Underholdning

Pippi fylder 75: - Den stærke pige er ikke noget, der går af mode

Pippi er sej og sjov, og så har hun en meget stærk retfærdighedsfølelse, lyder det fra Helle Strandgaard Hansen, der er lektor i samtidskulturhistorie på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. AB Svensk Filmindustri

Pippi Langstrømpe har været populær lige siden, den første bog udkom. Men gennem tiderne har hun både været for kontroversiel og det modsatte.

Hun kan løfte en hest, vaske gulv med skurebørster på fødderne, hun har en kuffert fuld af guldpenge, karakteristiske røde fletninger og bor i et stort gult hus uden sine forældre - og så fylder hun 75 i dag.

Selvom Pippi Langstrømpe efterhånden er oppe i årene, er den rødhårede svenske pige stadig lige så stærk, som hun altid har været, lyder det fra Anna Skyggebjerg, der er lektor i børnelitteratur på Aarhus Universitet.

- De fleste steder i verden behøver man ikke præsentere hende som Astrid Lindgrens eller med efternavnet Langstrømpe. Hun er bare Pippi, siger hun.

For vild til mange

Da Astrid Lindgren sendte en version af Pippi Langstrømpe til Bonnier i 1944, blev manuskriptet afvist. Det var for rodet og passede ikke til tidens normer, lød det i et afslag, som forlaget nok har fortrudt mange gange siden. I dag er der solgt over 60 millioner Pippi-bøger på verdensplan.

Året efter havde Astrid Lindgren bedre held og fik udgivet den første bog om Pippi hos Rabén og Sjögren. Og modtagelsen var positiv - til at begynde med.

'Pippi Langstrømpe' af Astrid Lindgren. Tegningen er den samme, som der var på første udgave fra 1945.

Efter et par år kom der debat om den meget stærke pige med de mange guldpenge, der spiste flødekagerne for næsen af fine damer, overtog et cirkus og drillede politiet.

- De lidt konservative var efter Pippi og syntes, at det var for galt - hun var grænseoverskridende, siger Anna Skyggebjerg.

Pippi med godt fat på en tiger.

Mest af alt var Pippi dog et kæmpe hit. Ifølge Anna Skyggebjerg ramte Astrid Lindgren noget i tiden efter Anden Verdenskrig, hvor de voksne havde fejlet og ensretning var et fyord.

- Der var en følelse af, at man ikke kunne stole på de voksne. Håbet var hos børnene, og Pippi passede perfekt, siger hun.

For meget boller-og-saftevand til nogle

I 60'erne og 70'erne var der ikke samme chokeffekt ved Pippi: Ungdommen havde gjort oprør, revselsretten var fjernet, og skoleeleverne var på fornavn med deres lærere.

- Pippi var sjov, men ikke vildt grænseoverskridende længere. Pludselig spejlede børnene sig i hende og ikke så meget i artige Tommy og Annika, siger Anna Skyggebjerg.

Tommy og Annika gemmer sig bag stakittet, mens Pippi kommer gående med Lille Guppan over hovedet.

Pippi

 • Astrid Lindgrens første Pippi-bog udkom i 1945. 
 • Hendes fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump.
 • Pippi Langstrømpe kom i 2005 på UNESCOs liste over bevaringsværdige kulturelle værker.
 • I 1981 åbnede forlystelsesparken Astrid Lindgrens Verden, hvor man blandt andet kan besøge Pippis gule hus, Villa Villekulla.
 • I dag er bøgerne oversat til 90 sprog: Hun hedder Longstocking på engelsk, Langstrumpf på tysk, Fifi Brindacier på fransk, Pippa Mediaslargas på spansk, Pippi Calzelunghe på italiensk og Peppi Dlinnyjtjulko på russisk.

Til gengæld var der nogle, der mente, at Pippi var for urealistisk og ikke gav børnene noget, de kunne bruge til at udvikle sig. Solen skinnede for tit over Villa Villekulla, og der var ingen, der drak eller sultede.

