Legendarisk band renset for anklager om plagiat

16x9
Led Zeppelin-forsanger Robert Plant (tv.) og guitarist Jimmy Page, der har skrevet 'Stairway to heaven'. Foto: Suzanne Plunkett / Scanpix Denmark

Hør forskellen på de to sange længere nede i artiklen.

Balladen ’Stairway to heaven’ regnes for at være Led Zeppelins største hit.

Introen i sangen er samtidig blevet beskyldt for at være tyvstjålet fra det hedengangne amerikanske band Spirit.

Men nu er der sat punktum i sagen, skriver flere medier herunder BBC.

En dommer i retten i San Francisco har nemlig frikendt Led Zeppelin for at have plagieret introen til ’Stairway to heaven’ fra nummeret ’Taurus’ af Spirit.

40 år før retssag

Der er tre år mellem de to sange. ’Taurus’ er fra 1968 og ’Stairway to heaven’ er fra 1971.

Der gik dog over 40 år, før Led Zeppelin blev anklaget for plagiat. Det har været en fordel for Led Zeppelin under retssagen.

- Det er ret sent, at det er blevet en sag, og derfor har den haft svært ved at få gang på jorden, siger kulturjournalist og radiovært på P6 Niels ’Fez’ Pedersen.

Et andet argument, Led Zeppelins har brugt til sin fordel, er, at introen til ’Stairway to heaven’ består af meget klassiske akkorder og akkordskift, siger Niels ’Fez’ Pedersen.

Guitarstykket, der skulle være blevet plagieret, starter 45 sekunder inde i 'Taurus'.

Afstemning

Kreditering til Randy Wolf

’Taurus’-sangen blev skrevet af Spirits guitarist Randy Wolfe, kendt som Randy California, der døde i 1997, og retssagen blev anlagt af repræsentanter for den afdøde musiker i 2014.

Repræsentanterne krævede, at den afdøde musiker blev krediteret for åbningsakkorderne til ’Stairway to heaven’.

I 2016 kom den første dom i sagen. Her gik Led Zeppelin fri.

Den beslutning blev dog i 2018 erklæret ugyldig ved domstolen i San Francisco, der mente, at sagens dommer havde lavet en række fejl.

Derfor blev sagen rejst igen, og mandag afgjorde et panel af 11 dommere sagen i Led Zeppelins favør. Det skete med stemmerne ni mod to.

Led Zeppelin-forsanger Robert Plant (tv.) og guitarist Jimmy Page.
Led Zeppelin-forsanger Robert Plant (tv.) og guitarist Jimmy Page. Foto: Ritzau Scanpix

Led Zeppelin-forsanger Robert Plant og guitarist Jimmy Page har selv forklaret, at de først hørte sangen for få år siden.

- Jeg vidste, at jeg aldrig havde hørt den før, har Jimmy Page sagt og tilføjet, at påstanden om, at de to numre skulle minde om hinanden, er langt ude.

100.000.000 solgte album

Var udfaldet af retssagen endt anderledes, kunne det være blevet dyrt for Led Zeppelin, fordi det legendariske band gennem årene har solgt rigtig mange album med 'Stairway to heaven' inkluderet.

- Alene i USA har Led Zeppelin solgt over 100 millioner album og 'Stairway to heaven' tegner sig for en del af de indtægter, siger Niels ’Fez’ Pedersen.

De seneste fem år har Led Zeppelin tjent 60 millioner dollars, siger økonom Michael Einhorn til CBC.