Stormester

Victor Lander troede han var på vej mod toppen, men så fik han karrierens vigtigste lærestreg

Da Victor Lander tog springet fra Aarhus til København, gik det langt fra, som han havde forestillet sig.

Karrieren var ved at eksplodere. Det troede Victor Lander i hvert fald.

Han var 22 år og havde netop gjort alvor af sin "ukontrollerbare drøm" om at flytte fra hjemmebanen i Aarhus til stand-uppens næste liga i København.

Og han følte ikke, de store ambitioner var urealistiske. For det kørte for ham. Det havde det faktisk gjort længe.

I ni år havde Victor Lander været et navn på hjembyens spirende comedyscene. Kollegerne i København kendte ham som "den unge, frejdige komiker, der gjorde det godt i Aarhus".

Og var der noget, der altid havde virket for Victor Lander, så var det hans frygtløshed.

Derfor troede han også frygtløst på, at der ville være rift om ham, når han kom til hovedstaden. At tilbuddene og de fede jobs ville vælte ind efter et halvt år.

Men sådan gik det bare ikke.

- Det sprang ikke lige så meget i luften, som jeg havde håbet, siger komikeren, der i øjeblikket toner frem i 'Stormester' fredag efter fredag.

I stedet fik Victor Lander noget af en øjenåbner, der skulle komme til at udfordre og ændre hele hans måde at gå til stand-uppen på.

Hard work beats talent

For da det hele burde have eksploderet, mærkede han noget, han aldrig havde mærket før. Han blev overhalet.

Det talent og den frygtløshed, der altid havde banet vejen for ham, rakte pludselig ikke mere.

I hvert fald var det ikke længere nok til, at Victor Lander følte sig som den bedste på en open mic. Faktisk var der på et tidspunkt to aftener i træk, hvor han tænkte: "Jeg gjorde det i hvert fald ikke bedre end sidst".

Victor Lander

Født i 1994 og opvokset i Aarhus.

Medvirkede i 2014 i Zulu Comedy Galla som et af tre nye håb. 

Fik i 2016 job som børnevært på DR Ramasjang, som han har haft sideløbende med kampen for at slå igennem som komiker. 

Har siden 2016 lavet en række onemanshows, der har kredset om sine forældres skilsmisse. Blandt andet 'Victor flygter hjemmefra' i 2018.  

I 2019 vandt han sammen med DR Ultra TV-prisen for årets bedste nyskabende underholdning med 'Det store skilsmisseshow' – et stand-up show om skilsmisse lavet i samarbejde med tre børn. 

Samtidig så han jævnaldrende stand-uppere træde hårdt i pedalerne for at få mere ud af det, de kunne.

Nogle brugte timer på at skrive på deres jokes, før de gik på. Bagefter brugte de endnu flere på at rette materialet til, så de sikrede sig, at deres jokes blev endnu bedre næste gang. Og de udviklede sig hurtigere end ham.

Da Victor Lander indså det, blev det tydeligt for den unge komiker, at han skulle steppe up, hvis han ville blive til noget på den københavnske comedyscene.

En tæt ven mindede ham om et gammelt citat, der indrammede situationen.

"Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard".

Derfra blev dét en sætning, Victor Lander levede efter.

Måtte sadle om

Komikeren fra Aarhus havde ellers aldrig været typen med en særlig høj arbejdsmoral.

Lige siden han var lille, havde hans "ukuelige lyst til at være på" betydet, at det oftest gik godt, når han indtog en scene.

Han var det barn på skiferien, der kylede et par underbukser på hovedet og underholdt hele buffeten med en karakter, han opfandt på stedet.

På samme måde var det, da han for alvor kastede sig over stand-uppen som 13-årig.

For Victor Lander forfinede og udviklede altid kun sine jokes, når han stod på scenen. Han var nemlig god til at improvisere og følte sig så sikker i det, at han aldrig havde overvejet at gøre andet.

