Netflix' nye Eurovision-film: - Sangene er sĂĄ gode, at de kunne vinde

Sangene i Netflix' nye Eurovision-film er lavet af nogle af de største sangskrivere og producere.

Hvis dine venner pludselig går rundt og synger 'Ja Ja Ding Dong' eller taler om 'Husavik', så er det ikke fordi, de er blevet skøre

Så er det nok fordi, de har set Netflix' nyeste satsning ’Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga’, der er en hyldest til – og en parodi på – Det Europæiske Melodi Grand Prix.

Filmen er propfyldt med sølvfarvet polyestertøj, pailletter, ildkanoner, højt hår og storslåede popbaskere. Og så er den fyldt med musik – endda virkelig god musik.

Det vurderer Anders Fredslund-Hansen, der ejer musikselskabet TheArrangement, og bagmand bag den danske Eurovison vinder “Only Teardrops” i 2013 og de sidste 2 danske grand prixvindere “Love Is Forever” og “Yes"

- Der er masser af kvalitet i sangene, der er lavet af nogle af de allerstørste som Jørgen Elofsson og Savan Kotecha, der har produceret og skrevet hits for blandt andre Britney Spears og Ariana Grande. Og det er den vanvittigt dygtige, svenske sangerinde Molly Sandén, der synger den kvindelige hovedrolles sange, siger Anders Fredslund-Hansen.

Og selvom filmen – og dens musik – spiller på alle Eurovision-klicheer, så har sangene potentiale.

- Flere af sangene kunne godt vinde Eurovision. Det er lidt ligesom, når Det Brune Punktum eller Drengene fra Angora laver musik. Det er comedy, og de benytter sig af nogle af de største klicheer inden for musik, men det er stadig virkelig godt, siger Anders Fredslund-Hansen.

Nogenlunde samme pointe går igen hos Eurovision-kommentator og entusiast Ole Tøpholm.

- Melodierne er meget enkle og søde, og jeg tror godt, at en stor, flot ballade som ’Husavik’, der er den store finale- og forsoningssang i filmen, kunne vinde, vurderer han.

ABBA for fulde gardiner

’Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga’ portrætterer de to islandske sangere Lars (Will Ferrell) og Sigrit (Rachel McAdams), der får deres livs chance for at repræsentere deres land ved Eurovision Song Contest.

Og mens filmen har fået blandede anmeldelser, så hitter filmens musik på iTunes, Spotify og andre streamingtjenester. Blandt andre sangene ’Double Trouble’, ’Husavik’ og ’Ja Ja Ding Dong’.

Men musikken får ikke kun roser. Ifølge Ole Tøpholm kammer musikken også over og bliver karikeret.

- Flere af sangene spiller på gammeldags tricks inden for Eurovision-genren og kunne måske klare sige i nullerne, men i dag ville de blive slagtet. Især af fagjuryen, siger Ole Tøpholm.

’Double Trouble’ er en af de mest karikerede sange. Det er ABBA for fulde gardiner, siger Anders Fredslund-Hansen.

- Man har taget den kitschede del af Eurovision og kogt det ind til en buillonterning. Dem, der tager Eurovision seriøst, vil måske blive fornærmede over, at man gør nar med showets glamour, vindmaskiner og høje hår, men det er samtidig rigtig godt musikalsk håndværk, understreger han.

Et sikkert hit

Men hvad skal der til, før en sang kan gå hele vejen i Eurovision Song Contest?

De skal blandt andet være catchy og have et lettilgængeligt omkvæd.

- En Grand Prix-sang må aldrig blive for kompliceret, den skal sidde der efter 20 sekunder, for man har kun tre minutter i alt. Det er ikke ligesom i radioen, forklarer Ole Tøpholm.

Nogenlunde samme pointe gĂĄr igen hos Anders Fredslund-Hansen.

- Du skal røres. Det skal være magisk, ligesom alle mulige andre popsange, men de her skal bare virke med de samme, siger han.