Stormester

Han blev kaldt et komisk naturtalent - men han vil mere end at være sjov

Jesper Groth brød igennem som komisk talent. Men den unge skuespiller vil gerne mere end det. Danni Jørgensen

Jesper Groth har siden sit gennembrud høstet rosende ord for sit komiske talent. Men den 31-årige skuespiller drømmer om mere end at være sjov.

- Jeg plejer at sige, at skuespillere er mennesker, som ikke havde tålmodighed til at gå til guitar.

Sådan lyder ordene fra 31-årige Jesper Groth. Og det må han gerne sige, for han er selv en af dem. Dem, der brændte for at blive kunstner, men som ikke havde tålmodighed til at lære et instrument eller male detaljer frem med en pensel. En af dem, som blev skuespiller i stedet.

Det er selvfølgelig for sjov. For Jesper Groth brænder for skuespillet.

Den 31-årige ærøbo, der er aktuel i TV 2-programmet ‘Stormester’, har i dag haft flere roller i store danske film og serier. Og han er blevet kaldt et regulært komisk naturtalent.

En gave, han selv længe har vidst, han havde.

- Jeg opdagede ret tidligt, at andre menneskers latter virkelig var benzin på mit bål. For mig blev det hurtigt den mest ædle kunstart og den reneste kommunikationsform, der findes, siger Jesper Groth.

Han brændte for komik og at lære at forstå dens væsen. Dårlig, uoriginal komik kunne gøre ham gal.

Men det upcoming talent er mere end bare en komisk skuespiller. Han vil det tragiske lige så meget som det sjove. For ham eksisterer det ene ikke uden det andet.

Jeg opdagede ret tidligt, at andre menneskers latter virkelig var benzin på mit bål

Jesper Groth

Et komisk naturtalent

Jesper Groth fik sit gennembrud i komedieserien ‘Klaphat’, der blev sendt på DR3 i 2018.

En serie, der havde et budget på “to flasker rødvin”, og som var en af de første roller, Jesper Groth fik, da han blev færdig på skuespilleruddannelsen.

Her spiller han den hurtigtsnakkende, aldeles filterløse og møgirriterende William Skov - en rolle, der sikrede ham en nominering til Robert Prisen som bedste mandlige birolle i en tv-serie i 2019.

Anmelderne skrev, at Jesper Groth var et “komisk naturtalent”, og at “Jesper Groths komiske talent er det mest opsigtsvækkende i serien”.

DR3-serien 'Klaphat' gav Jesper Groth sit gennembrud i 2018. Han har siden medvirket i flere store film og serier.

For Jesper Groth er det sjoveste det helt originale og ægte, og hans roller og komiske personaer er som regel hentet fra virkeligheden.

Han finder inspiration ved at gå ud og snakke med en masse ægte originaler på Christianshavn, hvor han bor. Engang mødte han en kvinde på et værtshus, der pludselig begyndte at snakke til ham om en fødselshæmoride. Han skrev alle ord ned, hun sagde.

- Dét er originalt sagt. Hvor fanden kommer sådan noget fra?, siger Jesper Groth.

Men for Jesper Groth er skuespilkunsten mere end det humoristiske. Og selvom humoren for ham er den ypperste kunstform, kan og vil han også andet end det.

Blå bog: Jesper Groth

Jesper Groth 

Født 31. januar 1989 på Ærø (31 år).

Uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2015.

Har spillet med i serierne 'Klaphat', 'Yes no maybe', 'Sygeplejeskolen', 'Parterapi' og 'Sunday'. 

Har spillet med i filmene 'Journal 64' og 'De frivillige'.

Blev i 2019 nomineret til Robert Prisen. 

Bor i København. 

Skuespillerdrømmen kan blive til virkelighed

Jesper Groth har vidst, at han ville være skuespiller, siden han var en ung teenager. Helt præcist siden hans storebror viste ham Bille August-filmen ‘Tro, håb og kærlighed’ første gang.

