Dronningen 80 år

Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel – 16 skarpe citater fra dronningen

Dronning Margrethe har altid forstået at spidde danskerne. Men hendes egen selvironi fejler heller ikke noget.

Torsdag fylder dronning Margrethe 80 år.

Det sker få uger efter, at hun satte den danske befolkning godt og grundigt på plads. Eller i hvert fald den del af befolkningen, der holder fester og samles til trods for corona-udbruddet.

- Det kan man ikke være bekendt. Det er både hensynsløst og tankeløst, lød den kontante melding fra landets dronning.

Og det er langt fra første gang, at dronning Margrethe har sagt sin mening til og om danskerne.

En dronning med sine meningers mod

For mens kritikere hævder, at nutidens monarker blot er kransekagefigurer uden meninger og holdninger, er det svært at klandre dronningen for netop det - at være holdningsløs.

- "Corona-talen" var meget karakteristisk og symptomatisk for måden, dronningen generelt opfører sig på. Hun har aldrig været bange for at sige sin mening, siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og lektor på professionshøjskolen Absalon.

Sådan fejrer TV 2 dronning Margrethe 16. april

Kl. 8.00: ’Margrethe længe leve’ - Go’morgen Danmark og TV 2 fejrer dronningen direkte fra Tivoli med sang, interviews og liveindslag

Kl. 15.10: Gense dokumentaren ’Margrethe’

Kl. 15.15: 'Margrethe længe leve'

Kl. 19.55: 'Alletiders Dronning' - ny dokumentar om dronningen

Kl. 21.00: 'Længe leve Dronningen - tillykke med fødselsdagen' med højdepunkter fra fødselsdagsfesterne i forbindelse med dronningens 70-års og 75-års fødselsdage

Ifølge formanden for Danske Taler, Jesper Troels Jensen, har dronning Margrethe en helt særlig tilgang til danskerne, der gør, at hun kan slippe afsted med at fortælle os nogle sandheder om os selv.

- Dronningen har en helt særlig adkomst til danskerne. Hun er vores dronning, men faktisk er hun ikke rigtig en del af folket, selvom hun bor i Danmark – hun er på et andet niveau over os. Alligevel kan hun tale til os i øjenhøjde uden at være politisk, siger han.

Her får du nogle af de sandheder, dronning Margrethe har fortalt os gennem tiderne.

Syv skarpe kommentarer til danskerne

Vores værste fejl er et omvendt mereværdskompleks

Dronnning Margrethe

- Vi er blevet et flittigt og travlt folk, hvis værste fejl er et omvendt mereværdskompleks, der får os til altid at tale om, hvor lille landet er, samtidig med at vi lykønsker os med, hvor kloge vi er.

Dronning Margrethe havde regeret landet i cirka fire år, da hun sendte en af sine første svirpere afsted til den danske befolkning.

Det skete på amerikansk jord, da hun i 1976 talte foran en flok amerikanske studerende på Dana College i Omaha.

Du skal ikke tro, du er ingenting!

Dronning Margrethe

- Vel er janteloven meget dansk, men den er farlig, hvis den ender med at gå os i blodet. Det kan føre til, at vi kryber i et hul og gemmer os for at prøve at overleve der, i mørke og ubemærkethed. Men er det et liv? At krybe om, døve og blinde som huledyr, uden sans for hinanden eller for, hvad der sker ude omkring. Lad os derfor vende janteloven om og sige: ’Du skal ikke tro, du er ingenting’!

Dronningen har flere gange udtalt sig negativt om Janteloven. I sin nytårstale fra 1987 bad hun danskerne tro lidt mere på sig selv.

Hvis man prøver at skrælle det væk, der ikke er af dansk oprindelse, så bliver der faktisk ikke ret meget tilbage af danskheden. Måske en sten. Jellingstenen. Men den er lavet af norsk granit (…)

Dronning Margrethe

For nyligt fik flyselskabet SAS hård kritik, da de i en reklame hævdede, at det, der var dansk, var lånt og inspireret af udlandet.

Men faktisk var vores dronning fremme med et lignende synspunkt for mere end 30 år siden i 1986 i Ekstra Bladet.

Vi nedvurderer altid os selv for at vise, hvor fantastisk gode vi er, for i virkeligheden tror vi, vi er alle tiders.

Dronning Margrethe

I 1989 blev dronning Margrethe interviewet af den britiske avis Sunday Times. Her fortalte hun avisen om den falske beskedenhed, hun mener, danskerne lider af. Et emne hun tog op igen året efter.

