Ny trend har ramt de sociale medier, men der er uenighed om årsagen
Trenden med at dele sort-hvide billeder bliver også kritiseret.
En ny trend er startet på Instagram.
Den går ud på, at kvinder poster et sort-hvidt foto af dem selv og skriver #challengeaccepted. Mange nominerer deres veninder til at gøre det samme.
Både danske kendisser som Jeanette Ottesen, Irina Olsen og Oh Land er hoppet med på vognen.
Det samme er amerikanske A-celebreties som Jennifer Garner, Eva Longoria, Cindy Crawford og Khloe Kardashian. I alt er hashtagget #challengeaccepted blevet brugt over tre millioner gange.
Men hvad er formålet?
Det handler i hvert fald om kvinder og ligestilling, men hvad det helt præcist indebærer er stadig uklart.
En repræsentant fra Instagram fortæller, at den første til at bruge hashtagget #challengeaccepted var en brasiliansk journalist ved navn Ana Paula Padrão.
Andre påpeger, at kvinder i Tyrkiet for nylig brugte hashtagget for at skabe opmærksomhed på femicide - en betegnelse for at piger og kvinder bliver slået ihjel, alene fordi de er hunkøn.
Alle kvinder
Netop fordi hashtagget kan bruges på flere måder, er der mange, der har taget del i trenden.
Og det har været med til at skabe den store udbredelse, som hashtagget har fået, vurderer Trine-Maria Kristensen, der er rådgiver i sociale medier.
- Det er et inkluderende hashtag, fordi man kan fremhæve mange forskellige kvinder, forklarer hun.
- Opdraget er, at du skal fremhæve en stærk kvinde. Det behøver ikke at være én, du tænker, der kan sidde i en bestyrelse. Eller kvindelige filminstruktører, der burde have mere at skulle have sagt. På den måde kan man sige, at ”bare” handler om sætte fokus på kvinder, og det gør det nemmere for utroligt mange mennesker at deltage, siger Trine-Maria Kristensen.
Khloe Kardashian og Irina Olsen
Khloe Kardashian har på sin instagramprofil brugt hashtagget til at fremhæve, at kvinder skal stå sammen.
- Lad os sprede kærlighed og huske at være en lille smule sødere ved hinanden, skriver hun.
Imens benytter blogger Irina Olsen hashtagget til at til at gøre opmærksom på, at kvinder i Tyrkiet er udsat for vold.
Langt de fleste nøjes dog med at bruge hashtagget uden at skrive en tekst.
Online-aktivisme
På trods af det brede budskab, vurderer Trine-Maria Kristensen, at trenden kan rykke noget.
- Hver gang, vi deltager i en form for aktivisme online, så ser brugere på sociale medier, at der er en sag, som folk bekymrer sig om, siger hun.
Fra at starte som en trend på Instagram kan det blive en debat i deadline eller i Go’ Morgen Danmark , og på den måde kan det komme på dagsordenen, siger Trine-Maria Kristensen.
Det er ikke en udfordring
Andre er mere kritiske over for trenden. Blandt andet fordi den går under betegnelsen #challengeaccepted.
Og hvad er udfordringen, spørger Nathalie C. Larsen, der er social medie-specialist.
- Man fremstiller det, som om der er noget på spil, men i virkeligheden er der ikke noget på spil, siger hun.
- Jeg er egentlig fortaler for, at handlinger på sociale medier og hashtags kan rykke noget, men lige præcis det her er svært at oversætte til noget reelt eller nogen refleksion.
Hun sammenligner det med hashtagget #blacktuesday.
Som en stille protest mod politibrutalitet mod sorte kunne man tidligere på måneden se verdensstjerner, aktivister og almindelige mennesker dele sorte billeder med hashtagget #BlackOutTuesday (blackout tirsdag, red.).
- Med de sociale medier er det blevet meget nemt at være politisk aktiv, og derfor kan det også meget hurtigt blive en sovepude, vurderer Nathalie C. Larsen.
Ekskluderende udfordring
Tv-vært Lene Beier er også kritisk, men af en anden grund.
Fordi folk skal nominere hinanden, vil der også være dem, der ikke bliver en del af fællesskabet. På den måde bliver trenden ekskluderende.
- Hvad med dem, der er ensomme? Eller dem, der ikke har nogen veninder?, siger hun til TV 2.
- Hvis man skal sætte fokus på kvinder, så er der vel også en masse kvinder, der bliver såret af, at de ikke bliver inviteret til at dele et foto, fortsætter hun.
På Instagram har den populære tv-vært derfor nomineret sig selv.
- Jeg går ud fra, at man sagtens kan være med, selvom man (også jeg) ikke lige er blevet nomineret af nogen? I så fald, så er #challengeaccepted og jeg tagger/nominerer alle jer, som føler at I har lyst være med, men som heller ikke har lige har modtaget den populære udfordring fra en medsøster, skriver hun.