Det blev anset for "nytteløs boller-og-saftevand-litteratur", fortæller Helle Strandgaard Hansen, der er lektor i samtidskulturhistorie på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

- Der var en form for backlash mod Pippi i 60'erne. Det var for fjollet, at en niårig kunne løfte en hest eller være økonomisk uafhængig, og man var bange for, at børnene forsvandt ind i fantasien, siger hun.

Selv om Pippi er ni år, kan hun løfte en hel hest. Hendes styrke er noget af det, mange elsker - men i 60'erne var det for urealistisk.

Den kritik var de fleste børn ligeglade med, så Pippi var stadig fast inventar på mange børneværelser. Hendes popularitet blev boostet endnu mere, da Pippi blev filmstjerne og både var hovedperson i en tv-serie og flere film.

Et billede fra Pippi-filmen fra 1968, hvor aben hr. Nilsson sidder på skulderen af den stærke pige.
Daimi ses her i rollen som Pippi Langstrømpe med aben hr. Nilsson. Teaterstykket blev opført på Det nye Teater i 1970.

- Det er med til holde Pippi i live. Den mediesynergi er noget af det, der stadig gør sig gældende i dag: Pippi er i bøger, på film, i tegneserier og på penalhuse, puslespil og kostumer, siger Anna Skyggebjerg.

Gul, blå... og orange. Svenske fodboldfans har Pippis frisure med til EM i 2012.

Perfekt Pippi for alle

I 2020 er den 75-årige pige, der ikke vil være voksen, stadig relevant og populær. Forældre vil gerne læse de samme historier højt, som de selv hørte som børn.

Hun er blevet et ikon i en tid med både MeToo og mainstream-feminisme, lyder det fra Helle Strandgaard Hansen, så i dag har både kvinder, mænd og LGBTQ-personer taget Pippi til sig.

- Hun repræsenterer, at man kan være præcis den, man er. Og så er hun et powermenneske, der symboliserer, at det svage kan være stærkt, siger Anna Skyggebjerg.

En lille pige med røde Pippi-fletninger.

Begge forskere er ikke i tvivl om, at Pippi også vil fejre sin 100-årsfødselsdag på toppen.

Først og fremmest fordi historierne er af så høj kvalitet, at både voksne og børn kan få noget ud af at læse dem. Men i høj grad også på grund af Pippi selv:

- Tiden har været med Pippi. Den stærke pige er ikke noget, der går af mode, siger Helle Strandgaard Hansen.

Flere kendte har erklæret sig som Pippi-fans. Se fem i listen herunder:

Fem kendte Pippi-fans

 1. Michelle Obama

  Den tidligere amerikanske førstedame fortalte i New York Times, at Pippi var en af hendes yndlingsbøger.

  - Hun er uafhængig, klog og eventyrlysten - og hun er klart en god person, der er der for sine venner, sagde Michelle Obama blandt andet om den svenske pige. 

 2. Lady Gaga

  En anden Pippi-fan er sangerinden og skuespillerinden Lady Gaga. 

  Det har hun blandt andet vist ved hjælp af sit udseende, hvor hun har flettet håret i to karakteristiske Pippi-fletninger. 

 3. Stieg Larsson

  Der kan synes langt fra en niårig pige med fregner og fletninger til Lisbeth Salander, karakteren i Millenium-bøgerne.

  Men den svenske krimiforfatter Stieg Larsson har brugt rebelske Pippi som inspiration til sin hackende, hårdslående hovedperson, skriver blandt andet New York Times

 4. Hayoa Miyazaki

  En af tegnefilmenes helt store mestre, Hayoa Miyazaki, har også et godt øje til Pippi. 

  I 1971 gik han igang med en japansk filmatisering af Pippi og mødtes med Astrid Lindgren og præsenterede sin og Studio Ghiblis fortolkning af Pippi-universet. 

  Desværre valgte forfatterinden at sige pænt nej tak til projektet, der aldrig blev til noget.

 5. Madonna

  Sangerinden Madonna har også meldt sig under Pippi-fanerne - hun har for eksempel delt billeder af sin datter i Pippi-kostume.