Underholdning

6500 naturfotos blev sendt ind - her er verdens bedste

Hvilket billede er din favorit? Stem længere nede i artiklen.

De fleste sneharer finder ly fra isnende snestorme i huler og huller i jorden.

Men denne snehare er blevet i stormen, hvor den har krøllet sig sammen for at prøve at undgå kulde på dette års vinderbillede i fotokonkurrencen ’BigPicture Natural World Photography competition’.

Andy Parkinson vandt hovedprisen. Han siger om sit foto, at han brænder for at give dyr en stemme gennem sine fotos og afsløre de daglige udfordringer, de overvinder hver dag.

Bag konkurrencen står California Academy of Sciences, der har bedt fotografer fra hele verden om at indsende fotos af dyre- og planteliv og af de trusler, naturen er oppe imod.

I alt 6.500 billeder blev sendt ind til konkurrencen, og ud af dem er otte vindere kåret.

Fortæller en historie

Og der er en helt særlig grund til, at netop disse otte billeder har vundet, mener Uri Løvevild Golman og Helle Løvevild Golman, der er National Geographic-fotografer og blandt andet har medvirket i 'Vores vilde verden' på TV 2.

Vinderbillederne er nemlig ikke bare utrolig flotte – de fortæller også en historie.

- Når man ser billedet af sneharen, bliver man lynhurtigt grebet af en stemning og en følelse, som gør, at vi føler sympati med den stakkels hare. Men den er bygget til at overleve den barske natur, siger Uri Løvevild Golman.

Også billedet af masaien og en giraf vækker følelser, mener han.

- Det er ren kærlighed.

Vinder i kategorien 'fortælling'. Ami Vitale har rejst i over 100 lande og har boet i lerhytter, krigszoner og fået malaria – alt sammen med en filosofi om at være tæt på historien. Hun arbejder for National Geographic og er ambassadør for Nikon.

Èt billede ud af 20.000

Når Uri Golman og Helle Løvevild Golman vil fotografere et vildt dyr, tager de ofte op imod 20.000 billeder for at ramme det ene, perfekte billede.

- Det er ekstremt krævende at fotografere i naturen. Man skal være meget dedikeret og brænde for det, siger Helle Løvevild Golman.

Når fotografparret tager på ekspeditioner for at fotografere, starter rejsen allerede derhjemme. Her gennemgår de deres kameraudstyr til punkt og prikke, så de har så lidt med som muligt.

- Man vil gerne undgå at slæbe på for mange kilo. Man kan sagtens gå 12 timer i en skov med sin oppakning, siger Helle Løvevild Golman.

Og så er der rejsen til den skov, hvor parret skal fotografere. Det kan tage flere dage at komme derhen.

- Måske skal man overnatte i en hovedstad, så skal man på en båd, og så skal man trekke to dage for at komme ind til de aber, eller hvad der er, man gerne vil fotografere, siger hun.

Og så kommer ventetiden, hvor man lægger i skjul og venter på dyret og det rigtige øjeblik.

Cute doesn’t cut it

Selvom Uri Løvevild Golman og Helle Løvevild Golman mener, at et vinderfoto skal tale til ens følelser, så er det ikke alt.

- Cute doesn’t cut it, som Uri Løvevild Golman siger.

- Der skal være ligevægt, balance, komposition og det rigtige lys. Hvis nu sneharen ikke havde siddet pænt, eller hvis baggrunden havde været rodet, havde det ikke været det samme enkle og smukke billede. Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, forklarer Helle Løvevild Golman.

Se resten af vinderbillederne her.

Vinder i kategorien 'dyreliv på landjorden'. Amatørfotograf Yi Lui har fotograferet en gepard og antilope. Hun fortæller, hun bruger sin tålmodig og sit held, når hun skal fange de sjældne øjeblikke i sine fotos.
Vinder i kategorien 'dyr med vinger'. Piotr Naskrecki har fotograferet en flagermus (Miniopterus mossambicus), der drikker vand i en flod i Mozambique.
Vinder i kategorien 'art of nature'. Juan Jesús González Ahumada er en selvlært fotograf med base i Málaga, Spanien. Han har fotograferet et 'snowbreak' oppefra.
Vinder af kategorien 'undervandsfoto'. Greg Lecoeur har fotograferet sæler i Antarktisk. Han bruger sine fotos til at skabe opmærksomhed på havet, og hvordan vi passer på det.
Vinder af kategorien 'menneske/natur'. Hvert år får personalet i WildCare, en dyreredningsorganisation i Californien, til opgave at rehabilitere hundreder af fugle og andre vilde dyr, efter er havnet kattes klør og er medtaget. De, der er afbildet her, overlevede ikke.
Vinder i kategorien 'landskab og flora'. Edwin Giesbers har arbejdet som professionel naturfotograf i 15 år. I 2014 lancerede han projektet ’Frogs Life Project’ for at vise verdens amfibier og støtte de organisationer, der prøver at redde dem.

Se flere af de nominerede billeder her:

Ved et lille vandfald i floden Lez i det sydlige Frankrig holder en skrubtusse fast på sin mage. De er ved at parre sig ved, at hun frigiver tusinder af æg, som han dækker med sine sædceller.
En bjørn under en fiskefangst i søen Kurili Rusland.
En elefant ødelægger taget på et udendørs køkken i Malawis Kasungu National Park. Fotografen og biologen Gunther De Bruyne siger, at elefanter fra områder med mange krypskytter har en tendens til at være mere aggressive.
En panda i det nationale naturreservat i Wolong, Kina.
Foto af svampe (Macrolepiota procera), der måske ser syrede ud, men de er spiselige og giver ingen hallucinationer.
En gruppe flodheste fotograferet fra luften i Okavango Delta, Botswana.

Hvilket vinderbillede er din favorit?