Her spillede den dengang purunge skuespiller Lars Simonsen over for Bent Mejding. Og de to skuespilleres samspil på skærmen tændte noget i den unge Jesper Groth.

- Jeg tænkte, hvis jeg kan lære bare lidt af det der, så må det virkelig være spændende at være skuespiller, husker Jesper Groth.

Et højskoleophold på Musik- og Teaterhøjskolen i Sønderjylland overbeviste det unge talent om, at det var den vej, han skulle gå.

31-årige Jesper Groth finder inspiration til sine komiske karakterer ved at observere byens ægte originaler.

Lærerne bekræftede ham i, at han var et talent. At han var én af dem, for hvem skuespillerdrømmen rent faktisk godt kunne gå hen at blive til virkelighed.

- Jeg fik at vide, at det nok godt kunne lade sig gøre for mig, hvis jeg huskede at få sovet godt om natten, siger Jesper Groth.

Han kom ind på skuespilleruddannelsen i første forsøg i 2011.

Den sjove blev anti-castet

På skolen blev Jesper Groth hurtigt spottet som årgangens morsomme fyr. Og netop derfor blev det unge talent fra starten anti-castet. Hans talent skulle udfordres med roller, som ikke kun var sjove.

- Jeg skulle altid spille forelsket i Sarah fra min klasse eller bare være bedrøvet, siger Jesper Groth.

Oplevelsen på skolen gav ham et behov for at “give den fuld gas” med komikken, da han blev færdiguddannet. Og han modtog også hurtigt anerkendelse for sine komiske evner.

Hvis de skulle give mig en rolle i ‘Olsen banden’, ville det være Kjeld

Jesper Groth

Men oplevelsen lærte ham også, at han kan begge dele - og vil begge dele.

- Jeg elsker det dramatiske, jeg er ikke kun en komisk skuespiller, siger Jesper Groth.

- Det er nok meget typisk for en kunstner, at når man er ved at blive sat i bås, så vender man sig lige 180 grader, siger Jesper Groth.

Jesper Groth medvirker i TV 2-serien 'Sygeplejeskolen', hvor han spiller rollen som Bjørn Toft.

Men selvom Jesper Groths største roller indtil videre har været som komikeren, vil han gerne andet end det.

- Lige nu bliver jeg ikke castet som førsteelsker eller den lækre kæreste. Hvis de skulle give mig en rolle i ‘Olsen banden’, ville det være Kjeld, siger Jesper Groth.

Derfor drømmer skuespilleren om, at han får lov til at prøve kræfter med andre typer roller.

Men først drømmer han om at perfektionere den danske komedie.

Drømmen om en komedie

Lige nu er Jesper Groths drømmeprojekt en komediefilm, der skal vise, at den danske folkekomedie ikke er død.

Han har for nylig købt en bog om at lave film, så han kan komme i gang med at skrive en komediefilm sammen med sin samarbejdspartner Mads Grage. Han er manden bag ‘Klaphat’, der gav Jesper Groth sit gennembrud.

Jesper Groth er aktuel i 'Stormester', hvor han i konkurrence med fire andre sjove kendisser skal løse skøre opgaver.

Sammen vil de vise, at komediefilm godt kan have dybde og rumme både dramatik og melankoli.

Inspirationen er blandt andet hentet fra Jesper Groths store idol, den britiske komiker Ricky Gervais, der står bag serier som ‘The Office’ og ‘After life’.

- Med al respekt, så har der været for mange år kun med ‘Klassefesten’, ‘Jagtsæson’ og ‘Alle for tre’. Det er gakket humor, hvor det er sjovt, når nogen får nosserne i klemme i en dør. Jeg tror på, at man godt kan lave noget med meget mere bund i, siger Jesper Groth.

- Jeg gad godt at naile sådan en film.

Se 'Stormester' på TV 2 og TV 2 PLAY.