Underholdning

Mundbind er blevet fashionable: - Moden skal afspejle den verden, vi lever i

Slovakiets præsident, Zuzana Čaputová, bærer et mundbind, der matcher hendes kjole. Pool / Ritzau Scanpix

Men modeekspert tvivler på, at ansigtsmasker vil komme til at fylde i det danske modebillede.

Kim Kardashian har designet et mundbind, der blev revet væk på otte minutter, efter det blev lanceret lørdag.

Og ’Keeping Up With the Kardashians’-stjernen er ikke den eneste, der har gjort masken mere moderigtig.

Givenchy har lanceret en kombination af et mundbind og en kasket. Du skal dog slippe lige under 4000 kroner for at få fingrene i sådan en.

Flere steder er politikere og kendisser også blevet spottet med farverige mundbind under coronakrisen.

Det gælder både Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, og Slovakiets præsident, Zuzana Čaputová.

Nancy Pelosi iført et mønstret mundbind.

Tradition for masker i Asien

Og det er ikke så overraskende, at mundbind begynder at tage nye former og i højere grad fungerer som accessories, mener Chris Pedersen, der er modejournalist og kulturdirektør hos Radio Loud.

- Hvis man har en kultur, hvor folk bærer masker, så vil man også se, at maskerne bliver integreret i moden på en eller anden måde, siger han.

Det er tilfældet i Asien, hvor der er en større tradition for at bære ansigtsmasker blandt andet mod forurening, og hvis man er syg. Her har mundbindene også flere former og farver end de klassiske hospitalsmasker, siger Chris Pedersen.

Også i Slovakiet, Tjekkiet, Østrig og USA er der maskepåbud flere steder i det offentlige rum, imens coronavirussen stadig florerer i samfundet.

En mand bærer en maske under modeugen i London.
Kvinde med maske under London Fashion Week.

Myndighedernes anbefalinger om mundbind

Flere gange har Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, forklaret, at man ikke vil anbefale almindelige danskere at bruge maske i det offentlige rum. I stedet appellerer han til, at man holder afstand og vasker hænder.

- Det har været drøftet meget løbende. Vi har ikke følt, at det er dokumenteret, sagde Søren Brostrøm på et pressemøde i april.

Også ifølge WHO kan ansigtsmasker skabe en slags "falsk tryghed" og dermed betyde, at folk holder mindre afstand til hinanden og begynder at sløse med hygiejnen - f.eks. håndvask - fordi de føler sig sikre mod smitte.

En trend i Danmark?

Men spørgsmålet er, om det også bliver en trend i Danmark - og det er der ikke noget, der tyder på, siger modemanden. Det gælder hverken de neutrale masker eller designermaskerne.

En model viser en maske frem under The Blonds' modeshow til New York Fashion Week.

- Men vi ved ikke, hvad der kommer til at ske i fremtiden – den næste bølge af coronavirus kan blive værre, og det kan være, vi bliver bedt om at gå med mundbind, siger Chris Pedersen.

- Moden afspejler jo den verden, vi lever i, på godt og ondt. Nogle designere er interesserede i at fremhæve det smukke. For andre designere er mode en kommentar til, hvad der sker i samtiden, fortsætter han.