Men nu måtte han gøre op med den mentalitet. Han måtte ændre måden, han brugte sit talent på.

Først og fremmest begyndte Victor Lander at tage sig selv seriøst og se sin stand-up som et reelt arbejde – frem for en hobby, han var dybt investeret i og god til.

Derfor stod han nu op for at skrive på sin comedy om morgenen. Selvom han først skulle på scenen om aftenen.

Men det var ikke det eneste, han ændrede.

Skriv om det, der sker lige nu

Tidligt i karrieren havde Victor Lander fået et råd af komikeren Thomas Warberg.

- Du skal altid skrive om det, der sker for dig lige nu, havde den professionelle komiker sagt til ham.

På det tidspunkt kæmpede Victor Lander med at falde til i København. Og med efterveerne af sine forældres skilsmisse. De var nemlig gået fra hinanden, to år inden han flyttede fra Aarhus.

Derfor kom komikeren frem til, at han måtte skrive jokes om det.

Jeg blev nødt til at se i øjnene, at man ikke kan være den samme komiker på scenen gennem hele livet

Victor Lander

I stedet for at dyrke sig selv som den "personificering af et sabbatår", han havde været længe, gik han nu en ny vej.

Victor Lander begyndte at lave comedy om, hvordan han trøstede sin mor og skulle erkende, at hans far havde fået en ny kæreste.

Han jokede også om den hjemve, han mærkede efter at være flyttet. Om indsatsen han lagde i at finde kammerater uden for stand-up-miljøet. Og om at han boede sammen med en næstformand fra et politisk parti, der havde meget bedre styr på livet end ham.

Det tog lidt tid for Victor Lander at balancere det, så han fik folk til at grine i stedet for at give ham medlidenhed. Men pludselig skete der noget.

Victor Lander følte det som om, at publikum kvitterede med nogle anderledes grin. Det var som om, hans jokes ramte dem på en anden måde end før.

I de år havde han stadig selv lidt svært ved at afkode, om han rent faktisk blev bedre. Om arbejdet og tiden han lagde i sin comedy battede.

Men andre var ikke i tvivl. Kollegerne i comedybranchen havde bemærket udviklingen hos den unge, frejdige komiker fra Aarhus.

De så potentiale. Og derfor begyndte telefonen at ringe.

Fik sit navn på plakaten

Victor Lander blev tilbudt sit første faste klubjob, to år efter han var flyttet til den københavnske battlefield.

Hver onsdag i en måned skulle han være vært på Comedy Zoo's open mics i hjertet af Indre By. Og det var et stort øjeblik, da han i 2018 så sig selv på plakaten ved fordøren.

- Så stod mit navn fandme lige der på min drengedrøm, siger han.

Efter det fik Victor Lander sit eget faste late night show på klubben sammen med en kollega, som kørte i næsten et år. Og det var med til at åbne døren til 'Stormester'.

Den eksplosion, han drømte om, er i gang nu. Det tog bare et par år mere at nå dertil, end han havde regnet med.

Og i dag ser Victor Lander det hele som en god lærestreg og en anerkendelse af, at han faktisk formåede at gøre sit talent til et arbejde. Samtidig han stolt af, at han angreb den udvikling, der skete i hans liv og lod comedyen ændre sig med ham.

- Jeg blev nødt til at se i øjnene, at man ikke kan være den samme komiker på scenen gennem hele livet, siger Victor Lander og fortsætter:

- Min stil kommer til at ændre sig mange gange endnu, for jeg har fandme et langt liv. Og for hver gang den gør det, vil jeg blive bedre, siger han.

Det tror Victor Lander i hvert fald frygtløst på. Ligesom han troede på, at karrieren ville eksplodere, med det samme han kom til København.

For selvom frygtløsheden gav komikeren et forvrænget syn på, hvor hurtigt tingene ville gå – og hvor god han var – så har den også været en kvalitet.

For den har givet ham modet og udholdenheden til at blive ved.

Se Victor Lander i 'Stormester' fredag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.