste Netflix-serie

De næste sæsoner af ’The Crown’ bliver sprængfarlige - og det er primært på grund af Diana, lyder det fra ekspert.

Skuespillerinden Elizabeth Debicki skal spille Prinsesse Diana i de sidste to sæsoner af Netflix' store serie 'The Crown".

Serien har skildret det britiske kongehus siden Elizabeth IIs bryllup i 1947, og dens femte og sjette sæson kommer til at fortælle historien om det kongelige liv i 90erne. En periode, der rummer både Lady Dis storslåede bryllup, meget offentlige og skandaleramte skilsmisse, og hendes tidlige, tragiske død.

Det er store – og stilrene – sko, den 29-årige australske skuespillerinde skal udfylde, lyder det fra journalist og forfatter Lone Theils, der i en årrække har boet og arbejdet i London.

- Diana var nærmest et ikon fra første dag, hun trådte frem i rampelyset, siger Lone Theils.

Mere på spil end tidligere sæsoner

'The Crown', der er den dyreste Netflix-produktion med et prisskilt på næsten 83 millioner kroner per episode, har indtil videre formået at skildre det britiske kongehus på en positiv måde, lyder det fra Lone Theils.

- Den har sat et mere menneskeligt ansigt på kongehuset og vist de kongelige som nogle, der har det svært og forsøger at gøre det bedst mulige, siger hun.

Men ifølge Lone Theils kan de kommende sæsoner meget vel ende med at kaste et anderledes kritisk skær over beboerne på Buckingham Palace.

For 90'erne var et årti, hvor det britiske kongehus endte i flere skandaler og problemer end de tidligere havde været vant til.

- Nu kommer den til noget af det svære, noget af det, kongehuset ikke har klaret så godt. Det kan godt vende folkestemningen, siger hun.

En stjerne, der gjorde kongehuset moderne

En stor del af "det svære" er Diana.

For da den dengang 20-årige Diana Spencer blev gift med den 12 år ældre prins Charles ved et storslået bryllup i London, trådte en "stjerne" ind i det britiske kongehus, fortæller Lone Theils.

- Alles øjne hvilede på hende fra starten. Hun var smuk, stilfuld og samtidig menneskelig og sårbar på en måde, man ikke var vant til, at kongelige var, siger hun.

Folket kunne identificere sig med en kvinde, der kæmpede med 'almindelige' problemer som utroskab og en spiseforstyrrelse, samtidig med, at hun bar sig selv med, hvad Lone Theils kalder en "urørlig elegance."

Selvom Diana blev separeret fra prins Charles i 1992 og endegyldigt skilt fra ham fire år senere, har hun gjort uudsletteligt indtryk.

- Diana blev startskuddet på de moderne tider og det moderne britisk kongehus på godt og ondt, siger Lone Theils.

Lone Theils har særligt fire scener, hun håber at se i de kommende sæsoner af 'The Crown':

1) "Whatever love means", 1981

24. februar 1981 afslørede parret, der kun havde mødt hinanden 13 gange, deres forlovelse for pressen.

Der husker Lone Theils en rørende scene: En journalist spørger, om de er forelskede, og Diana svarer hurtigt "selvfølgelig", før prins Charles for de rullende kameraer tilføjer:

- Hvad end "forelsket" betyder.

- Den kommentar var en spand koldt vand i ansigtet på hende. Der ser man jo, at han aldrig var forelsket i hende, siger Lone Theils.

Ifølge hende er kommentaren både et varsel om det ulykkelige ægteskab og et udtryk for, hvordan forholdet mellem de to hele tiden havde været:

- Camilla Parker-Bowles var hans livs kærlighed, Diana var altid plan b, siger hun.

2) Et storslået bryllup, 1981

Et andet historisk øjeblik, Lone Theils ser frem til at få genskabt, er brylluppet, som mange måske kan huske på grund af storheden og Dianas meterlange slæb.

- Det er spektakulært, siger hun.

- Historien går jo på, at Diana fortryder det en uge før, og fortæller det til sin søster. Men da er det for sent, siger søsteren: "Dit ansigt er allerede trykt på viskestykkerne"," fortæller Lone Theils.

3) Hævnkjolen, 1994

Da Diana i 1994 trak i en sort, stram kjole, tiltrak det sig opmærksomhed af flere grunde: Dels fordi kjolen var mere afslørende, end det tilknappede britiske kongehus plejede at være, men også fordi hun bar den samme aften, som prins Charles stod frem på nationalt tv og fortalte, at han havde været hende utro.

Kjolen, der hurtigt blev døbt "hævnkjolen", fyldte alverdens aviser og blade og blev tre år senere solgt på auktion for mere end 400.000 kroner.

- Det er meget berømte billeder. De indkapsler alt, hvad hun var og kunne, siger Lone Theils.

4) Ulykken i tunnellen, 1997

Kort efter midnat 31. august 1997 forsøgte Diana, hendes kæreste Dodi Fayed, en chauffør og hendes bodyguard at undvige paparazzifotograferne, da de i høj fart kørte under Pont de l’Alma-tunnelen i Paris. Den sorte Mercedes forulykkede, og Diana, Dodi og chaufføren blev dræbt.

Dianas tidlige død har været med til at forstærke den ikonstatus, hun har i dag, mener Lone Theils.

- Hendes død påvirkede kongehuset og hele verden. Folket var i sorg og krævede, at dronningen trådte frem og talte til dem, selvom Diana var ude af familien. Og det endte hun med at gøre - det viser, hvor stor en rolle, Diana havde blandt befolkningen, siger hun.