Bag vores beskedenhed lurer en pæn portion selvtilfredshed

Dronning Margrethe

- Vi roser os gerne af, at vi er kendt som et rart og beskedent folk – men vi må nok indrømme for os selv, at der bag vores beskedenhed lurer en pæn portion ikke alt for tiltalende selvtilfredshed.

Sådan beskrev dronning Margrethe danskerne i 1990 til Frederiksborg Amtsavis.

Vi går i os selv med træsko på

Dronning Margrethe

- Vi danskere er meget glade for at være danskere. Vi går i os selv med træsko på. (…) Det gode er sammenholdet og den nære kontakt mellem mennesker. Det mindre charmerende er en tendens til at isolere sig fra andre samfund – og til at vide mere om, hvad der foregår hos hinanden end strengt nødvendigt, eller måske mere, end der faktisk sker. Vi ved ikke bare, hvad folk fik til middag. Vi ved også, hvad de ikke fik til middag. Og hvad de burde havde fået til middag…

Når man går i folk med træsko på, har man nemt ved at charmere andre. Men dronning Margrethe mener altså, at danskerne går i sig selv med træsko - det vil sige, de charmerer sig selv.

Den humoristiske kindhest blev givet til den danske befolkningen i bogen 'Margrethe' af Annelise Bistrup i 2005.

Så kommer vi med vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger

Dronning Margrethe

- Når vi ser dem (indvandrere og flygtninge, red) stå famlende over for vort livsmønster og vort sprog, så kniber det alt for hurtigt med gæstfriheden (…) Så kommer vi med vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder - det kan vi ikke være bekendt.

Disse berømte ord sagde dronning Margrethe i sin nytårstale i 1984.

Man har aldrig været i tvivl om, at dronning Margrethe var meget lidt imponeret over danskernes måde at modtage flygtninge og indvandrere på i 80'erne.

Det var nemlig et emne, hun berørte igen flere gange, ligesom i sin nytårstale her.

Ni sjove citater sagt af dronning Margrethe

Hvis du sidder og føler dig trådt over tæerne af dronningens reprimander, så kan du glæde dig over, at hun heller aldrig har været bleg for at pege pilen indad.

Her kommer ni skarpe kommentarer fra dronningen.

9 skarpe og sjove citater sagt af dronning Margrethe

 1. Om kørsel...

  - Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel.

  Sagt i Politiken i 1996

 2. Om at have ret...

  - Jeg har ingenting imod at være uenig med folk, men jeg hader ikke at have ret.

  Sagt i 'Samtale med Regentparret' i 1992

   

 3. Om at være monark...

  - Jeg er hunderæd for at skubbe andre mennesker ud af facon, for det er noget, man meget nemt kan komme til. Jeg ved godt, at jeg slår ganske hårdt. Jeg vejer temmelig meget til.

  Sagt i 'En familie og dens Dronning' i 1996 

 4. Om pletter...

  - Alle pletter hjemsøger mig. Det gør de stadigvæk, mens ikke én plet tør nærme sig Benedikte. Det gør de bare ikke, de holder sig væk.

  Sagt i 'Tre Søstre' i 2008

 5. Om at være dronning...

  - Jeg tror ikke, I kan dele mig i to og få en overkrydder og en underkrydder ud af det. Det er mere sådan en suppe, man kan tage flere skeer af.

  Sagt i 'M - 40 år på tronen' i 2011.

 6. Om at være upolitisk...

  - Når folk taler om, at jeg ikke må sige noget, så glemmer de, at jeg godt må tænke noget. Jeg må jo tænke, hvad jeg vil, som alle og enhver. Jeg skal bare lade være med at sige alt, hvad jeg tænker. Det kunne godt være, at mange mennesker skulle det en gang imellem!”

  Sagt i Det Fri Aktuelt i 1988

 7. Om fluer...

  - Alle ønsker sig vel indimellem at være en flue på væggen. Forudsat altså, at der ikke kommer nogen og basker til en.

  Sagt i Information i 1990

 8. Om golf...

  - Jeg spiller ikke golf og bestemt heller ikke minigolf. Jeg kunne faktisk ikke tænke mig noget værre.

  Sagt i 'Tre Søstre' i 2008 

 9. Om kvindemode...

  - Miniskørter er ikke umulige, men mange ben er det.

  Sagt i 'LIFE' i 1968 

Kilder: '500 citater af dronning Margrethe' af Jens Andersen

Du kan se dokumentaren 'Alletiders dronning' på TV 2 klokken 19.55 eller nu på TV 2 PLAY