Underholdning

Ny serie om vilde tiger-entusiaster stryger til tops på Netflix: Derfor slår den alle andre dokumentarer

Hovedkarakteren Joe Exotic er en af årsagerne til, at 'Tiger King' er blevet så populær, mener serieekspert. Netflix / Netflix

'Tiger King's persongalleri er særlig bizart, mener serieekspert.

Den er nok et af de største samtaleemner på internettet lige nu.

Dokumentarserien 'Tiger King' er siden premieren på Netflix i sidste uge blevet debatteret flittigt på de sociale medier og beskrevet som både "tankevækkende", "genial" og også bare med ordet "wow".

Serien handler om den excentriske Joe Exotic, som ejer en privat dyrepark med over 200 tiger, løver og andre store kattedyr i Oklahoma, USA.

Man behøver dog ikke have set mange minutter, før man opdager, at serien rummer langt mere end det. Det gælder blandt andet en indædt rivalisering med dyrerettighedsaktivisten Carole Baskin, et indblik i den omfattende ulovlige handel med store kattedyr i USA, en syret valgkampagne og - naturligvis fristes man til at sige - et mordkomplot.

Serien er strøget til tops på listen over Netflix' mest populære titler i både Danmark og USA. Og med god grund, mener Frederik Dirks Gottlieb, der er serieekspert og har lavet programmer som 'Stream 2.0' og ’Serieland’.

Han giver her fire grunde til, hvorfor ’Tiger King’ er blevet så populær, som den er:

1) Et bizart persongalleri

I 'Tiger King' præsenteres man for en perlerække af bizarre karakterer, og det er en af grundene til, at serien er blevet ekstrem populær, forklarer Frederik Dirks Gottlieb.

- Lige når man tænker, at det ikke kan blive mere sindssygt, så bliver man præsenteret for endnu en vild karakter, siger han.

Tag for eksempel den medievante tigerparkejer Bhagavan 'Doc' Antle, som af omverdenen beskyldes for at drive sin park som en slags sexkult, hvor et hav af unge kvinder får nye, spirituelt klingende navne.

Bhagavan 'Doc' Antle ejer ligesom Joe Exotic en privat park fyldt med vilde dyr. Blandt andet avler han tiger- og løveunger til at sælge som kæledyr.

Eller Joe Exotics ærkerival Carole Baskin, som - konsekvent iklædt dyreprint - kæmper imod private dyreparker, hvor gæsterne betaler for at kunne tage selfies med søde tigerunger.

Dyrerettighedsaktivisten Carole Baskin ejer et dyrereservat, hvor hun holder dyr, som blandt andet er avlet og vokset op i fangenskab eller som kæledyr for private amerikanere. Hun ønsker at stoppe handlen med vilde dyr.

De karakterer er med til at gøre serien til noget helt særligt, forklarer Frederik Dirks Gottlieb.

- Et godt persongalleri er netop opskriften på enhver fantastisk dokumentar, og her slår 'Tiger King' alle andre dokumentarer, siger han.

Er du vild med 'Tiger King'? Her er Frederik Dirks Gottliebs andre anbefalinger

'Grizzly Man', Werner Herzog for Discovery Docs, 2005 

- Den er min all time favorite, og jeg fik vibes fra den, da jeg så 'Tiger King'. Den vil jeg helt klart anbefale andre, siger Frederik Dirks Gottlieb.

'The King of Kong', Seth Gordon for Picturehouse, 2007

- Den er helt fantastisk og noget af det sjoveste, jeg har set. Der er den vildeste skurk, som nærmest er en mafioso-chef, siger Frederik Dirks Gottlieb.

2) Den flamboyante hovedkarakter Joe Exotic

Joe Exotic lever som hovedkarakter i 'Tiger King' også op til mærkatet "bizar".

Han er vanvittig, modsætningsfyldt og fuldstændig fantastisk, mener Frederik Dirks Gottlieb. Karakteren er i sig selv en grund til, at serien er blevet så populær.

- Joe Exotic er en sammensat mand. Han elsker pistoler, har en tyk sydstatsaccent og kæmper for retten til at have sine store katte i ægte amerikaner-stil. Samtidig er han en flamboyant katteelsker, gift med to mænd, countrysanger, og så har han en evne til at charmere alt omkring sig, siger serieeksperten.

 Joe har taget tilnavnet "Exotic", da han blev kendt for at eje sin enorme dyrepark.

- Joe Exotic indeholder nok stof til at bære sin egen serie.

3) En freakhistorie - med twists

'Tiger King' er en god historie med en masse plot-twists, der fænger os seere, forklarer Frederik Dirks Gottlieb.

- Hver gang vi finder ud af, hvem Joe Exotic har en relation til - om det er ejeren af en anden tigerpark, eller dem han ansætter - så åbner der sig nye historier og ting, hvor man ikke tror sine egne øjne, siger han:

- Instruktørduoen Eric Goodes og Rebecca Chaiklin holder de mange eksplosive twists tæt ind til kroppen og drysser dem, netop som man tænker, at "nu kan historien ikke blive vildere".

Karakteren Jeff Lowe er også fascineret af store kattedyr og er en af de karakterer, som bliver præsenteret i 'Tiger King' i de senere episoder.

4) Netflix-finten

Streamingtjenesten Netflix har fundet en god dramaturgi til deres dokumentarserier, hvor de fastholder seerne, og den har de netop brugt i ’Tiger King’ med stor succes.

- Hvis du hørte om en syv timer lang dokumentar, ville du måske tænke: "Det lyder godt nok kedeligt", men det er 'Tiger King' ikke, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Serierne aktiverer vores følelser så meget, at vi har lyst til at blive hængende foran skærmen.

- I 'Tiger King' bliver vi forarget, når vi hører, at der er flere tigere i fangenskab i USA, end der er tigere i naturen i hele verden, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Og fordi historien er så vild, bliver vi fængslet af de såkaldte hooks, som Netflix også er mester i at lave.

- Det er ligesom små cliffhangers, der fra afsnit til afsnit kan opretholde vores nysgerrighed om, hvad der mon vil sker.